Zakaj je parkirna hiša, ki jo je otvoril Janša, stala dva milijona preveč

V Grosupljem, trdnjavi Slovenske demokratske stranke (SDS), so z javnim denarjem zgradili parkirno hišo. Toda očitno nikogar ni zmotilo, da je bila njena končna cena dvakrat dražja od prvotno načrtovane.

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic / Vesna Vuković
ponedeljek, 11. 4. 2022, 05:55


janez-janša, sds, dušan-hočevar
Osrednji gost slavnostne otvoritve parkirne hiše je bil Janez Janša. Tudi datum dogodka so načrtovali tako, da je skorajda sovpadal z Janševim rojstnim dnevom.
Občina Grosuplje

Na občini Grosuplje je v teh dneh zelo burno. Direktor občinske uprave Dušan Hočevar, eden ključnih mož SDS v Grosupljem, se sooča z obtožbami o spolnem nadlegovanju več nekdanjih sodelavk. Le tri tedne pred volitvami ga je stranka razrešila s položaja šefa volilnega štaba v okraju, v katerem bo kandidiral predsednik SDS Janez Janša. Toda na Hočevarja v zadnjih tednih leti še več drugih očitkov. Na dan namreč prihajajo informacije o domnevno spornih gradbenih in nepremičninskih poslih.

Danes tako objavljamo zgodbo o gradnji občinske parkirne hiše ob avtobusni in železniški postaji, ki so jo v Grosupljem slovesno odprli septembra 2020. Slavnostne otvoritve se je kot glavni govorec udeležil tudi premier Janša, nekdanji someščan, ki je dan pred tem praznoval 62. rojstni dan. Toda dokumenti, ki smo jih analizirali v zadnjih tednih, pričajo o tem, da so v Grosupljem zgradili eno najdražjih parkirnih hiš v državi. Ne samo v primerjavi s prvotno ocenjeno vrednostjo, ampak tudi s stroški izgradnje podobnih objektov drugod po Sloveniji.

Dva moža, zaradi katerih danes v Grosupljem stoji parkirna hiša: župan Peter Verlič iz vrst SDS in direktor občinske uprave Dušan Hočevar, sicer tudi vodja občinskega odbora SDS.
Dva moža, zaradi katerih danes v Grosupljem stoji parkirna hiša: župan Peter Verlič iz vrst SDS in direktor občinske uprave Dušan Hočevar, sicer tudi vodja občinskega odbora SDS.
Občina Grosuplje

Preberite še:
Očitki o spolnem nadlegovanju v SDS Grosuplje

Zakaj so parkirne hiše drugje cenejše

Za parkirno hišo v Grosupljem, v kateri je 222 parkirnih mest, je tako tamkajšnja občina plačala kar 5,56 milijona evrov (brez DDV). To pomeni, da jo je vsako parkirno mesto v povprečju stalo 25.000 evrov

Za primerjavo:  v istem času so v središču Kopra zgradili podzemno parkirno hišo Belveder. V njej je 466 parkirnih mest, še enkrat več kot v Grosupljem. Kljub temu je stala (le) 6,6 milijona evrov ali okoli 14.200 evrov na parkirno mesto. 

Podobna zgodba je z drugo parkirno hišo Sonce, ki jo ravnokar gradijo v Kopru. Čeprav je v zadnjih dveh letih prišlo do drastičnih podražitev gradbenega materiala in storitev, bo občina za 462 parkirnih mest plačala 5,49 milijona evrov, torej celo manj kot v Grosupljem, kjer je parkirnih mest le 222. V Kopru bodo pri tej hiši za eno parkirno mesto plačali manj kot 12.000 evrov.

V objektu je 222 parkirnih mest za osebna vozila in 40 mest za kolesa v kolesarnici.
V objektu je 222 parkirnih mest za osebna vozila in 40 mest za kolesa v kolesarnici.
Občina Grosuplje

/
/
Občina Grosuplje

Je šlo torej v Grosupljem za projekt vsaj dva milijona evrov občinskega denarja preveč? Kaj je šlo narobe in kdo je za to odgovoren?

Preberite še:
Nad Niko Kovač pošiljajo inšpekcijo, v resnici pa sami kršijo pravila

"Ali je naročnik koruptiven, ali pa nima pojma, kaj počne!"

Še ob začetku projekta je kazalo povsem drugače. Ko je septembra 2018, manj kot tri mesece pred lokalnimi volitvami, župan Grosupljega Peter Verlič oznanil, da bo že naslednje leto v bližini prostorov občine zrasla parkirna hiša, je bila ocenjena vrednost projekta le 2,87 milijona evrov, kar je 2,6 milijona evrov manj od poznejše dejanske cene. Projekt naj bi operativno vodil Hočevar.

Prvotna ocenjena vrednost projekta je znašala 2,86 milijona evrov brez DDV oziroma 3,5 milijona evrov z DDV.
Prvotna ocenjena vrednost projekta je znašala 2,86 milijona evrov brez DDV oziroma 3,5 milijona evrov z DDV.
Enaročanje

Občina je objavila javni razpis, ki bi potekal v dveh fazah:

1) Najprej bi naredila izbor primernih gradbenih izvajalcev.

