V čigave roke gre Mercator

Dogovor o sanaciji Agrokorja je danes dobil soglasno podporo začasnega upniškega odbora. Zdaj bo o njej glasovalo več kot šest tisoč upnikov, najpozneje do 10. julija pa jo mora potrditi trgovsko sodišče v Zagrebu. Za Slovenijo je pomembno predvsem to, da bosta Mercator po novem posredno obvladovali dve največji ruski banki.

Avtor: Tomaž Modic / Vesna Vuković
torek, 19. 6. 2018, 14:02


Necenzurirano prenos
Fabris Peruško
STA

VTB in Sberbank bosta namreč skupaj najmanj 47-odstotni lastnici novega Agrokorja s sedežem na Nizozemskem. S tem, da Mercator dobi nove lastnike, se bodo morale strinjati vse banke upnice Mercatorja. Med bankami namreč ni bilo doseženo soglasje, da bi odločitev v njihovem imenu sprejemale banke, ki imajo skupaj 75 odstotkov Mercatorjevega dolga.

Podrobnosti dogovora v Agrokorju še vedno niso predstavili javnosti. Tako ni znano, kakšna bo dejansko nova lastniška struktura Agrokorja in kdo bodo njegovi novi upniki. Predlog bo objavljen na e-oglasni deski sodišča.

Agrokor, dobavitelji
Agrokor, dobavitelji
STA
Po do zdaj znanih podatkih naj bi imetniki obveznic postali 25-odstotni lastniki, hrvaške banke 12-odstotne lastnice, dobavitelji pa naj bi dobili štiri odstotke lastništva v novem Agrokorju. Med lastniki bodo tudi hrvaška podjetja, ki so posojala denar Agrokorju. Med njimi so največji Franck, Saponia in Adris. Med upniki so s pogoji dogovora najbolj nezadovoljni v Adrisu.

Eden od ključnih ukrepov dogovora je tudi razlastitev nekdanjega prvega moža Agrokorja Ivice Todorića. Celotno premoženje, očiščeno večine dolgov, bo preneseno na novi Agrokor. Todoriću pa bo ostal stari Agrokor, ki bo verjetno šel v stečaj.

Agrokor, nagodba
Agrokor, nagodba
Agrokor

Katera slovenska podjetja so nasedla v Agrokorju

O dogovoru bodo upniki predvidoma odločali med 4. in 6. julijem. Dogovor bo potrjen, če bo zanj glasovala večina od okoli šest tisoč upnikov, ki imajo tudi vrednostno najmanj polovico vseh terjatev do skupine Agrokor.

Kot je znano, so med upniki tudi številna slovenska podjetja. Največji med njimi je slovenski dobavitelj banan Izet Rastoder, ki mu hrvaški koncern dolguje več kot pet milijonov evrov. Med večjimi upniki sta še pekarsko podjetje Don Don, Perutnina Ptuj in Petrol.

Ko bo dogovor o sanaciji pravnomočno potrjen, bo prenehala tudi funkcija izrednega pooblaščenca Agrokorja Fabrisa Peruška, ki ga je hrvaška vlada imenovala na podlagi tako imenovanega zakona Lex Agrokor.

Agrokor je sicer pred dnevi objavil nove ocene vrednosti svojih posameznih podjetij. Njihova skupna vrednost je ocenjena na nekaj manj kot 3,5 milijarde evrov, od tega je največ vreden slovenski trgovec Mercator, ki je ocenjen na kar 878,6 milijona evrov.

Skupni dolg hrvaškega koncerna pred 10. aprilom lani, ko je začel veljati Lex Agrokor, je znašal 5,8 milijarde evrov.

Članek prvotno objavljen na strani siol.net