Očitki o spolnem nadlegovanju v SDS Grosuplje

Predsednik SDS Janez Janša je prejel pismo z očitki o spolnem nadlegovanju v vrstah članov njegove stranke iz Grosupljega. Zakaj jih ni razčistil?

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic / Vesna Vuković
ponedeljek, 7. 3. 2022, 05:55


Janez Janša, SDS Grosuplje
Konec januarja je Janez Janša obiskal volilni štab SDS v Grosupljem, ki ga vodi Dušan Hočevar (levo ob Janši). Mesec dni prej je Janša prejel pismo, ki Hočevarju očita spolno nadlegovanje dveh nekdanjih sodelavk. "Vse obtožbe so izmišljene," trdi Hočevar.
facebook

Grosuplje že vrsto let velja za trdnjavo Slovenske demokratske stranke (SDS). V tem volilnem okraju je na večini parlamentarnih volitev od osamosvojitve naprej kandidiral in premočno zmagal nekdanji domačin Janez Janša. Toda razmere v lokalnem odboru SDS so že nekaj časa napete zaradi njegovega predsednika Dušana Hočevarja. Pojavili so se namreč očitki, da naj bi v preteklosti na delovnem mestu spolno nadlegoval dve članici stranke, kar sam odločno zanika. Za te očitke že nekaj časa ve tudi Janša, a jih očitno nikoli ni želel razčistiti.

V kabinetu predsednika vlade tako niso ne potrdili ne zanikali naših informacij, da so že konec lanskega leta prejeli prijavo suma domnevnega spolnega nadlegovanja, povezano z vidnim članom lokalnega odbora SDS v Grosupljem. Kot nam je potrdilo več virov, gre za Dušana Hočevarja, dolgoletnega direktorja občinske uprave, ki je ključni mož stranke v Grosupljem. "Vaših vprašanj ne komentiramo," so nam odgovorili iz Janševega kabineta. 

/
/
Facebook

Po informacijah, ki smo jih zbrali v zadnjih tednih, se je na Janšo obrnila nekdanja zaposlena na občini Grosuplje, ki je tudi članica SDS. Njeno ime hranimo v uredništvu. V pismu, ki ga je prejel Janša, naj bi pisalo, da je službo zamenjala prav zaradi Hočevarja, saj naj bi jo ta dlje časa nadlegoval. Javno o tem naj ne bi želela govoriti. Po zanesljivih informacijah pa je z njenim primerom seznanjen župan občine Grosuplje Peter Verlič, ki za nas včeraj ni bil dosegljiv. 

Preberite še:
Javni denar za financiranje brezplačnika SDS #foto

Hočevar: Vse obtožbe so izmišljene

Te očitke Dušan Hočevar ostro zanika. Poudarja, da gre za izmišljene informacije iz anonimke. "Ta anonimka v zvezi z spolnim nadlegovanjem res presega vse meje. Odločno zavračam vse, kar je tam zapisano, vse je izmišljeno. Anonimka je prvič prišla že v lanskem letu, bila je naslovljena tudi na gospoda Janeza Janšo. Zoper mene se ne vodi noben postopek v zvezi s spolnim nadlegovanjem in ni mi poznano, da bi bila vložena kakršnakoli prijava. Seznanjen sem samo z anonimko iz lanskega leta, ta iz tega tedna je verjetno enaka," nam je pojasnil Hočevar.

Na vprašanje, zakaj je v zadnjih mesecih občino zapustilo več uslužbenk, Hočevar odgovarja, da v občinski upravi, ki jo vodi, v zadnjem letu nobena od sodelavk ni dala odpovedi. Dve nekdanji zaposleni, ki naj bi po informacijah iz Grosupljega dali odpoved zaradi Hočevarja, sta po njegovem odšli zaradi povsem drugih razlogov, saj imata v novi službi višjo plačo. 

Dušan Hočevar, direktor uprave občine Grosuplje.
Dušan Hočevar, direktor uprave občine Grosuplje.
Primož Lavre

Kot že omenjeno, v Janševem kabinetu naših vprašanj niso komentirali. Zanimalo nas je tudi, ali in kako so ukrepali po prejeti prijavi. Vse namreč kaže na to, da očitkov, ki jih ta navaja, v vrhu SDS niso razčistili, četudi vsi domnevno vpleteni prihajajo iz vrst stranke.

