Kacin molči o milijonskem poslu z distributerjem cepiv

Operacijo distribucije cepiv je do sedaj vodil NIJZ. Zdaj ga je moral predati zasebnemu podjetju, enemu največjih veledrogeristov v državi.

Avtor: Tomaž Modic / Vesna Vuković
četrtek, 25. 3. 2021, 12:30


jelko-kacin
Pri operativni izvedbi posla je po naših informacijah sodeloval tudi Jelko Kacin.
STA

Po zaščitnih maskah, ventilatorjih in hitrih testih je nove donosne posle za izbrance prineslo tudi cepljenje. Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je namreč konec februarja celotno logistiko cepiv za covid-19, od dobave in skladiščenja do razpošiljanja na cepilna mesta, prenesel na zunanjega izvajalca – podjetje Salus. Toda več podatkov kaže, da je šlo za posel, ki je bil sklenjen vnaprej. Pri tem naj bi imel eno ključnih vlog državni sekretar Jelko Kacin, nekdanji uradni govorec vlade za covid-19, ki je zdaj zadolžen za koordinacijo cepljenja.

NIJZ pod vodstvom Milana Kreka je izvajalca izbral na enak način, kot je država v času prvega vala kupovali zaščitno opremo. Ni objavil javnega razpisa in zbiral različnih ponudb, temveč se je obrnil na zgolj dva ponudnika in se z njima pogajal o ceni. To sta Salus in Kemofarmacija, dva največja veledrogerista v državi. NIJZ je izbral Salus, ki je bil celotno logistiko cepiv pripravljen prevzeti za 880.000 evrov (z DDV). Cena, ki jo je ponudila Kemofarmacija, je bila enkrat višja.

Preberite še:
Stavili smo na cenejšo AstroZeneco, a nas bo to drago stalo #video

Zakaj NIJZ nima dovolj opreme? Ker je nihče ni naročil

Čeprav je Salus zmagal s ponudbo, ki je skoraj polovico nižja od prvotne ocenjene vrednosti naročila, posel spremljajo očitki o netransparentnosti in neupravičeni porabi javnega denarja. 

Iz pogodbe med NIJZ in Salusom, ki smo jo pridobili, je razvidno, da bo Salus zadolžen za "sprejem pošiljk od naročnika ali dobavitelja, skladiščenje cepiva na zahtevanih temperaturnih pogojih, pripravo in izdajo cepiva ter prevoz cepiv s spremljajočo logistiko".

NIJZ pod vodstvom Milana Kreka so celotno logistiko cepiv predali zasebnemu podjetju.
NIJZ pod vodstvom Milana Kreka so celotno logistiko cepiv predali zasebnemu podjetju.
STA

Za vse to je bil do sedaj zadolžen NIJZ oziroma njena služba za preskrbo s cepivi pod vodstvom Staše Javornik. Ta je odgovorna tudi za skladiščenje in distribucijo cepiva za številne druge nalezljive bolezni, proti katerim cepimo v Sloveniji.

Na naslednji povezavi objavljamo -> pogodbo med NIJZ in Salusom

V treh mesecih od začetka cepljenja proti covid-19 s tem ni imela težav – razen da je bilo cepiva premalo. Kot smo razkrili, do zastojev prihaja na posameznih cepilnih mestih, saj ponekod cepijo bistveno počasneje kot drugje. Zakaj je torej NIJZ potreboval pomoč zunanjega izvajalca? "NIJZ nima dovolj velikih zmogljivosti za logistiko (shranjevanje, priprava, prevozi) pandemskega cepiva proti covid-19, pribora (brizg in igel) in dodatnega materiala. V tem trenutku prejemamo tedensko manjše dobave, v naslednjih mesecih se predvideva dobava bistveno večjih količin pandemskega cepiva," so pojasnili na NIJZ.

Če je bilo temu res tako, kot pravijo na NIJZ, je vprašanje, zakaj te opreme niso nabavili že prej? Država je prve količine cepiva začela naročati že konec oktobra. Glavnina pogodb za dobavo cepiv Pfizer-BioNTech, AstraZeneca, Moderna in drugih proizvajalcev je bila podpisana že v decembru in januarju. Kljub temu so se na NIJZ odločili zunanjega izvajalca cepljenja poiskati šele februarja. Takrat so začeli tako imenovani postopek s pogajanji brez predhodne objave. Zakaj niso objavili javnega razpisa? Ker se je naenkrat zelo mudilo. 

Preberite še:
Ljubljana kapitulirala pri cepljenju

Je Salus že decembra vedel, da bo dobil posel?

