V preiskavi osumljen bivši šef upravne enote, ki dela pri Jankoviću

Med 21 osumljenimi v preiskavi, med katero so kriminalisti danes zjutraj potrkali tudi na vrata župana Mestne občine Ljubljana (MOL) Zorana Jankovića, je tudi Bojan Babič, nekdanji načelnik ljubljanske upravne enote.

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic
torek, 23. 1. 2024, 17:45


Zgroženi zaradi čakanja na objavo razpisov
Bojan Babič, nekdanji načelnik upravne enote Ljubljana
Mediaspeed

To informacijo nam je v zadnjih urah potrdilo več, med sabo nepovezanih virov. Kriminalisti, ki so danes obiskali tudi prostore upravne enote, naj bi ga sumili zlorabe uradnega položaja. Babič je ljubljansko upravno enoto vodil do sredine leta 2022, ko ga je tedanja ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik razrešila s položaja. Od marca lani je Babič direktor javnega podjetja Ljubljanska parkirišča in tržnice (LPT), ki je v lasti ljubljanske občine.

Kaj natančneje kriminalisti očitajo Babiču, uradno ni mogoče izvedeti. Toda znano je, da je Babič upravno enoto v Ljubljani vodil v času izpeljave dveh projektov, ki so jih pod lupo vzeli kriminalisti.

Eden od teh je po poročanju N1 gradnja stanovanjske soseske Center Bellevue, ki je zrasla nasproti ljubljanskega Tivolija. Še pred začetkom izgradnje so se pojavile težave pri pridobivanju dovoljenj. Tako je upravna enota, ko jo je vodil Babič, družbi Bellevue Living leta 2019 izdala gradbeno dovoljenje, ki ga je februarja 2020 razveljavilo ministrstvo za okolje in prostor. To je naredilo na zahtevo stranskih udeležencev.

Jankovićev odvetnik Janez Koščak.
Jankovićev odvetnik Janez Koščak.
Sašo Radej

Policija na mestni občini Ljubljana.
Policija na mestni občini Ljubljana.
Sašo Radej

Preberite še:
V preiskavi osumljen bivši šef upravne enote, ki dela pri Jankoviću

Sporna dovoljenja za projekt v Ljubljani

A nato se je zapletlo. Po nekaj vnovičnih odobritvah in razveljavitvah gradbenega dovoljenja je isti investitor oddal novo zahtevo za gradbeno dovoljenje za isto stavbo. Takrat je upravna enota sprožila nov postopek, ki ga je vodila mimo stranskih udeležencev. To je pomenilo, da sta v isti zadevi tekla dva postopka, pri čemer je oba vodil isti uslužbenec upravne enote.

"Posledica takšnih situacij je bila, da je uradna oseba, ki je postopek vodila z opustitvijo dolžnih ravnanj, lahko investitorju omogočila neupravičen začetek in nadaljevanje gradnje," so ugotovili na inšpektoratu za javni prostor, ki je kršitve pravil vodenja upravnega postopka prijavil policiji. Uradniku so očitali opustitev dolžnega ravnanja in vodenje postopka na način, ki je investitorju omogočil nadaljevanje gradnje, sum kaznivih dejanj zlorabe položaja in pridobitve protipravne premoženjske koristi pa so prijavili policiji.

Gradnja stanovanjske soseske Bellevue Living.
Gradnja stanovanjske soseske Bellevue Living.
Google

Konec lanskega poletja je investitor dobil uporabno dovoljenje. V tistem času je družba Bellevue Living zašla tudi v finančne težave. Lastnika projektne družbe Bellevue Living sta sicer dva Avstrijca: Jascha Popović in Georg Doppler-Popovic. Po naših informacijah je vsaj eden od teh med osumljenci v preiskavi.

"Očitek se glasi, da se je župan zanimal, kaj je z dovoljenjem"

Babič je upravno enoto vodil tudi v začetku januarja 2021, ko je ta izdala gradbeno dovoljenje za gradnjo 135 milijonov evrov vrednega kanalizacijskega kanala C0. Ta bo območje severozahoda Ljubljane, Medvod in Vodic povezoval s čistilno napravo v Zalogu. Osem mesecev pozneje, septembra 2021, je ministrstvo za okolje in prostor to gradbeno dovoljenje z odločbo razglasilo za nično. Upravno sodišče je junija 2022 odločbo ministrstva odpravilo in zadevo vrnilo v ponovni postopek.

Kot je znano, je upravno sodišče v začetku letošnjega leta ugodilo tožbi ljubljanske občine. S tem je odpravilo odločitev nekdanjega ministrstva za okolje in prostor, ki je sledilo odločitvi agencije za okolje, da bi morala občina za gradnjo kanala C0 s kineto izvesti presojo vplivov na okolje. Sodišče je sklep posredovalo v ponovno odločanje ministrstvu za okolje, podnebje in energijo.

Gradnja povezovalnega kanala C0.
Gradnja povezovalnega kanala C0.
Primož Lavre

"Policija preiskuje tudi C0. Očitek se glasi, da se je župan zanimal, kaj je z gradbenim dovoljenjem. Mislim, da je osnovna županova naloga in občine, da ugotovi, v kakšni fazi je izdaja gradbenega dovoljenja," je danes v izjavi za medije dejal Jankovićev odvetnik Janez Koščak iz Odvetniške družbe Čeferin.

Babič je upravno enoto v Ljubljani vodil od jeseni 2019. Pred tem je vodil občinsko upravo v Dolu pri Ljubljani in Litiji, na ministrstvu za infrastrukturo pa je bil v času vlade Alenke Bratušek državni sekretar. Leta 2006, v času prve vlade Janeza Janše, je postal direktor Petrolove hčerinske družbe na Kosovu, ki jo je vodil do leta 2011.