Zaradi Počivalška nad Vesela poslali še policijo

Policija pripravlja teren za hišne preiskave na računskem sodišču.

Avtor: Primož Cirman / Vesna Vuković
sreda, 24. 3. 2021, 17:20


Necenzurirano prenos
Ko je postalo jasno, da je računsko sodišče končalo pripravo osnutka revizije poslov z zaščitno opremo, so portali SDS uprizorili medijski umor njegovega predsednika Tomaža Vesela.
STA

Računsko sodišče je pred dnevi objavilo dolgo pričakovano poročilo o reviziji nabav zaščitno opreme med prvim valom epidemije. Gre za dokument, ki na enem mestu popisuje vse nepravilnosti pri teh poslih. Računsko sodišče je policiji naznanilo tudi trinajst sumov kaznivih dejanj, zaradi česar je že tri mesece pod velikimi pritiski vladajoče koalicije, ki želi v državnem zboru izsiliti odhod njegovega predsednika Tomaža Vesela. Zdaj računsko sodišče zaradi razčiščevanja državnih poslov z zaščitno opremo preiskujejo kriminalisti. 

Na policiji so tako za necenzurirano.si potrdili, da Nacionalni preiskovalni urad (NPU) vodi predkazenski postopek v povezavi z delom računskega sodišča pri reviziji poslov z opremo. Uvedli so ga zaradi suma storitve kaznivega dejanja, katerega storilec se preganja po uradni dolžnosti. Konkretnejših pojasnil na policiji ne dajejo. Zanimalo nas je: 

1)    Kdo je odredil oziroma naročil vodenje tega postopka?

2)   Na podlagi katerih dejstev ste ocenili, da obstajajo razlogi za sum, da je bilo v zvezi z vodenjem revizijskega postopka storjeno kaznivo dejanje, za katero se storilec preganja po uradni dolžnosti?

3)   Katera preiskovalna dejanja je NPU že izvedel?

Zdravko Počivalšek
Zdravko Počivalšek
STA

"Več podatkov vam ne moremo posredovati zaradi varovanja interesa predkazenskega postopka," so nam sporočili s policije. Pojasnili so le, da so postopek uvedli na podlagi prijave, ki so jo prejeli.

Preberite še:
To so ugotovitve o Počivalšku, zaradi katerih SDS ruši Vesela

Kdo je Vesela prijavil NPU?

Kaj v zvezi z delom računskega sodišča bi lahko preiskovali kriminalisti, uradno ni znano. Prav tako ne, katero kaznivo dejanje preiskujejo in kdo je vložil prijavo proti instituciji, zadolženi za nadzor nad porabo javnega denarja. Toda po naših informacijah NPU zanima, ali je računsko sodišče revizijo opravilo v skladu z letnim programom dela in notranjimi akti. Preiskovali naj bi, ali je Vesel s tem, ko je konec decembra s položaja pristojnega namestnika, zadolženega za revizijo, razrešil Jorga Kristijana Petroviča, zlorabil položaj. Kriminalisti naj bi tako že zahtevali obširno dokumentacijo o reviziji, ki jo je računsko sodišče uvedlo maja lani, torej že po tem, ko smo mediji serijsko razkrivali posamezne posle z opremo. Zahtevali so tudi sklep o uvedbi revizije, podatke o članih revizijske komisije, pripravi osnutka in soglasja k osnutku poročila. Večina teh dokumentov je sicer že javno objavljenih.

Pod zahtevo se po naših podatkih ni podpisala direktorica NPU Petra Grah Lazar, ampak je pooblastilo za to prenesla na svojega pomočnika Boruta Franca, ki je bil na položaj imenovan konec lanskega leta.

Vesel je v nedavnem pogovoru za Siol.net odgovarjal na očitke, da je Petroviču vzel pristojnost preverjanja poročila. "To, kar pravite, da naj bi razburili z menjavo namestnika, je zame povsem nepotrebno razburjenje. Gre zgolj za manjše procesno dejanje, ki je bilo z mojega vidika nujno. Namestnik je bil nekorekten do celotne ekipe, tudi do mene. Ni se udeleževal kolegijev na to tematiko, niti se ni oglašal na telefon v službenem času. Ni jasno povedal, kdaj bo izdal soglasje ali nesoglasje k osnutku. Nihče mu te pravice ni vzel," je opozoril Vesel.

Jorg Kristijan Petrovič
Jorg Kristijan Petrovič
STA

"Ko sem videl, da komunikacije in kooperativnosti ni, sem se tako odločil. To je bilo po mojem mnenju takrat nujno. To z opozicijo nima nobene povezave. Lahko pa bi to pogledali v drugi smeri, da je z zavlačevanjem poskušal pomagati drugi politični opciji, kar bi bilo izjemno problematično, in glede na pripombe, ki sem jih videl, je bilo nekaj namigov v to smer," je dodal predsednik računskega sodišča.

Preberite še:
Milijonsko oškodovanje proračuna pri zadnjih nakupih mask

Počivalšek zavlačeval s pošiljanjem dokumentacije

Kot je znano, se je računsko sodišče ves čas revizije spopadalo z različnimi težavami in pritiski. Že lani je tako ministrstvo za gospodarstvo pod vodstvom Zdravka Počivalška, ki je imelo po ugotovitvah iz revizije "nejasno vlogo v poslih", zavlačevalo s pošiljanjem dokumentacije. Računsko sodišče jo je prejelo šele po tem, ko je Vesel napovedal "nekatere druge ukrepe" proti ministrstvu. To je sicer za obrambo ministra najelo odvetnico Nino Zidar Klemenčič, ki je hodila na razčiščevalne sestanke z računskim sodiščem.

Ko je postalo jasno, da bo osnutek poročila po pol leta dela končan, se je začel frontalni napad medijev "tovarne zlobe" na institucijo računskega sodišča in njenega predsednika. Nato se je zapletlo še na računskem sodišču. Petrovič ni želel podpisati osnutka poročila, čeprav je gradivo sproti dobival na mizo, nazadnje več kot sto strani že mesec dni pred tem. Ko ga je Vesel zaradi tega razrešil s položaja pristojnega namestnika, je Petroviču stopila v bran vladajoča koalicija, ki si je želela na vsak način preprečiti dokončanje revizije pred glasovanjem o konstruktivni nezaupnici Janševi vladi.

Takoj zatem se je začel pritisk na Vesela še stopnjevati. Že v začetku februarja je koalicija prek parlamentarnega odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo Veselu "predlagala, naj odstopi s položaja". Sredi marca pa so poslanci SDS, NSi in SNS vložili zahtevo za sklic seje mandatno-volilne komisije, na kateri bodo predlagali, da Veselu preneha funkcija. Vesel je predlog označil za "nedostojen in nesprejemljiv politični pritisk na vodenje neodvisne institucije". To je bilo tik pred objavo končnega revizijskega poročila o zaščitni opremi.