2) Nato pa bi se z vsakim od njih pogajala o končni ceni za parkirno hišo. 

Strošek izgradnje enega parkirnega mesta bi tako znašal okoli 12.900 evrov, kar je približno toliko, kot sta stali parkirni hiši v Kopru. Občina bi morala po ocenah zagotoviti manj kot 1,3 milijona evrov ali 42 odstotkov sredstev za izgradnjo, preostalo pa bi financirali z denarjem iz evropskih skladov oziroma proračuna.

A nato se je začelo zapletati. Občinski možje so v zvezi z razpisnimi pogoji in dokumentacijo od potencialnih ponudnikov prejeli neverjetnih 188 vprašanj. Na več mestih so jim očitali ne le nejasno in slabo pripravljeno dokumentacijo, ampak tudi omejevanje konkurence in favoriziranje vnaprej izbranih izvajalcev. 

"V luči dosedanjih odgovorov (...) naročnika sprašujemo, ali namenoma dviguje vrednost javnega naročila, da bi lahko ponudnik, s katerim se je dogovoril za izvedbo in je informiran, kaj bo resnično potrebno izvesti oziroma je seznanjen s predvideno dejansko izvedbo, bil konkurenčen ostalim potencialnim ponudnikom na račun špekulativnosti oziroma neusklajene projektne dokumentacije?!" je bil kritičen eden od ponudnikov. "Ker odgovori naročnika in razpisna dokumentacija ter slabo pripravljena dokumentacija kažejo na to, da ali je naročnik koruptiven ali pa nima pojma kaj počne! Naprošamo naročnika, da se z vso odgovornostjo loti odgovorov na legitimna vprašanja potencialnih ponudnikov!" je poudaril. 

Končna cena je dosegla več kot pet milijonov evrov brez DDV oziroma kar 6,2 milijona evrov z DDV.
Končna cena je dosegla več kot pet milijonov evrov brez DDV oziroma kar 6,2 milijona evrov z DDV.
Enaročanje

Preberite še:
Zato je Janša odrezal grosupeljski SDS

Podpisali pogodbo, čeprav je bila cena še enkrat višja

Vmešati se je morala celo državna revizijska komisija. V dveh mesecih je zato občina Grosuplje kar sedemkrat popravljala razpisne pogoje. To je rok za oddajo ponudb zamaknilo v čas po volitvah. Na koncu so štiri gradbena podjetja oddala nepričakovane visoke ponudbe:

- Pomgrad: 4,55 milijona evrov (brez DDV),

- CGP: 4,7 milijona evrov,

- Kolektor Koling: 4,7 milijona evrov in

- Kostak: pet milijonov evrov.

Zakaj je prišlo do tako velikega odstopanja pri ceni, ni jasno. Prav tako ne, ali je šlo "le" za napake ali pa namerno zavajanje občinskih svetnikov o končni ceni projekta. Pojasnila občine Grosuplje bomo objavili, ko jih prejmemo. Kot najbolj ugodnega ponudnika pa so izbrali Pomgrad iz Murske Sobote, ki ga lastniško obvladuje Stanko Polanič. Župan Verlič je aprila 2019 z gradbincem tudi podpisal pogodbo. To je naredil kljub temu, da so bile ponudbe še enkrat višje od ocenjene vrednosti projekta, za tekoče leto pa je bilo v občinskem proračunu za projekt zagotovljena manj kot polovica potrebnih sredstev.

Zapletlo se je tudi z rokom gradnje. Parkirna hiša bi morala biti po pogodbi zgrajena do konca leta 2019 oziroma v začetku leta 2020. Toda tudi to se ni zgodilo. V resnici se je gradnja zamaknila za več kot pol leta, navzkriž pa je izbralcu prišla tudi epidemija covid-19. Na občini so imeli zanj veliko razumevanja in mu odobrili kar šest aneksov, z njimi pa izplačilo dodatnih 541.000 evrov. 

Za kakšna nepredvidena dela je šlo, iz dokumentacije ni razvidno. Če bi vrednost aneksov upoštevali v prvotni ceni, bi bil Pomgrad najdražji med vsemi ponudniki. 

Ob otvoritvi čestitali "našemu predsedniku" 

Slavnostna otvoritev parkirne hiše je sicer spominjala na enega od strankarskih dogodkov. Ker je dan pred njo Janez Janša praznoval svoj 62. rojstni dan, sta Peter Verlič in Dušan Hočevar "našemu predsedniku" čestitala. Izročila sta mu zaboj domačih dobrot, ki naj bi mu olajšal plezanje v severni steni pod Triglavom.

 

Slovesnosti so se takrat udeležili tudi tedanji generalni sekretar vlade Božo Predalič, državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo Aleš Mihelič (NSi), župani občin Ivančna Gorica Dušan Strnad (SDS), Škofljica Ivan Jordan (SDS), Dobrepolje Igor Ahačevčič (NSi), Velike Lašče Tadej Malovrh, Kostel Ivan Črnkovič, podžupan občine Ig Anton Modic (SLS), občinski svetnice in svetniki, župnik župnije Grosuplje Martin Golob in drugi.