V Kanadi aretirali Sergeja Racmana

Po več kot letu dni se je končalo iskanje znanega slovenskega poslovneža, za katerim je bila razpisana mednarodna tiralica.

Avtor: Tomaž Modic
petek, 28. 8. 2020, 14:45


racman
V Kanadi so prijeli Sergeja Racmana.
STA

Kanadski varnostni organi so izsledili in prijeli slovenskega državljana. Po naših informacijah gre za Sergeja Racmana, ki bi moral biti že od julija lani v priporu zaradi suma zlorabe prostitucije, a je pred tem pobegnil. Da so v Kanadi prijeli Racmana, so sicer prvi poročali na TV Slovenija.

Znanemu igralničarju in lastniku ljubljanskega kino kompleksa Kolosej na tožilstvu očitajo, da je vpleten v hudodelsko združbo, ki naj bi v klubu Marina na Ajševici pri Novi Gorici za prostitucijo izkoriščala več kot 400 deklet. Racman naj bi imel po ugotovitvah kriminalistov ključno vlogo pri delovanju kluba Marina, saj naj bi zagotavljal pravno podlago za denarne prilive, v zvezi s tem pa naj bi se ujel tudi v prikrite preiskovalne ukrepe oziroma prisluhe.

Medtem ko so dva druga lastnika kluba Jožeta Kojca in Dejana Šurbka takoj po aretacijah poslali v novogoriški pripor, kjer sta več kot leto dni čakala na začetek sojenja, je tožilstvo v primeru Racmana iz neznanega razloga oklevalo. Čeprav je danes prvoobtoženi, mu niso odredili pripora. Vmes so se za ljubljanskim poslovnežem izgubile sledi.

Že pred letom dni smo prvi objavili informacije, da se Racman nahaja v Kanadi, kjer so se slovenski poslovneži v preteklosti že skrivali pred organi pregona. Državi namreč nimata sklenjene dvostranske pogodbe o izročanju, prav tako Kanada ni podpisnica evropske konvencije o izročitvi iz leta 1957.

Banke mu skušajo odvzeti premoženje

Sergej Racman je sicer pred kratkim prejel visoko denarno injekcijo. Kot eden od glavnih lastnikov KD Group je prejel najvišje dividende v zgodovini tega finančnega holdinga.

To mu bo pomagalo pri reševanju iz finančnih težav. Že dalj časa mu namreč skušajo banke in drugi upniki odvzeti premoženje v Sloveniji. Po naših podatkih je pred kratkim izvršbo proti Racmanu sprožila celo družba BTC, lastnica nakupovalnega središča, kjer domuje Kolosej. Med upniki je sicer najbolj aktivna Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB), znana tudi kot slaba banka.

Večina njegovega premoženja se po dostopnih podatkih nahaja v tujini, medtem ko nekatera podjetja v Sloveniji obvladuje prek sorodnikov.