Vrnitev Janeza Podobnika v objem SDS

Janez Podobnik, nekdanji predsednik Slovenske ljudske stranke (SLS), se skozi stranska vrata vrača v domačo politiko.

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic
četrtek, 9. 4. 2020, 13:12


13577X8086
Janez Podobnik
Mediaspeed

V začetku meseca je namreč postal direktor Zbora za republiko, civilnodružbenega zavoda, ki je tesno povezan z vladajočo Slovensko demokratsko stranko (SDS). 

Na tem položaju je nasledil Boža Predaliča, generalnega sekretarja vlade, člana izvršilnega odbora SDS in člana upravnega odbora Nova24TV. Predsednik Zbora za republiko ostaja France Cukjati, še en član izvršilnega odbora SDS in nekdanji poslanec, ki je v času prve vlade Janeza Janše predsedoval parlamentu.

Janez Podobnik je veteran slovenske politike. V drugi polovici devetdesetih let prejšnjega stoletja je vodil državni zbor. Bil je poslanec v evropskem parlamentu, v prvi Janševi vladi pa minister za okolje in prostor. 

Leta 2009 je odšel iz politike. Po lastnih besedah se je usmeril v "mednarodno razvojno delovanje" in svetovanje manjšim podjetjem pri vstopanju na tuje trge. Še vedno vodi ljubljansko podružnico Mednarodnega inštituta ECPD. Skupaj z Ignacom Ruparjem, bratom nekdanjega poslanca SDS Pavleta Ruparja, je zastopnik Slovensko-bosansko-hercegovskega poslovnega kluba.

Njegov brat Marjan Podobnik (levo) se je vrnil v politiko. Prevzel je vodenje SLS, ki je danes tesna zaveznica SDS.
Njegov brat Marjan Podobnik (levo) se je vrnil v politiko. Prevzel je vodenje SLS, ki je danes tesna zaveznica SDS.
STA

V vmesnem času se je v politiko vrnil njegov brat Marjan Podobnik. Prevzel je vodenje SLS, ki je danes tesna zaveznica SDS. Na zadnjih evropskih volitvah sta kandidirali s skupno listo kandidatov. 

Podobnik je ves ta čas ostal v Zboru za republiko, ki že vrsto let pod krinko civilne družbe pomaga SDS pri uresničevanju političnih ciljev. V začetku leta si je močno prizadeval za nastanek nove Janševe vlade. Februarja je politične stranke pozval k "prenehanju izključevanja in pogovorom o sodelovanju". Njegovi predstavniki so se lani jeseni udeležili protivladnega shoda v Ljubljani, ki sta ga pripravili SDS in SLS.

Poleti 2018, ko se je sestavljala vlada Marjana Šarca, v kateri ni bilo SDS, je Zbor za republiko ostalim strankam očital "ideološko nestrpnost". Leto prej je nasprotoval projektu drugega tira Divača-Koper na način, kot ga je zastavila vlada Mira Cerarja. V zadevi Patria si je Zbor za republiko ves čas prizadeval za "razveljavitev krivične sodbe", v volilni kampanji leta 2011 pa odrekel podporo Državljanski listi Gregorja Viranta, saj da "ne gre za pomladno stranko".

Zavod Zbor za republiko je v letih 2017 in 2018 skupaj ustvaril 6000 evrov prihodkov.