Zakaj necenzurirano.si

Necenzurirano.si je naše sporočilo, da si resnega novinarstva ne bomo pustili vzeti brez boja. Ker je novinarstvo odgovornost do družbe. In ker je biti novinar najlepši poklic na svetu.

Avtor: Uredništvo
ponedeljek, 3. 2. 2020, 05:30


10_002_resize
Primož Cirman, Vesna Vuković in Tomaž Modic
necenzurirano.si

Spoštovane bralke in bralci,

pravijo, da je biti novinar najlepši poklic na svetu. Imajo prav. Novinarstvo so zgodbe o ljudeh in nič na tem svetu ni bolj zanimivega od ljudi. Novinarstvo so vprašanja in odgovori. So dejstva in mnenja. Pogovori z ljudmi in iskanje podatkov, včasih tudi potovanja. V tujo državo ali na sodišče. 

Novinarstvo so ure, dnevi ali meseci trdega dela: od brskanja po gorah papirjev do nočnega strmenja v prazen računalniški zaslon. Je večni boj – z nosilci moči, uredniki ali samim seboj. V tem lepem, a tudi prekletem poklicu si suženj časa, ki se nikoli ne ustavi. In novinarstvo je tudi odgovornost. Do sebe, do medija, za katerega delaš, do bralcev, poslušalcev ali gledalcev. Do družbe.

Časi za novinarstvo po vsem svetu niso dobri. Tradicionalni mediji, tudi največji med njimi, krčijo stroške in odpuščajo novinarje. V Sloveniji so se znašli med kladivom gospodarske krize in tranzicije, med katero jih je država prepustila divjemu lastninjenju, in nakovalom novih tehnologij, ki so pripeljale do spremenjenih navad bralcev, poslušalcev in gledalcev. Informacija je postala brezplačno blago, s katero služijo le še posredniki - tehnološki velikani. 

Pred nami je desetletje, ki bo še radikalneje spremenilo medijsko krajino. Ni mogoče izključiti, da tudi nekateri največji mediji ne bodo dočakali njegovega konca. V spiralo propada silijo tudi mediji sami. Ker danes »nihče ne bere več«, se preusmerjajo v lahkotne vsebine. V svoji nesamozavesti in panični želji po pridobitvi oglaševalskega drobiža se odrekajo redkih konkurenčnih prednosti. S tem si na dolgi rok le žagajo vejo, na kateri sedijo. 

Smo skupina novinarjev, ki ne verjame, da je vse izgubljeno. Da nikogar več nič ne zanima. Da je prihodnost medijev le še v fotografijah golote, tračih za pet minut in novicah iz rubrike bizarno. Prepričani smo, da v Sloveniji še obstajajo ljudje, ki jih zanimajo resne in kvalitetne novice. Ki bi radi brali o ozadjih dogajanj v politiki, gospodarstvu, zdravstvu in drugih podsistemih družbe. Ki želijo vedeti, kaj počnejo nosilci moči in vpliva. In ki so pripravljeni za to dnevno žrtvovati nekaj minut svojega časa. 

Svoje moči smo združili v projektu necenzurirano.si, portalu za kakovostno novinarstvo. Razkrivali bomo stranpoti domačih ekonomskih, političnih in drugih elit, analizirali najpomembnejša dogajanja pri nas, zastavljali neprijetna vprašanja, branili javni interes in z lučjo svetili v prostore, ki si jih želijo nosilci moči ohraniti hermetično zaprte. Sledili bomo porabi javnega denarja. Prepričani smo, da se mora država spremeniti na bolje. Ne s populističnim uničevanjem podsistemov, »twitterizacijo« javne razprave in pristajanjem na logiko »vsi so isti«, ampak s popravljanjem sistemskih napak, sankcioniranjem ekscesov in upoštevanjem spoznanj, ki jih prinaša kakovostno novinarsko delo.

Naše kariere so jamstvo, da bo necenzurirano.si zatočišče preiskovalnega novinarstva, vrhunskih analiz, edinstvenih zgodb, lucidnih komentarjev, zanimivih intervjujev in drugega dobrega branja. Smo ekipa, ki je iz prve vrste spremljala domala vsa pomembnejša dogajanja v Sloveniji v zadnjih dveh desetletjih. 

Risali smo zemljevide domačih kapitalskih omrežij. Bili smo zraven, ko so se začela podirati. Spremljali smo kopičenje tajkunskega premoženja in njegovo panično skrivanje pred upniki v nabiralnikih in davčnih oazah. Razkrivali smo afero TEŠ6, potapljanje cerkvenega kapitalskega imperija okrog Zvon Ena Holdinga, finančne konstrukcije menedžerskih odkupov, podrobnosti iz kriminalističnih preiskav, dogajanja na skupščinah, avtocestne, železniške in druge razpise, poslovne avanture pidovskih baronov, prisluhe svetovalca predsednika vlade in enega od Agrokorjevih lobistov, ozadja sanacije bank, malverzacije v stečajih ... 

Bili smo pedantni analitiki »post-tajkunske« Slovenije in potez njenih vlad. Državo smo spodbudili k spremembi ureditve zemljiškega dolga, s katerim so padli mogotci reševali svoje nepremičnine. Krepko pred Komisijo za preprečevanje korupcije (KPK) smo razkrili, da s premoženjsko matematiko nekdanjega predsednika vlade nekaj ni v redu. Prvi v regiji smo napovedali zlom Agrokorja, lastnika Mercatorja. Razkrili smo malteško podjetje, ki ima ključno vlogo v imperiju družine Janković. Iskali smo sledi za izginulim premoženjem nemškega lastnika Adrie Airways ...

Necenzurirano.si je naše sporočilo, da si resnega novinarstva ne bomo pustili vzeti brez boja. Ker je novinarstvo odgovornost do družbe. In ker je biti novinar najlepši poklic na svetu.

Spoštovane bralke, spoštovani bralci, hvala, ker nam dajete priložnost.

                                                                        Ekipa necenzurirano.si