V desetih minutah se je Jelko Kacin petkrat zlagal #video

Zbrali smo vse neresnice, ki jih je v desetih minutah nastopa na TV Slovenija izrekel nacionalni koordinator za cepljenje Jelko Kacin.

Avtor: Primož Cirman / Vesna Vuković
torek, 13. 4. 2021, 05:55


jelko-kacin
Jelko Kacin se je v desetih minutah petkrat zlagal. Vse za to, da prikrije odgovornost vlade, ki ni nabavila vseh cepiv, ki bi jih lahko.
STA

Jelko Kacin, državni sekretar v kabinetu Janeza Janše, ki je zadolžen za nacionalno koordinacijo cepljenja, se je v nedeljskem nastopu na nacionalni televiziji pri pojasnjevanju, zakaj se je Slovenija konec decembra odrekla nabavi dodatnih cepiv proti covid-19, kar petkrat zlagal. 

To je še en dokaz, da skušajo v Janševi vladi na vsak način prikriti dejstvo, da se je Slovenija odrekla dodatnim odmerkom cepiv proizvajalcev BioNTech-Pfizer in Moderna, ki bi v državo začeli prihajati že v prvi polovici leta. Da je naša država imela to možnost, a je ni izkoristila, potrjujejo tudi dokumenti iz Bruslja. Ministrstvo za zdravje v času, ko ga je vodil Janša, tako ni nabavilo najmanj 240.000 odmerkov cepiva BioNTech-Pfizer, ki bi jih lahko dobilo po opciji iz osnovne pogodbe med proizvajalcema in Evropsko komisijo. Podatki razkrivajo, da je Slovenija konec lanskega leta nabavila le 80 odstotkov takrat razpoložljivih količin tega cepiva. Manj od naše države so ga kupile le Latvija, Bolgarija, Hrvaška, Estonija in Slovaška.  

V istem času se je Slovenija odrekla tudi dodatnim odmerkom cepiva Moderna. Ti so bili naši državi na voljo po tem, ko se je Evropska komisija odločila pri tem proizvajalcu nakupiti dodatne količine. Koliko je bilo teh odmerkov, uradno še ni znano, po nekaterih informacijah pa okrog 400.000. Šlo je za cepivi dveh proizvajalcev, ki sta bili takrat že preizkušeni in dosegljivi. Dodatni odmerki cepiva BioNTech-Pfizer bi tako v Slovenijo prišli do konca junija. 

Toda Kacin je včeraj razlagal drugačno zgodbo. Zbrali smo nekatere njegove izjave iz nedeljskega nastopa, dolgega dobrih 10 minut, v katerem je komentiral tudi zastoje pri cepljenju in kdo je po njegovem za to odgovoren.

Preberite še:
Jelko Kacin je v strategijo cepljenja vrinil sebe in svoje

Prva laž: Janša je reagiral takoj

"Ko je bilo ugotovljeno, da takrat (konec decembra lani, op. a.) ni bilo slovenske prijave, je predsednik vlade reagiral, ker je prevzel funkcijo ministra za zdravje, in zahteval dodatno prijavo."

Izjava ne drži. Janša je vodenje ministrstva za zdravje prevzel 18. decembra. Še tri tedne pozneje, 8. januarja, je zatrjeval, da "sam sliši prvič, da bi se Slovenija čemurkoli odpovedala". "Obratno, odkar jaz začasno opravljam to funkcijo, smo dodatno naročili milijon doz cepiva in se o takšni številki pogovarjamo tudi danes. Kjerkoli lahko čim prej dobimo dodatna cepiva, jih tudi naročimo. Če se je kaj takega dogajalo prej, ne vem, bomo pa to preučili," je poudarjal Janša. Takrat se je odzval na poročanje bruseljskega portala Politico in nemškega tednika Der Spiegel, ki sta prva omenila Slovenijo med državami, ki so se odrekle dodatnim cepivom.

Kako je Jelko Kacin lagal in pokril Janeza Janšo 

Resnica je drugačna. Če bi Janša res reagiral takoj, ko je prevzel ministrstvo, bi Slovenija danes imela te odmerke, prebivalstvo pa bi se lahko hitreje cepilo. To dokazuje tudi sosledje datumov. 15. decembra je Evropska komisija aktivirala opcijo za nakup dodatnih količin cepiva proizvajalcev BioNTech-Pfizer in Moderna. Tri dni pozneje, 18. decembra, je Janša prevzel vodenje ministrstva za zdravje. Države članice so se o razdelitvi cepiva dogovarjale skoraj tri tedne - do začetka januarja. To so nam že pred časom potrdili v generalnem direktoratu za zdravje pri Evropski komisiji. Pozneje dodatna prijava za te količine ni bila možna.

Preberite še:
Janša se ni odrekel le cepivu Pfizer, ampak tudi Moderni

Druga laž: Našo dodatno prijavo so upoštevali

"Prijavili smo se. Naša (dodatna, op. a.) prijava je bila upoštevana, tako da smo najprej decembra podpisali prvo pogodbo za 924 tisoč odmerkov."

Kacin zavaja. Teh odmerkov ni naročil Janša. Prvo pogodbo z BioNTech-Pfizerjem za 924.000 odmerkov, ki jo je omenil, je namreč že 10. decembra lani podpisal Tomaž Gantar. Šlo je za osnovno pogodbo s tema proizvajalcema in prav ta pogodba je evropskim državam omogočila naročilo še dodatnih količin – tistih, ki se jim je nato Slovenija pod Janšo odpovedala. Evropska komisija ni upoštevala nobene dodatne prijave za te količine, saj so bile do začetka januarja že razdeljene. Kacin se je torej hvalil s tem, za kar je bil zaslužen še Gantar, in to prikazal kot Janšev dosežek.

