Državi dolguje milijone, na Krku pa ima vilo in jahto

Država od obsojenega Tomaža Ročnika, ki je z jahto nasedel na Krku, prek sodišča zahteva več milijonov evrov. Ali je vedela, da ima Ročnik na tem otoku še vedno v lasti vilo?

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic
torek, 4. 7. 2023, 15:45


slovenska jahta, krk
Ročnikova jahta je v soboto zvečer nasedla pred marino Punat.
Novice Svet24

Pravnomočno obsojeni podjetnik Tomaž Ročnik, ki je pred dnevi s 700 tisoč evrov vredno jahto nasedel pred marino Punat na Krku, ima na istem otoku v lasti tudi vilo.

Ta se nahaja v središču mesta Krk, nekaj sto metrov od plaže. Koliko je Ročnik zanjo plačal, ni mogoče ugotoviti. Toda iz hrvaške zemljiške knjige je razvidno, da je enonadstropna nepremičnina, ki ji pripadata še 500 kvadratnih metrov veliko dvorišče in skoraj enak velik pašnik, prosta bremen. Na njej ni vpisana hipoteka nikogar od upnikov - tudi od države ne, četudi ta od Ročnika zahteva plačilo več kot štirih milijonov evrov. In to ravno zaradi spornih poslov, zaradi katerih bi moral danes biti v zaporu.

Ali bo država, natančneje njen Slovenski državni holding (SDH), ta denar uspela izterjati, je veliko vprašanje. Ročnik je namreč glavnino svojega premoženja rešil pred upniki in zasegom tako, da ga je ali prenesel na sorodnike ali dodatno zavaroval. 

Preberite še:
Kako je obsojeni Ročnik na varno spravil premoženje

Pomagal sestri v Probanki in izgubil štiri milijone evrov

Ročnik je bil še pred desetletjem v vrhu lestvice najbolj premožnih Slovencev. Revija Manager je vrednost njegovega premoženja ocenjevala na 48 milijonov evrov. Ročnik je obvladoval mrežo gradbenih podjetij, pekarn in nepremičninskih družb. Spletel jo je s pomočjo Probanke, ki jo je ustanovila in vodila njegova sestra Romana Pajenk.

Tomaž Ročnik še ni v zaporu, saj je sodišču predlagal alternativno prestajanje kazni.
Tomaž Ročnik še ni v zaporu, saj je sodišču predlagal alternativno prestajanje kazni.
STA

Bankrot Probanke leta 2013, ki se je končal z njeno nadzorovano likvidacijo, je bil velik udarec za Ročnikov imperij. Več njegovih podjetij je končalo v stečaju, doletelo pa ga je več odškodninskih tožb in kazenskih postopkov. V začetku leta je bil na višjem sodišču pravnomočno obsojen na dve leti zaporne kazni zaradi oškodovanja pekarske družbe Klasje Celje. Zakaj še ne prestaja kazni? Ker je predlagal alternativno izvršitev zaporne kazni, na primer družbeno koristno delo, o čemer pa sodišče še ni odločilo.

Nekdaj eden naših večjih proizvajalcev kruha in pekarskih izdelkov je leta 2015 končal v stečaju. Delo je izgubilo več kot 100 zaposlenih, večina jih je tam delala več kot desetletje. Družbo z največjimi silosi za pšenico v državi so razkosali in razprodali po delih. Upniki, med njimi tudi Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB), bolj znana kot slaba banka, so ostali brez več deset milijonov evrov.

Direktorica Klasja Dragica Veršič Murko, Ročnikova zasebna partnerica, ki je bila prav tako obsojena na zaporno kazen, je kot ključni razlog za težave izpostavilo krizo. Toda krivda za klavrni propad tovarne je bila v resnici na njegovem vodstvu in lastniku Ročniku. Ta je družbo spravil na kolena s tem, ko si je od nje izposojal denar in ga porabljal za druge posle. Do najbolj spornega posla je prišlo leta 2008, ko si je pekarska družba Klasje od Probanke izposodila 4,8 milijona evrov. Še isti dan je denar nakazala drugim Ročnikovim podjetjem, ki so od Probanke po visoki ceni kupile pozneje izbrisane delnice Nove KBM.

/
/
Google

/
/
Google

Preberite še:
Zaradi sestrinih poslov mu hočejo vzeti štiri milijone evrov

Podjetja prepisal na sorodnike, nepremičnine zavaroval pred upniki

Stečajni upravitelj Klasja Kristijan Anton Kontarščak je zoper Ročnika in Veršič Murko vložil štiri milijone evrov vredno odškodninsko tožbo. Zahtevek je pozneje prodal DUTB, ki je od letos pripojena k SDH. Zadeva po dostopnih podatkih še ni zaključena. Zadnji obravnavi sta bili v mesecu marcu in aprilu.

DUTB je prek sodišča zahtevala in dosegla vpis začasne prepovedi prodaje ali obremenitve na nepremičninah in podjetjih. Toda bila je prepozna.

Zala Ročnik je prevzela pekarske družbe in družbo za urejanje okolja iz Velenja. Zoran Ročnik pa je dobil gradbeno dejavnost.
Zala Ročnik je prevzela pekarske družbe in družbo za urejanje okolja iz Velenja. Zoran Ročnik pa je dobil gradbeno dejavnost.
necenzurirano.si

Podjetje Toming Inženiring, ki je nekdaj veljalo za ključno v Ročnikovem imperiju, danes lastniško obvladuje njegov sin. Pekarska družba Presta in PUP Velenje sta prešli v roke njegove hčere. Oba, hči in sin, sta tudi ekonomska lastnika drugega premoženja.

Pred upniki ostaja zavarovano tudi družinsko posestvo v Šoštanju. Na njem je že od leta 2013 vpisan pol milijona evrov visok zemljiški dolg, ki je bil takrat priljubljeno orodje za zaščito nepremičnin pred državo in drugimi upniki. Tako je od vrednejših nepremičnin, kot že omenjeno, prosta bremen le vila na hrvaškem otoku Krk. Pa tudi 11,6 metrov dolgo plovilo, ki si ga je Ročnik kupij maja lani med sodnim procesom in z njim v soboto zvečer nasedel v Punatu. Iz registra plovil je razvidno, da tudi na jahti ni vpisan še nihče od upnikov.