Na policijski upravi Ljubljana so nam tako v petek potrdili, da niso prejeli nobene prijave domnevnega spolnega nadlegovanja na občini Grosuplje. Janša pa je konec januarja, ko je bil o tem sumih že več kot mesec dni obveščen, obiskal občinski odbor SDS, kjer ga je sprejel prav Hočevar. Stranka je Hočevarja imenovala za vodjo okrajnega volilnega štaba v Grosupljem, kjer se bo Janša letos znova potegoval za izvolitev v državni zbor. Letos naj bi prvak SDS kandidiral v dveh volilnih okrajih – ob Grosupljem še v novem okraju v Ivančni Gorici, ki se je ob lanskih spremembah zemljevida volilnih okrajev "odcepil" od Grosuplja. 

Preberite še:
Skrivnostna soba T za obračun z opozicijo in novinarji

Je Janša pismo vrgel v koš?

Hočevarju se sicer obeta še en mandat na čelu občinske uprave. Razpis za ta položaj se je iztekel v četrtek ponoči, nanj pa se je prijavil kot edini kandidat. V zadnjih tednih so se v Grosupljem razširile informacije, da naj bi ga stranka želela umakniti na državno Družbo za avtoceste (Dars), kjer je Hočevar pred leti že vodil nadzorni svet. To Hočevar zanika. Medtem ko naj bi stranka novi službi pomagala najti dvema nekdanjima uslužbenkama občine, Hočevar ostaja v Grosupljem. "Govorice o Darsu se pojavljajo že dalj časa, a se v zadnjih letih nikdar in z nikomer nisem pogovarjal o službi na Darsu," nam je zatrdil Hočevar. 

Janez Janša
Janez Janša
Bobo

Hočevar je poudaril, da je prav zaradi razpisa za direktorja občinske uprave "tarča vseh mogočih diskreditacij". Toda še vedno ni jasno, ali in kako so očitke, ki se nanašajo nanj, preverili na občini Grosuplje. Pravice zaposlenih v državni upravi, ki so žrtev spolnega ali drugega nadlegovanja ali trpinčenja, sicer ureja uredba o ukrepih za varovanje dostojanstva zaposlenih. Po tej uredbi mora zaposleni, ki meni, da je žrtev nadlegovanja ali trpinčenja, predstojnika obvestiti, kdo je oseba, ki jo sumi nadlegovanja, dogodek opisati in navesti, kdaj in kje se je zgodil. Predstojnik lahko imenuje tričlansko komisijo, ki mu poroča o ugotovljenih okoliščinah, nato pa se odloči, kako bo ukrepal. 

Če obstaja sum, da je prišlo do kršitev prepovedi spolnega in drugega nadlegovanja ali trpinčenja, ki so kot kazniva dejanja opredeljena v kazenskem zakoniku, mora predstojnik ne glede na uredbo o tem nemudoma obvestiti policijo ali pristojno državno tožilstvo. Kot že omenjeno, policija do petka ni prejela nobene prijave, povezane s Hočevarjem.

Preberite še:
Notranje čiščenje v SDS #analiza #foto

Prvoborci iz Grosupljega so na hladnem

Peter Verlič in Dušan Hočevar, oba člana SDS, sta dolgoletna politična sopotnika, a naj bi se odnosi med njima v zadnjih letih ohladili. To je zelo verjetno povezano tudi z dogajanjem v stranki. Že junija lani smo poročali, da je vodstvo SDS dalo Verliča na stranski tir. "Kriv" naj bi bil zelo dobrega sodelovanja z ljubljansko občino pod vodstvom Zorana Jankovića.

Peter Verlič in Zoran Jankovič
Peter Verlič in Zoran Jankovič
Primož Lavre

Tudi sicer se je v nemilosti predsednika stranke znašel velik del grosupeljske SDS. Februarja lani je tako moral s položaja generalnega sekretarja vlade čez noč oditi Božo Predalič, dolgoletni Janšev sodelavec, pri katerem je svojo politično kariero začel tudi Hočevar. Več virov nam je takrat potrdilo, da se je Predalič znašel na hladnem zaradi zamud pri obnovi hotela Brdo pred začetkom slovenskega predsedovanja EU. Po naših informacijah naj bi posamezniki iz grosupeljske SDS skušali izsiliti, da bi pri obnovi hotela sodeloval eden od lokalnih gradbincev. Predaliča je nasledila Janja Garvas Hočevar, nekdanja soproga Dušana Hočevarja. 

Hočevar je še vedno tudi predsednik nadzornega sveta Javnega komunalnega podjetja Grosuplje. To je daleč največji javni naročnik podjetja Empis storitve, ki ga obvladuje brat predsednika vlade Rajko Janša, ukvarja pa se s prodajo poslovnih daril. V zadnjih osmih letih je skupaj prejelo skoraj 118.000 evrov denarja.