Kot so v začetku marca, ko so izbrali Salus, utemeljili na NIJZ, je bila ureditev dobave cepiva cepilnim centrom "nujno potrebna za nemoteno izvajanje cepljenja proti covid-19 in s tem omejitvi širjenja bolezni covid-19". "Kakršnokoli odlašanje z izvedbo cepljenja bi imelo za posledico rast okužb/smrti zaradi bolezni covid-19," so poudarili. Pozno objavo naročila so na NIJZ med drugim utemeljili s težavami pri "proizvodnji in EU validaciji cepiv ter zamudami pri dobavah", ki jih niso mogli predvideti. 

Ustrezni hladilnik za shranjevanje cepiva imajo tudi na UKC Ljubljana, ki ga je do nedavnega vodil Janez Poklukar.
Ustrezni hladilnik za shranjevanje cepiva imajo tudi na UKC Ljubljana, ki ga je do nedavnega vodil Janez Poklukar.
STA

Toda več podatkov kaže, da je bilo že decembra jasno, da bo milijonski posel dobil Salus. Takrat so namreč na NIJZ preverjali, kje bi skladiščili cepiva in kdo bi jih distribuiral na cepilna mesta. Pogovarjali so se tudi s Salusom, kjer tedaj niso imeli ustreznih hladilnikov, v katerih bi skladiščili cepivo Pfizer-BioNTech. Tega je namreč potrebno vzdrževati na minus 80 stopinj celzija. 

Še v začetku decembra so v Salusu za časnik Finance pojasnili, da te opreme do zdaj še niso naročali, ker so "oprema in z njo povezani obratovalni stroški izredno visoki". "Nakup opreme smo pripravljeni realizirati takoj, ko od državnih institucij prejmemo kakršnokoli informacijo oziroma zagotovilo, da bodo potrebovali naše storitve," so takrat sporočili. Le dva tedna pozneje so v Salusu potrdili, da so že naročili skrinjo zashranjevanje 35 tisoč odmerkov cepiva, ki naj bi prispela do konca leta. So vmes od državnih institucij prejeli informacijo, da potrebujejo njegove storitve? In če, kdo jo je dal? 

Preberite še:
Janša se ni odrekel le cepivu Pfizer, ampak tudi Moderni 

Kacin molči o sestankih s Salusom

Pri operativni izvedbi posla je po naših informacijah sodeloval tudi Jelko Kacin, ki ga je Janševa vlada sredi januarja imenovala za nacionalnega koordinatorja za logistični del akcije množičnega cepljenja zoper covid-19. Že včeraj smo ga vprašali, kolikokrat se je srečal s predstavniki Salusa in kdaj. Prav tako nas je zanimalo, zakaj teh lobističnih stikov, odkar je državni sekretar v kabinetu predsednika vlade, ni prijavil Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK). Na naša vprašanja ni odgovoril.  

Po naših informacijah bi lahko NIJZ hladilnik, ki ga je iskal pri Salusu, našel tudi v UKC Ljubljana. Na vprašanje, ali so se z ministrstvom ali kom drugim pogovarjali o možnostih, da bi v imenu države shranjevali cepivo proti covid-19, na UKC Ljubljana niso želeli odgovoriti. Napotili so nas na NIJZ. 

V zadnjih dneh smo iz več virov dobili tudi informacijo, da si na Salusu poleg že dogovorjenih 880.000 evrov obetajo dodatna sredstva. To jim omogoča tudi pogodba, ki omogoča sklenitev aneksa "za dodatne storitve do maksimalne višine 30 odstotkov vrednosti". Na NIJZ so danes zagotovili, da to ne drži: "S podjetjem Salus se ne dogovarjamo za dodatne storitve."

Salus, ki je največji pogodbeni partner in predstavnik farmacevtskega velikana Pfizer-BioNTech v Sloveniji, je eden največjih slovenskih zmagovalcev epidemije covid-19. Celotna skupina je v lanskem letu ustvarila več kot 400 milijonov evrov prihodkov od prodaje, kar je 52 milijonov evrov več kot v letu 2019. Praktično vso rast so dosegli na slovenskem trgu. Pri tem so jim pomagali tudi bolnišnice, zdravstveni domovi in drugi javni naročniki, ki so od Salusa kupili za 220 milijonov evrov blaga, kar je deset odstotkov več kot leto prej. Največ dodatnega blaga so naročali na ljubljanskem Onkološkem inštitutu in Splošni bolnišnici Nova Gorica.