Štajerski Zbiljski gaj veterana SDS

Kupec stanovanjske nepremičnine, ki jo v Šentilju gradi znani član SDS, doživlja pravo kalvarijo. Ni ostal le brez hiše, ampak tudi brez življenjskih prihrankov.

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic / Vesna Vuković
ponedeljek, 26. 4. 2021, 05:55


bojan belna
Bojan Belna, šentiljski poslovnež
Mediaspeed

Bojan Belna je dolgoletni vidni član stranke SDS in vplivni podjetnik iz Šentilja, ki so ga v začetku marca aretirali zaradi domnevne vpletenosti v trgovino z ljudmi. Osumljen je pranja denarja v višini več kot 200.000 evrov, prisluženega z zlorabo prostitucije v nočnem klubu v Šentilju, nekdanjem Yucatanu, ki je v njegovi lasti. Že pred tem pa so v slepo ulico zašli tudi njegovi nepremičninski posli.

Na nas se je obrnil Kristijan Hruškar iz Maribora, ki trdi, da je žrtev "sumljivih poslovnih praks" podjetnika iz Šentilja. Z Belno se je leta 2019 dogovoril, da bo zanj v Šentilju na ključ zgradil montažno hišo, za kar bi mu plačal 250.000 evrov. Toda projekt, v katerega je Hruškar vložil vse življenjske prihranke, od samega začetka spremljajo nenavadne okoliščine: plačevanje v gotovini, nespoštovanje dogovorov, izbira najcenejših izvajalcev in napake pri izgradnji, na koncu pa zamenjava ključavnic, grožnje in zahteve po plačilu dodatnega denarja.

Hruškar ni ostal le brez dokončane hiše, ampak tudi brez 170.000 evrov, ki jih je po lastnih besedah vnaprej plačal Belni. Boji se, da tega denarja ne bo dobil nazaj. Belna je namreč v vmesnem času zašel v hude finančne težave. Na sivem trgu si je začel denar izposojati po visokih obrestnih merah. Hruškar bo zato očitno moral denar izterjati po sodni poti, kar pa bi lahko trajalo leta.

Preberite še:
Z lažno izjavo o SDS v vrh Petrola

"V gotovini sem mu izročil 120.000 evrov"

Dogajanje spominja na Zbiljski gaj, eno večjih afer v Sloveniji v začetku stoletja, ko je šlo v stečaj podjetje Mebles, ki je gradilo varovana stanovanja v idiličnem naselju ob jezeru v Medvodah. Mnogim kupcem je zato grozilo, da bodo njihove že plačane in napol zgrajene hiše postale del stečajne mase. Novi investitor, ki ga je našla banka, je pozneje dokončal projekt, položaj večine kupcev pa so za silo rešili. 

Montažna hiša na ključ, ki jo je gradil Bojan Belna.
Montažna hiša na ključ, ki jo je gradil Bojan Belna.
Nepremicnine.net

Rezultat afere je bil leta 2006 sprejeti zakon, s katerim je država predpisala obvezno bančno garancijo za zavarovanje predčasnega plačila kupnine in zavarovanje predujmov prek notarskega skrbniškega računa. Od investitorjev je zahtevala, da morajo pridobiti gradbeno dovoljenje, preden začnejo podpisovati prodajne pogodbe ali oglaševati nepremičnine, ki jih gradijo. Toda pravila tega zakona se pri podjetniku Bojanu Belni ignorirajo, opozarja mariborski odvetnik Jože Unverdorben, ki zastopa Hruškarja. 

Kot je pojasnil Hruškar, je "iz naivnosti verjel uglednemu poslovnežu, ki se mi je pohvalil, da je v Šentilju zgradil 180 hiš". Belna mu je obljubil, da bo hiša zgrajena v treh mesecih. "Ko je septembra 2019 začel z gradnjo brez gradbene dokumentacije, me je prosil za denarni vložek. Kot laik v tem poslu, zaveden s praznimi obljubami, sem pristal tudi na to, saj je zagotavljal varnost in profesionalnost," je dejal Hruškar. 15. novembra 2019 mu je izročil 120.000 evrov gotovine. Belna ga je prepričal tudi v to, da sam kupi stavbno pohištvo, vgradi električne inštalacije in izvede nekatere druge večje investicije.

