Vrača se Tina Bregant: pomagala bo ministru Janši

Na ministrstvo za zdravje se vrača nekdanja državna sekretarka, ki je od ljudi zahtevala, naj nosijo maske na samotnih sprehodih v naravi.

Avtor: Primož Cirman / Vesna Vuković
torek, 29. 12. 2020, 05:54


tina-bregant
Tina Bregant se vrača na ministrstvo za zdravje. Po tem, ko je morala oditi na zahtevo zdaj že nekdanjega ministra Tomaža Gantarja, bo zdaj postala vodja kabineta novega ministra Janeza Janše.
STA

Dober teden dni po tem, ko je predsednik vlade Janez Janša po odstopu Tomaža Gantarja prevzel še vodenje ministrstva za zdravje, je imenoval novo vodjo kabineta. 

To je postala Tina Bregant, nekdanja državna sekretarka, ki jo je Janševa vlada pred mesecem dni razrešila prav na zahtevo Gantarja. Informacijo o njenem imenovanju nam je potrdilo več virov. Bregantova bo tako imela vlogo veznega člena med ministrstvom in Janšo, ki ga vodi na daljavo. Ali in kdaj bo Janša v državni zbor vložil predlog za imenovanje novega ministra, ni znano.

Toda imenovanje Bregantove bi lahko nakazovalo, da jo vidi med najresnejšimi kandidati za vodenje resorja, ki bo v prihodnjih mesecih odločalo o nabavah za boj proti epidemiji.

Preberite še:
Tina Bregant izdala navodilo: okuženi naj delajo

Od mask v naravi do spornega navodila 

Bregantova je državna sekretarka postala v začetku aprila, ko se je Jelka Godec, prvotna izbira SDS za ta položaj, preselila v kabinet predsednika vlade. Že do jeseni so se odnosi med Gantarjem in Bregantovo nepovratno poslabšali. Gantar je Bregantovi očital soliranje pri nekaterih odločitvah in posamezne nastope v javnosti, najbolj novinarsko konferenco, na kateri je odkrito zagovarjalo nošenje maske tudi na samotnih sprehodih v naravi. "Strinjam se, da so opolnoči, ko se sprehajate sami, okrog vas pa več kilometrov ni nikogar, takšni pomisleki, ampak to je signal, da je nošenje mask smiselno," je takrat dejala Bregantova, ki je zaradi tega požela plaz kritik.

Tomaž Gantar ni bil zadovoljen z delom Tine Bregant in jo je tik pred svojim odhodom zamenjal.
Tomaž Gantar ni bil zadovoljen z delom Tine Bregant in jo je tik pred svojim odhodom zamenjal.
STA

Sodu je dno izbilo njeno navodilo, da lahko v domovih za starejše delajo tudi okužene osebe, če ne kažejo simptomov, s čimer se nista strinjala ne Gantar ne vodja strokovne skupine Bojana Beović. To dokazujejo tudi zapisniki sej strokovne skupine pri ministrstvu za zdravje, ki smo jih razkrili na necenzurirano.si. Prav tako Bregantovi več mesecev ni uspelo sklicati seje strokovne skupine za modeliranje in napoved razvoja epidemije, ki bi državi omogočila njeno natančnejše spremljanje in olajšala odločitve o ukrepih. Novembra pa je gostovala v televizijski oddaji Odmevi, čeprav bi morala biti v samoizolaciji zaradi stika z okuženo osebo

Toda ves ta čas je imela Bregantova trdno zaslombo pri SDS. Ko jo je Gantar želel zamenjati, Janša predloga dlje časa ni želel uvrstiti na dnevni red vlade. To vprašanje je moral Gantar načeti celo na zadnjem koalicijskem vrhu, na katerem je sodeloval v imenu DeSUS. 

Preberite še:
Kako je virus prehitel Gantarjevo državno sekretarko

Zdravstveni resor trdno v rokah SDS

V ozadju konfliktov med Gantarjem in Bregantovo so bili interesni boji za obvladovanje resorja, ki kroji zdravstveno politiko. SDS že od začetka mandata te vlade ni zaupala Gantarju, v političnih krogih pa se je že večkrat govorilo o njegovi zamenjavi. Bregantova je nasprotovala Gantarjevim načrtom, da bi morali vsi izvajalci zdravstvenih storitev iti skozi postopek mednarodne presoje kakovosti. To bi vrata do posla odprlo Gantarjevemu prijatelju in nekdanjemu ministru Dorijanu Marušiču.

Bregantova je državna sekretarka postala v začetku aprila, ko se je Jelka Godec, prvotna izbira SDS za ta položaj, preselila v kabinet predsednika vlade.
Bregantova je državna sekretarka postala v začetku aprila, ko se je Jelka Godec, prvotna izbira SDS za ta položaj, preselila v kabinet predsednika vlade.
STA

Bregantova je bila pred prihodom na ministrstvo ena najvidnejših predstavnic gibanja Mladi zdravniki. Bila je med najostrejšimi kritiki nekdanje zdravstvene ministrice Milojke Kolar Celarc, ki ji je očitala "sesuvanje celotnega segmenta zdravnikov koncesionarjev". Vlado Marjana Šarca pa je pozivala k "popravi in spremembi delovanja monopolne zavarovalnice Zavoda za zdravstveno zavarovanje (ZZZS)". To bi vrata na trg odprlo zasebnim zavarovalnicam, za kar se zavzemajo tudi v SDS. Med najglasnejšimi nasprotniki "monopola ZZZS" je bila recimo prav takratna poslanka te stranke Jelka Godec.

SDS je tako v celoti prevzela vajeti na ministrstvu. Vlada je pred dnevi za državno sekretarko imenovala Alenko Forte, lastnico Medicinskega centra Heliks, sicer predsednico strokovnega sveta SDS za zdravje. Leta 2018 je kandidirala na državnozborskih volitvah, lani pa na skupni listi SDS in SLS še na evropskih volitvah. Že pred tem pa je vlada za državno sekretarko vnovič imenovala Marijo Magajne, ki jo je na ta položaj namesto Bregantove pripeljal Gantar.