Janša blokira zamenjavo Tine Bregant

Zakaj predsednik vlade Tomažu Gantarju ne dovoli zamenjave državne sekretarke?

Avtor: Primož Cirman / Vesna Vuković
četrtek, 26. 11. 2020, 11:25


tina-bregant
Že v petek je Janša nakazal, da ne podpira zamenjave Tine Bregant.
STA

Čeprav je minister za zdravje Tomaž Gantar že minuli petek napovedal zamenjavo državne sekretarke Tine Bregant, vlada na današnji seji ne bo odločala o njeni razrešitvi. 

Po naših informacijah namreč predsednik vlade Janez Janša ni dovolil, da se ta točka uvrsti na dnevni red. Zakaj ne, uradno ni znano. Vlada bo recimo na isti seji odločala o več kadrovskih odločitvah, recimo o zamenjavi v svetih gimnazij po vsej Sloveniji (Logatec, Celje, Novo mesto, Ormož, Maribor, Ljubljana, Radovljica, Zagorje in Slovenj Gradec), ki jo predlaga ministrica za izobraževanje Simona Kustec. Na komentar ministra za zdravje še čakamo. Tako ni znano, ali bo Gantar, ki je še vedno začasni vodja DeSUS, vprašanje zamenjave Bregantove odprl na današnjem vrhu koalicije. Državni sekretar je namreč najožji ministrov sodelavec, po koalicijskem dogovoru pa si ga lahko izbere sam. V začetku tedna je sicer Gantar Bregantovi odvzel nekatera pooblastila, med drugim tudi za pošiljanje navodil zdravstvenim zavodom in domovom za starejše. 

Že v petek je sicer Janša nakazal, da zamenjave Bregantove, ki naj bi jo nadomestil nekdanji poslanec DeSUS Uroš Prikl, ne podpira. Javno je od UKC Ljubljana zahteval pojasnila o domnevni Priklovi vlogi pri kupovanju domnevno predragih hitrih antigenskih testov. Prikl je od spomladi zaposlen v UKC Ljubljana kot vodja nabave storitev in nemedicinskega materiala. Pred dnevi je pojasnil, da pri kupovanju testov ni imel nobene vloge, kar naj bi Gantarju potrdili tudi v UKC Ljubljana. 

Spor med Tomažem Gantarjem in Janšo je na vrhuncu.
Spor med Tomažem Gantarjem in Janšo je na vrhuncu.
STA

Bregantova ima trdno zaslombo v SDS

V zadnjih dneh so Bregantovi, ki ima trdno zaslombo v SDS, stopili v bran tudi mediji te stranke. Umazano delo za Janšo pa očitno opravlja tudi donedavna predsednica DeSUS Aleksandra Pivec. Pred skorajšnjim odločanjem o novem vodstvu DeSUS je ostro napadla Gantarja, čeprav je bil prav on med najbolj zaslužnimi, da se je v začetku leta zavihtela na vrh stranke. "Kot minister za zdravje morate prevzeti odgovornost za to, da nam danes umre v Sloveniji največ ljudi, sorazmerno, glede na število prebivalcev v Evropi. V najtežjih časih vas praktično ni bilo zaznati, vaše delo so opravljali drugi. Danes jim očitate prav to, da so delali," je v javnem pismu, sicer naslovljenem na Gantarja in prvega favorita za novega predsednika DeSUS Karla Erjavca, navedla Pivčeva. Ocenila je, da je nahrbtnik na Gantarjevih ramenih postal pretežak. Gantar je v odzivu na odprto pismo dejal le, da ni vredni komentarja.

Preberite še:
Kako je virus prehitel Gantarjevo državno sekretarko

Poročali smo že, da je bila Gantarjeva odločitev, da razreši Bregantovo, plod že več mesecev rastočega ministrovega nezadovoljstva z delom državne sekretarke. Očital ji je soliranje, saj za več njenih navodil, sestankov in odločitev ni vedel. Sodu naj bi dno izbila njeno navodilo, da lahko v domovih za starejše delajo tudi okužene osebe, če ne kažejo simptomov, s čimer se nista strinjala ne Gantar ne vodja strokovne skupine Bojana Beović. Prav tako Bregantovi več mesecev ni uspelo sklicati seje strokovne skupine za modeliranje in napoved razvoja epidemije, ki bi državi omogočila njeno natančnejše spremljanje in olajšala odločitve o ukrepih.

"Delamo v izrednih razmerah. Zaupanje, sodelovanje in podobni pogledi na reševanje problemov so v času epidemije še toliko bolj pomembni. Zahvaljujem se ji za njeno delo in ji želim srečo na nadaljnji karierni poti," je v petek sporočil minister. "Nisem prepričana, koliko je bil minister pripravljen poslušati določene argumente. Sama sem se trudila po najboljših močeh, očitno pa nisem izpolnila njegovih pričakovanj," mu je še isti dan odgovorila Bregantova. Izjavo je dala televizijski ekipi Odmevov, čeprav bi morala biti takrat zaradi visoko tveganega stika na delovnem mestu še v samoizolaciji