Afera UKC: za podjetjem iz Hongkonga, ki je dobilo denar, skriti Slovenci

Dokumenti iz Hongkonga: agencija, ki so ji svojci pacienta nakazali denar za operacijo, je v resnici podjetje nabiralnik.

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic
petek, 10. 3. 2023, 17:45


roman-bošnjak, ukc-ljubljana
Afera je Romana Bošnjaka že odnesla s položaja predstojnika v UKC Ljubljana. Sporne zasebne honorarje je začel preiskovati tudi Nacionalni preiskovalni urad (NPU).
STA/Klinika Bamberg

Agencija iz Hongkonga, na katero je moral pacient UKC Ljubljana po navodilih priznanega nevrokirurga Romana Bošnjaka nakazati 6.000 evrov, je v resnici poštni nabiralnik iz davčne oaze, ki ga zelo verjetno obvladujejo ljudje iz Slovenije.

To je razvidno iz več dokumentov in podatkov, ki smo jih iz Slovenije in tujine pridobili po sredinem razkritju zgodbe v oddaji 24ur. Takrat je Bošnjak, ki je danes odstopil kot predstojnik kliničnega oddelka za nevrokirurgijo, zatrjeval, da so mu svojci pacienta iz Severne Makedonije "ponudili plačilo za njegov trud". "Usmeril sem jih na agencijo v tujini, ki skrbi za promocijo mojega imena, in s tem plačal letno članarino. Od te agencije nisem prejel nobenega denarja," je zatrdil Bošnjak. 

"Agencija", ki jo omenja Bošnjak, je dejansko podjetje Klinikum Medical Link, ki je bilo leta 2017 s slabimi tisoč evri kapitala ustanovljeno v Hongkongu, davčni oazi iz vzhodne Azije. Dom na naslovu družbe, ki se ukvarja z odpiranjem podjetij nabiralnikov na Nizozemskem, Cipru, v Švici, Združenih arabskih emiratih, Singapurju in drugih, davčno ugodnejših okoljih, kjer je mogoče prikriti njihovo lastništvo. Uradni lastnik podjetja Klinikum Medical Link je tajvanski državljan Wei-Zhe Li, ki ima stalno prebivališče prijavljeno v Gibraltarju, britanskemu ozemlju na jugu Španije, ki je prav tako znana davčna oaza.

V poslovni stavbi v Hongkongu (na fotografiji v sredini) ima sedež poštni nabiralnik, prek katerega deluje Roman Bošnjak.
V poslovni stavbi v Hongkongu (na fotografiji v sredini) ima sedež poštni nabiralnik, prek katerega deluje Roman Bošnjak.
Google

Toda za Klinikum Medical Link se očitno skrivajo državljani Slovenije. To podjetje namreč ponuja operacije le v dveh bolnišnicah: v UKC Ljubljana in na kliniki v nemškem Bambergu. V obeh dela Bošnjak. Med kirurgi, ki jih oglašuje, sta ob Bošnjaku na seznamu le še kirurga iz Nemčije in Severne Makedonije, ki sta s slovenskim nevrokirurgom v preteklosti sodelovala pri različnih projektih oziroma raziskavah. V oddaji 24ur so razkrili, da so med tremi telefonskimi številkami, ki jih "agencija" ponuja kot kontakt, tri slovenske. Po naših podatkih ena od teh pripada Bošnjaku, druga pa slovenski državljanki iz Celja, ki ima v lasti prevajalsko agencijo. Edina tuja številka je tajvanska. Na istem naslovu v Hongkongu pa smo našli še eno podjetje, ki je tesno povezano s Slovenijo (ime hranimo v uredništvu).

Brošure, v katerih podjetje iz Hongkonga oglašuje Romana Bošnjaka, so enake tistim, ki jih uporablja slovensko podjetje Konzilij v lasti njegovega brata. Različna sta le logotipa.
Brošure, v katerih podjetje iz Hongkonga oglašuje Romana Bošnjaka, so enake tistim, ki jih uporablja slovensko podjetje Konzilij v lasti njegovega brata. Različna sta le logotipa.
Posnetek zaslona

/
/
Posnetek zaslona

Je torej dejanski lastnik "agencije" kar sam Bošnjak? Tega za zdaj ni mogoče nesporno dokazati. Toda podjetje Klinikum Medical Link za trženje svojih storitev uporablja povsem enake brošure kot družba Konzilij iz Celja, ki se ukvarja s "posredovanjem in konzultacijo medicinskih storitev". Njen direktor in lastnik je fizioterapevt Igor Bošnjak, ki je po naših podatkih brat Romana Bošnjaka. Njegova družba na leto ustvari od 60 do 70 tisoč evrov prihodkov. 

Pridobili smo dokumentacijo o ustanovitvi podjetja v Hongkongu.
Pridobili smo dokumentacijo o ustanovitvi podjetja v Hongkongu.
necenzurirano.si

Kdo je lastnik njene domene, iz uradnih virov ni mogoče preveriti. Tudi tu je mogoče najti stične točke z Romanom in Igorjem Bošnjakom. Spletna stran podjetja Klinikum Medical Link je bila namreč ustvarjena s pomočjo ameriške aplikacije Weebly in tudi gostuje na njenih strežnikih. Na enak način sta nastali spletna stran Igorja Bošnjaka (konzilij.eu) in osebna spletna stran Romana Bošnjaka. To krepi sume, da jih je ustvarila ista oseba. Roman Bošnjak je sicer leta 2014 pridobil tudi status samostojnega podjetnika, po dostopnih podatkih pa ni posloval z javnimi zdravstvenimi zavodi. 

So bila plačila v Hongkong stalna praksa v UKC Ljubljana?

1) Pred samoplačniško operacijo, ki bi stala 32.000 evrov, je Roman Bošnjak svojcem pacienta sporočil, da je uspel ceno znižati na 27.000 evrov.

2) Ob tem jim je sporočil, naj zaradi "davčne optimizacije" nakažejo 6.000 evrov plačila za "medicinsko konzultacijo in svetovanje" na bančni račun podjetja iz Hongkonga, pri katerem ima očitno pomembno vlogo prav Bošnjak.

3) Podjetje iz Hongkonga deluje že od leta 2017. To zelo verjetno pomeni, da primer, ki ga je razkrila oddaja 24ur, ni bil edini te vrste. 

4) V UKC Ljubljana za to niso vedeli, prav tako ne za obstoj podjetja iz Hongkonga.