Počivalškov prijatelj odhaja s prašičje farme

Tomiju Rumpfu, enemu od zmagovalcev mandata nekdanje vlade Janeza Janše, so očitno šteti dnevi na čelu skupine Farme Ihan, ki zaposluje več kot 300 ljudi.

Avtor: Primož Cirman
sreda, 9. 11. 2022, 05:55


Tomi Rumpf
Tomi Rumpf je na izhodnih vratih Farm Ihan.
STA

Po naših informacijah je namreč Tomi Rumpf izgubil zaupanje nadzornega sveta, zato naj bi bila njegova zamenjava le še vprašanje časa. Kdo ga bo nasledil, uradno ni mogoče izvedeti. Edina lastnica največje prašičje farme pri nas, ki upravlja tudi največjo farmo krav mlekaric v državi, je še vedno Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB), bolj znana kot slaba banka. Ključna družba v skupini je Meso Kamnik, ki je lani ustvarila več kot 38 milijonov evrov prihodkov od prodaje.

Rumpf je vodenje Farm Ihan prevzel pred letom dni, ko je bil na čelu upravnega odbora DUTB še dolgoletni Janšev odvetnik Franci Matoz. Na položaj ga je imenoval nadzorni svet, ki mu je tedaj predsedoval Boštjan Rigler, član uprave Darsa in SDS. Zdaj ga vodi Aleš Aberšek.

Rumpfov prihod v Farme Ihan je časovno sovpadal s poslom, ki je takrat močno odmeval na domači politično-gospodarski sceni. Skupina je namreč 28-odstotna deleža v družbah Panvita in Panvita Mesnine prodala družini Polanič, večinski lastnici obeh družb. Na očitke, da je šlo za (pre)poceni prodajo, je Rumpf odgovarjal, da je pogodbo podpisal njegov predhodnik Uroš Lozej

Le nekaj mesecev po prihodu na čelo državnega zavoda za blagovne rezerve je Tomi Rumpf obračunal z Ivanom Galetom.
Le nekaj mesecev po prihodu na čelo državnega zavoda za blagovne rezerve je Tomi Rumpf obračunal z Ivanom Galetom.
Primož Lavre

Preberite še:
Vsa Logarjeva kadrovanja: Janšev prijatelj, svetnik SDS ...

Kupoval neuporabne maske in odpustil Galeta

Tudi sicer je bilo vodenje Farm Ihan nekakšna tolažilna nagrada za Rumpfa, dobrega prijatelja takratnega ministra za gospodarstvo Zdravka Počivalška. Kot njegov kader se je namreč pred tem neuspešno potegoval za položaj glavnega izvršnega direktorja DUTB. V vsakem primeru pa so mu bila v času Janševe vlade odprta številna vrata.

Konec aprila 2020, med prvim valom epidemije covid-19, je tako Janševa vlada na Počivalškov predlog Rumpfa imenovala za direktorja državnega zavoda za blagovne rezerve. Tik pred koncem prvega vala epidemije je Rumpf od največjih državnih dobaviteljev odkupil velike količine opreme, ki je zaradi zapletov s certifikati obtičala v skladiščih, in to po visokih cenah iz obdobja prvega izbruha covid-19 v svetu.

Preberite še:
Počivalšek pred interpelacijo kupil še 20 milijonov mask

Med drugim je zavod kupil tudi 20 milijonov mask, ki so bile neuporabne za zdravstveno osebje. Za to je podjetju Hmezad TMT, ki se pred tem nikoli ni ukvarjalo z dobavo zaščitne opreme, plačal 11 milijonov evrov. Očitke o več milijonov evrov vrednem oškodovanju je Rumpf takrat zavračal. 

Jeseni istega leta je Rumpf dokončno obračunal z žvižgačem Ivanom Galetom, nekdanjim pravnikom na zavodu, ki je prvi javno spregovoril o političnih pritiskih na zavod in spornih poslih. Gale je dobil izredno odpoved in ostal brez službe. "Mojega bivšega sodelavca je (Rumpf, op. a.) menda vprašal, če bi bilo morda dobro, da me vržejo skozi okno (prostori so v 8. nadstropju)," je zapisal Gale.

Skupina Farme Ihan je lani ob 45 milijonih evrov prihodkov ustvarila približno 100.000 evrov izgube in dobra dva milijona evrov čistega denarnega toka iz poslovaja.
Skupina Farme Ihan je lani ob 45 milijonih evrov prihodkov ustvarila približno 100.000 evrov izgube in dobra dva milijona evrov čistega denarnega toka iz poslovaja.
Farme Ihan

Največji igralec v domači veterini

Takrat je Rumpf na vprašanje, zakaj je prevzel vodenje zavoda, odgovarjal, da je to storil "z željo in v skrbi za to, da državljani in državljanke Slovenije pridobijo zadostno količino zaščitne opreme". "Zato sem dal na razpolago svoje znanje in izkušnje za vodenje sistemov. Vedoč, da v kriznih trenutkih dobro funkcioniram, sem sprejel ta izziv in ga še vedno udejanjam," je v pogovoru za portal Domovina poudarjal Rumpf.

Toda v tem času so mu dobro uspevali tudi zasebni posli. V času vodenja zavoda je postal tudi največji igralec na slovenskem trgu veterinarskih storitev.

Preberite še:
Borec proti "krivosodju" Radonjić s pomočjo Matoza do nove funkcije

Veterinarska postaja Šmarje pri Jelšah, kjer je imel Rumpf 51-odstotni lastniški delež, je namreč pred tem zmagala na javnem razpisu Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR), ki spada pod ministrstvo za kmetijstvo. Na njem so razdelili koncesije za opravljanje javne veterinarske službe za obdobje prihodnjih deset let. Rumpfovo podjetje je kot edino prišlo do treh koncesij: v domačem Šmarju pri Jelšah, Šentjurju in Celju. Z njimi pokriva ogromno območje s približno šest tisoč kmetijami, ki sega od Dobrne do meje s Hrvaško na Sotli.

To je Rumpfovemu podjetju letno prinašalo več sto tisoč evrov dodatnega javnega denarja. Nato je začelo prevzemati še konkurente, ki so po razpisu ostali brez posla. Tako je kupilo Veterinarski center iz Celja, prejšnjega imetnika koncesije. V začetku letošnjega leta je Rumpf v Veterinarsko postajo Šmarje pri Jelšah pripustil novega največjega lastnika. S 36-odstotnim deležem je to postal sklad zasebnega kapitala Alfi PE, ki je lani jeseni že kupil Veterinarsko bolnico Slovenska Bistrica. Rumpf pa je ostal 17-odstotni lastnik.