Vrnitev Bojana Bevca

Največja prašičja farma v Sloveniji je dobila novega direktorja.

Avtor: Primož Cirman
petek, 11. 11. 2022, 18:48


SKUPINA FARME IHAN
Skupina Farme Ihan je dobila že šestega direktorja v petih letih.
ARHIV FARME IHAN

Farme Ihan, največja prašičja farma v Sloveniji, ki na ravni skupine zaposluje več kot 300 ljudi, je dobila novega direktorja. Kot smo napovedali v sredo, je namreč nadzorni svet Farm Ihan zamenjal dosedanjega prvega moža Tomija Rumpfa. Ta je veljal za kader nekdanjega ministra za gospodarstvo Zdravka Počivalška.

Novi direktor Farm Ihan je Bojan Bevc, nekdanji krizni menedžer Steklarne Rogaška, ki jo je pred 15 leti rešil z uspešno prisilno poravnavo. Toda sanacija steklarne je ostala v senci poznejših dogodkov. Bevc je bil namreč na ponovnem sojenju leta 2015 zaradi kaznivega dejanja zlorabe položaja in pravic obsojen na eno leto in tri mesece pogojne zaporne kazni s preizkusno dobo treh let.

Kriv je bil, ker je direktor steklarne s svetovalnim podjetjem Adria Management iz ZDA sklenil več pogodb, skupaj vrednih 158.000 evrov. Pri višini predlagane kazni je okrožno sodišče v Celju upoštevalo, da se s tem denarjem ni osebno okoristil in da si je tudi sam zelo želel čimprejšnji konec kazenskega postopka. Nato je Bevc različnim podjetjem občasno svetoval pri pripravi sanacijskih elaboratov. Nazadnje je bil prokurist v družbi Valji iz Štor, ki jo je leta 2019 prevzelo podjetje Elements Capital Management. Obsodbe danes ni več v njegovi kazenski evidenci.

Preberite še:
Počivalškov prijatelj odhaja s prašičje farme

Tomi Rumpf ni več direktor Farm Ihan
Tomi Rumpf ni več direktor Farm Ihan
STA

Pred dvema desetletjema je bil Bevc tudi krizni menedžer hrvaške družbe PIK Vrbovec. Leta 2005 jo je za nizek denar prevzel koncern Agrokor v lasti tedaj največjega hrvaškega tajkuna Ivice Todorića. Takoj zatem so hrvaške oblasti čez noč odpisale dolgove družbi PIK Vrbovec. Poceni prodaji Agrokorju je Bevc že pred tem nasprotoval. Pozneje je bil na Hrvaškem zaradi zlorabe položaja obtožen in obsojen na pet let zaporne kazni, kmalu po izreku sodbe pa izpuščen na prostost. Takrat je zatrjeval, da je šlo za politično motiviran proces in obračunavanje vlade Iva Sanaderja s kadri, ki jih je nastavila predhodna vlada Ivice Račana.  

Skupina Farme Ihan, ki je v lasti Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB), bolj znane kot slabe banke, je lani ob 45 milijonih evrov prihodkov ustvarila približno 100.000 evrov izgube in dobra dva milijona evrov čistega denarnega toka iz poslovanja. Bevc je njen šesti direktor v petih letih. Ključna družba v skupini je Meso Kamnik, ki je lani ustvarila več kot 38 milijonov evrov prihodkov od prodaje.