Tožena menedžerka Probanke rešuje vilo na Rabu pred državo

Medtem ko je državo prepričevala, da nima denarja, si je gradila rezidenco na Hrvaškem. Ob prvih znakih nevarnosti pa je skušala nepremičnino zavarovati pred zasegom.

Avtor: Tomaž Modic
petek, 28. 7. 2023, 05:55


Necenzurirano prenos
Romana Pajenk je bila nekoč ključna oseba enega od najvplivnejših domačih kapitalskih omrežij, ki je sodelovalo pri privatizaciji številnih velikih podjetij.
STA

Država od nekdanje predsednice uprave Probanke Romane Pajenk, nekoč ene najbogatejših Slovenk, že več kot štiri leta neuspešno poskuša izterjati več kot milijon evrov visoko odškodnino.

Tožbo je proti njej vložila Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB), bolj znana kot slaba banka. Po pripojitvi pa pravne postopke nadaljujejo na Slovenskem državnem holdingu (SDH). Od Pajenkove in še dveh menedžerjev Probanke zahtevajo plačilo škode, nastale pri spornih poslih, ki so pomagali potopiti mariborsko banko. Do zdaj so se vsi poskusi unovčenja njihovega premoženja izjalovili.

"Denarja za plačilo odškodnine nimam," je leta 2019 prisotne v dvorani okrožnega sodišča v Mariboru prepričevala Pajenkova. Toda to ne drži. Pajenkova je namreč ravno takrat na hrvaškem otoku Rab, v naselju Barbat, gradila ogromno apartmajsko vilo. Podobne nepremičnine je tam mogoče kupiti za najmanj pol milijona evrov. To dokazujejo tudi fotografije.

Tudi če bi država pohitela in ji poskušala zaseči nepremičnino na Hrvaškem, je po vsej verjetnosti že prepozna, saj jo je Pajenkova pravočasno in večkratno zavarovala. Na vili, ki se nahaja tik ob morju, so danes že kar tri različne "plombe". Te jo ščitijo pred izvršbami upnikov, saj krepko znižujejo njeno prodajno vrednost.

Fotografija iz leta 2019, ko je bila vila še v izgradnji.
Fotografija iz leta 2019, ko je bila vila še v izgradnji.
Google

Preberite še:
Državi dolguje milijone, na Krku pa ima vilo in jahto

Hipoteka, darilna pogodba in doživljenjska služnost

Upokojena bančnica je do parcele na Rabu, na kateri danes stoji tristo kvadratnih metrov velika vila, prišla leta 2012. Prejšnja lastnica je bila ena od hrvaških družb Probanke, ki je bila takrat že v velikih finančnih težavah. Za parcelo je Pajenkova odštela 230.000 evrov.

1. korak: najožji sorodniki na vili vpišejo visoko hipoteko

Le dobro leto dni zatem sta na njej 570.000 evrov visoko hipoteko vknjižila njen soprog Božidar Jožef Pajenk in Martina Pajenk, ki je leta 2012 prevzela njegovo odvetniško pisarno v Mariboru. Ni šlo za naključje. Le nekaj mesecev pred tem je Banka Slovenije zoper Probanko sprožila postopek nadzorovane likvidacije. To je vodilo tudi do finančnega zloma poslovnega omrežja, prek katerega je Pajenkova obvladovala Probanko.

/
/
Google

/
/
Google

2. korak: polovico vile podari sinu

Novo potezo je Pajenkova naredila poleti 2014. Takrat so kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) končali eno od preiskav zoper nekdanje vodstvo Probanke. Konec istega leta sta morala Pajenkova in nekdanja članica uprave Milana Lah na zatožno klop. Polovico parcelo na Rabu je medtem podarila svojemu sinu, hkrati pa na njej vpisala prepoved prodaje in obremenitve.