Tretja laž: Nove odmerke smo dobili zaradi dodatne prijave

"V nadaljevanju, prav na podlagi te dodatne pogodbe oziroma zaprosila, smo podpisali pogodbo še za 912 tisoč odmerkov."

Tudi to ne drži. Nova pogodba za dobavo 913.000 odmerkov cepiva BioNTech-Pfizer, ki jo je imel v mislih Kacin, nima zveze s prejšnjimi nabavami. Ni šlo za nobeno dodatno prijavo, ampak za popolnoma nov krog naročila cepiva, o katerem se je Evropska komisija v začetku februarja dogovorila s Pfizerjem. Bistvena razlika je naslednja. Vsa cepiva, naročena v prvem krogu, bi v Slovenijo prišla še v prvi polovici leta. Rok dobave cepiv, naročenih v drugem krogu, pa je šele v drugi polovici leta, a še to ne vseh. Drugo pogodbo o dobavi cepiva BioNTech-Pfizer je sicer 4. marca podpisal aktualni minister za zdravje Janez Poklukar

Bloomberg je že konec marca objavil dokument, ki prikazuje razdelitev osnovnih in dodatnih količin cepiva BioNTech-Pfizer med države članice po pogodbi iz lanskega decembra. Slovenija je naročila 965.598 odmerkov, kar je 80 odstotkov celotne količine, ki jo je imela na voljo. Odmerki, ki jih ni naročila, so končali na Danskem in v Nemčiji.
Bloomberg je že konec marca objavil dokument, ki prikazuje razdelitev osnovnih in dodatnih količin cepiva BioNTech-Pfizer med države članice po pogodbi iz lanskega decembra. Slovenija je naročila 965.598 odmerkov, kar je 80 odstotkov celotne količine, ki jo je imela na voljo. Odmerki, ki jih ni naročila, so končali na Danskem in v Nemčiji.
necenzurirano.si

Preberite še:
Janšo se da premagati. A ne na način, kot ga vidimo danes. #intervju

Četrta laž: Za počasno cepljenje je kriva Mojca Prelesnik

"Na drugi strani pa imamo težavo, da so se ljudje že decembra prijavljali za cepljenje na e-upravo in teh podatkov na žalost še vedno ni dovoljeno posredovati zdravstvenim domovom. Pooblaščenka za informacije javnega značaja je začasno ustavila in onemogočila posredovanje teh podatkov uporabnikom. To je nemogoča odločitev. Ampak dokler je tako, je težko narediti čudeže."

S to izjavo je Kacin za zastoje pri cepljenju neposredno okrivil informacijsko pooblaščenko Mojco Prelesnik. "Problem počasnega cepljenja v državi je pomanjkanje zadostne količine cepiva. Iz javno dostopnih virov izhaja, da je bilo z drugim odmerkom doslej cepljenih le šest odstotkov državljanov, kar pa seveda z začasno odločbo informacijske pooblaščenke nima prav nobene povezave," se je včeraj odzvala Prelesnikova. 

Opozorila je, da:

-       ljudje ob oddaji vloge za sporočanje interesa za cepljenje preko portala eUprava niso izvedeli in še danes ne vedo, kdo bo njihove podatke sploh obdeloval: Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), ministrstvo za javno upravo ali ministrstvo za zdravje. 

-       prav tako niso izvedeli, za katere namene se obdelujejo njihovi podatki: vrstni red, predhodni izkaz interesa zato, da država ve, koliko cepiva mora nabaviti, ali kaj tretjega. 

-       da do osebnih podatkov, zbranih prek portala eUprava, od decembra, ko se je začelo zbiranje teh podatkov, do 16. marca, ko je izdala odločbo, ni dostopal še nihče. "Vse to pod resen vprašaj vzpostavlja nujnost tega množičnega zbiranja podatkov, ki so danes v veliki meri tudi že neažurni, saj je veliko posameznikov s tega seznama že cepljenih," je poudarila pooblaščenka.

Peta laž: Kočevje? Marsikje so delali po svoje 

"Ampak dejstvo je, da so si razlagali marsikje stvari po svoje. Dejstvo je, da ni zdaj naš cilj kaznovanje, ampak aktiviranje sistema, ki bo deloval brez prehitevanj."

S to izjavo je Kacin v oddaji odgovoril na vprašanje, zakaj je Kočevje lahko precepilo velik del ljudi, Ljubljana pa ne. Čeprav se Kacin v nedeljo "ni želel opredeljevati do podatkov" o tem, koliko cepiva je prejelo Kočevje in po kakšnih kriterijih, je že pred časom grajal vodilne za cepljenje v občini Kočevje, ker da so porabili preveč cepiva oziroma več, kot jim je pripadalo. "To je nesmisel. Gospod Kacin nam je dal ta cepiva, ki smo jih naročili na podlagi cepilnih seznamov ob upoštevanju vseh navodil NIJZ in nanašanju na prednostne skupine. Sploh ne vidim težave. Če bi vsi dostavljali cepilne sezname, kot smo jih mi, bi jih tudi dobili. Nikomur nismo ukradli cepiv," je njegove navedbe v intervjuju za necenzurirano.si zavrnil župan Kočevja Vladimir Prebilič. Pri tem je poudaril, da so zdravstveni inšpektorji sume kršitev preverjali že trikrat, a nepravilnosti niso ugotovili. Četudi so "si marsikje razlagali stvari po svoje", kot zatrjuje Kacin, tega po do zdaj znanih uradnih podatkih v Kočevju niso počeli.

Preberite še:
Kacin molči o milijonskem poslu z distributerjem cepiv