To je odločba za Hojsovo interpelacijo

Kaj piše v odločbi, s katero je notranje ministrstvo pod vodstvom Aleša Hojsa ustavilo postopek prepovedi in de facto dovolilo koncert spornega hrvaškega pevca Marka Perkovića Thompsona?

Avtor: Tomaž Modic / Vesna Vuković
ponedeljek, 8. 6. 2020, 15:57


Screenshot 2020-06-08 at 16.41.43
/
necenzurirano.si

Opozicija z izjemo stranke Zmaga Jelinčiča je danes napovedala podporo interpelaciji zoper delo ministra Aleša Hojsa. Pripravljajo jo v vrstah Socialnih demokratov (SD) zaradi odločitve notranjega ministrstva, ki bo omogočila koncert Thompsona.

SD je interpelacijo začela pripravljati, ker se to po njenem mnenju v 21. stoletju ne bi smelo dogajati. Pod odločbo sta podpisani uradnici notranjega ministrstva, višja svetovalka Alenka Komljanec in sekretarka Kristina Magajna Miklavčič.

Minister Aleš Hojs pravi, da Thompson po njegovih neuradnih informacijah ne želi več izpeljati koncerta v Sloveniji in da bo organizator Milan Trol na podlagi odločbe ministrstva zahteval odškodnino.

Danes smo pridobili odločbo, ki smo jo minuli teden zahtevali od ministrstva za notranje zadeve. V njej ministrstvo ugotavlja: 

- da je upravna enota Maribor, ki je prepovedala koncert, v ponovljenem postopku zmotno ugotovila dejstva in dokaze, na katere je oprla odločitev,

- da dejstva in dokazi ne izkazujejo tega, da je organizator želel koncert Thompsona pripraviti z namenom, da bi se na njem izvrševala kazniva dejanja ali pozivalo k izvrševanju kaznivih dejanj (poveličevanje ustaštva),

- da potencialna propaganda neke ideologije in nošnja ustaških simbolov lahko privede do nelagodij med žrtvami in svojci, vendar ne more biti edini razlog za omejitev,

- da zgolj verjetnost, da bo na koncertu prišlo do kaznivih dejanj poveličevanja ustaštva, ni dovolj za njegovo prepoved. 

Notranje ministrstvo se strinja s predlagateljem prepovedi, da je poveličevanje ustaštva kaznivo dejanje. Razume tudi stališče žrtev ustaškega režima in njihovih svojcev. Vendar predlogu za prepoved niso mogli ugoditi. Ob tem se sklicujejo tudi na odločitev upravnega sodišča, evropskega sodišča za človekove pravice in evropsko konvencijo o človekovih pravicah.

Marko Perkovič Thompson
Marko Perkovič Thompson
/

Ministrstvo se ni strinjalo z mariborsko upravno enoto, ki je opozorila, da bo na koncertu prišlo do poveličevanja ustaštva z zastavami, oblačili, transparenti, ustaškimi pozdravi, besedili pesmi, ki pozivajo k fizičnemu obračunavanju s Srbi, in celo do nasilnega odziva nasprotnikov koncerta Thompsona. Na ministrstvu menijo, da je možno vse to preprečiti s strogimi varnostnimi ukrepi in prepovedjo vnosa spornih predmetov. Na ugotovitev upravne enote, da "noben varnostni ukrep ne more preprečiti proustaških izpadov samega izvajalca ali publike", pa so odgovorili le, da je javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti prepovedano po kazenskem zakoniku.

Dokaze predlagateljev prepovedi, da so proustaški simboli že stalnica koncertov Thompsona, pa so na ministrstvu enostavno zavrnili z ugotovitvijo, da prepovedi javnih prireditev in zborovanj ni mogoče sprejeti na podlagi časopisnih člankov in televizijskih prispevkov, ker jih ni mogoče sprejeti kot objektiven dokaz.

Preberite še:

Smrt novinarjem, svoboda Thompsonu! #kolumna

Iz odločbe je razvidno, da je bilo Thompsonu sicer odvzeto dovoljenje za koncert v Švici zaradi pričakovanega poveličevanja ustaštva na prireditvi. Vendar odvzem dovoljenja v Švici po mnenju ministrstva ni zadosten razlog, ki bi opravičeval odpoved prireditve v Sloveniji. S tem bi namreč posegli v temeljne svoboščine iz 11. člena konvencije o človekovih pravicah, ki se nanašajo na svobodo zbiranja in združevanja.

Notranje ministrstvo v odločbi navaja, da so imeli v postopku vpogled tudi v poročilo Interpola, iz katerega je razvidno, zakaj je bilo odvzeto dovoljenje za koncert v Švici. In sicer, da ne bi prišlo do radikalizacije hrvaške diaspore v Švici in da obstaja nevarnost, da bi se nasilno odzvali srbski in bosanski državljani v Švici.

Iz podatkov Interpola je razvidno še, da je bil koncert v Avstriji prepovedan s sklepom lokalne skupnosti, ker oblast ni mogla zagotoviti varnosti za obiskovalce.

Aleš Hojs, minister za notranje zadeve
Aleš Hojs, minister za notranje zadeve
STA

Iz odločbe je razvidno, da so pri postopku sodelovali tudi Zveza Srbov Slovenije, Zveza Romov Slovenije, Judovski kulturni center, Zveza Združenj borcev za vrednote NOB, Muzej narodne osvoboditve Maribor in Saša Pelko kot podžupan Mestne občine Maribor.