3. korak: na njej vpisala še doživljenjsko služnost

Zdaj je Pajenkova poskrbela še za to, da bo v družinskih rokah ostala polovica vile, ki je v njeni lasti. Marca lani je s sinom sklenila tako imenovani dogovor o doživljenjskem preživljanju, po katerem bo nepremičnina po njeni smrti prešla v njegovo last in s tem izven dosega rok upnikov. Zadnja "plomba" je bila uradno vpisana konec marca letos.

Tudi pri najnovejši potezi ni šlo za naključje, saj jo je v to prepričalo dogajanje v Sloveniji.

Preberite še:
Obsojeni direktor si je na črno zgradil plažo na Hrvaškem #foto

Po razpisu dražbe v Mariboru zaščitila vilo na Rabu

Le nekaj tednov pred podpisom dogovora so namreč na mariborskem okrajnem sodišču razpisali dražbo, na kateri so želeli prodati njeno domovanje v Mariboru. Povod za to je bila že omenjena milijonska izvršba, ki jo je leta 2019 sprožila slaba banka.

Domovanje Romane Pajenk v Mariboru. Nepremičnino so že poskušali prodati, vendar neuspešno.
Domovanje Romane Pajenk v Mariboru. Nepremičnino so že poskušali prodati, vendar neuspešno.
Google

Njena glavna tarča je bila vila Pajenkove na Tomšičevi ulici v Mariboru, ki velja za zelo atraktivno lokacijo. Zgrajena je bila leta 1913, obnovljena pa leta 1997. Njena skupna neto površina je okoli 200 kvadratnih metrov, zemljišč pa je za dobrih 600 kvadratnih metrov. Ob hiši je še garaža, v okolici objekta pa urejen vrt. Kot izhaja iz cenitve, je bila vila takrat ocenjena na vsega 384 tisoč evrov.

Kljub temu zanjo ni bilo pretiranega zanimanja, saj je bila elektronska dražba neuspešna. Prodajali so namreč polovico vile, ki je v lasti Pajenkove. Po zakonu pa ima lastnik preostale polovice, v konkretnem primeru njen soprog, predkupno pravico. Četudi bi bil nekdo pripravljen plačati izklicno ceno 160 tisoč evrov, bi imel Božidar Jožef Pajenk pravico izenačiti ponudbo.

Obramba Pajenkove je bila očitno prepričana, da do izvršbe in rubeža nepremičnine v Mariboru nikoli ne bo prišlo. 

Okrožno sodišče dvakrat odločilo v prid Pajenkove

Temelj tožbenega zahtevka je bilo milijonsko posojilo, ki ga je Probanka konec decembra 2009 odobrila svoji največji lastnici, družbi Medaljon. Ta je bila prek podjetja Profectus v večinski lasti menedžerjev Probanke s Pajenkovo na čelu. Na DUTB so bili prepričani, da je šlo za očiten konflikt interesov, zaradi česar so menedžerji solidarno odgovorni za poplačilo posojila.

Nazadnje se je Romana Pajenk odločila še za sklenitev pogodbe o doživljenjskem preživljanju. To je naredila nedolgo za tem, ko je sodišče v Mariboru razpisalo dražbo njene nepremičnine v Mariboru.
Nazadnje se je Romana Pajenk odločila še za sklenitev pogodbe o doživljenjskem preživljanju. To je naredila nedolgo za tem, ko je sodišče v Mariboru razpisalo dražbo njene nepremičnine v Mariboru.
Zemljiška knjiga

Na okrožnem sodišču v Mariboru so menili nasprotno. Njeno tožbo so zavrnili. Na DUTB so se pritožili in bili uspešni. Višje sodišče v Mariboru je sodbo razveljavilo in zadevo vrnilo nazaj na prvo stopnjo. Tam so presenetljivo še enkrat odločili enako in tožbo zavrnili. Vmes je ponovno moralo poseči višje sodišče in spremenilo sodbo nižje stopnje. Obramba Pajenkove je nato zahtevala še revizijo sodbe, vendar jo je vrhovno sodišče zavrnilo.

Za komentar smo se včeraj poskušali obrniti na odvetnika Pajenkove, vendar ni bil dosegljiv.