Preberite še:
Rok Snežič klical posojilodajalko SDS pred bančnim okencem

Grožnje in prepis lastništva nepremičnin

A kmalu po začetku projekta je Hruškar ugotovil, da Belna krši dogovor. Najemal je cenejše in manj kakovostne izvajalce, zaradi česar je pri gradnji prihajalo do velikih napak, na primer do posedanja strehe. Ko ga je Hruškar na to opozoril, se je Belna po njegovih besedah odzval z grožnjami, zamenjal ključavnice in mu onemogočil dostop do objekta v gradnji.

Belni je verjel, saj je veljal za uglednega poslovneža.
Belni je verjel, saj je veljal za uglednega poslovneža.
Nepremicnine.net

Belna: kupec hiše nima več denarja

Zdaj Hruškar zaradi vseh prelomljenih obljub in neprijetnih izkušenj ne želi več hiše, temveč od Belne zahteva vračilo 120 tisočakov, ki jih je plačal vnaprej. Poleg tega pričakuje še 50 tisoč evrov, ki jih je po lastnih besedah še vložil v izgradnjo hiše. Svojo terjatev ima zavarovano tudi s hipoteko na nepremičnini v Šentilju. Belna naj bi medtem zahteval še več denarja od prvotno dogovorjenega. Tako bi mu moral Hruškar plačati dodatnih 120.000 evrov. V nasprotnem primeru bi mu odvzel 25.000 evrov predujma. Belna naj bi Hruškarju zagrozil celo, da bo izbrisal njegovo hipoteko, s čimer bi izgubil jamstvo, da bi prišel do svojega denarja.

Bojan Belna na drugi strani vztraja, da se je sam držal vseh dogovorov in da je Hruškar tisti, ki zavaja. "Gospod ni imel več denarja za financiranje izgradnje hiše. Pripravljen mi je bil plačati dodatnih 10.000 evrov, jaz pa bi mu v zameno dal hišo, vredno 360.000 evrov," je pojasnil.

Kmalu po začetku gradnje je investitor ugotovil, da Belna krši dogovor. Pri gradnji je prihajalo do napak, posedala se je streha.
Kmalu po začetku gradnje je investitor ugotovil, da Belna krši dogovor. Pri gradnji je prihajalo do napak, posedala se je streha.
Nepremicnine.net

Zaradi na videz brezizhodnega položaja je Hruškarju ponudil, da mu v celoti vrne osnovni vložek z obrestmi in denar, ki ga je porabil za nakup oken in električne inštalacije. "Tega denarja je za 157.000 evrov. Znesek v višini 120.000 evrov je že deponiran pri notarki Kseniji Košar Bratuša v Mariboru," je zagotovil. Proti Hruškarju je prek odvetnika vložil tudi tožbo za izbris njegove hipoteke na hiši v Šentilju. 

Preberite še:
Kako Uroš Urbanija deli državni denar prijateljem iz SDS

Na sivem trgu si izposoja na sto tisoče evrov

Hruškar ima ob tem še eno težavo. Dogovor, po katerem je vnaprej nakazal skoraj polovico kupnine, je podpisal z Bojanom Belno kot samostojnim podjetnikom. Ta je bil na začetku gradnje tudi edini lastnik zemljišč v Šentilju, na katerih so vmes zrasle štiri enostanovanjske hiše, a zdaj ni več. V začetku lanskega leta jih je namreč prepisal na podjetje Bido, ki je bilo ustanovljeno konec leta 2017 in nima končnega lastnika, saj je prek verige podjetij dejansko v lasti samega sebe. Obvladuje ga Belna, pri čemer gre za eno bolje stoječih njegovih podjetij. Glavna dejavnost podjetja Bido je gostinstvo in restavracije, v letu 2019 pa je imelo 435 tisoč evrov prihodkov in dva tisoč evrov dobička.

Belna zdaj od investitorja zahteva še več denarja kot je bilo dogovorjeno. V nasprotnem grozi z izbrisom predujma.
Belna zdaj od investitorja zahteva še več denarja kot je bilo dogovorjeno. V nasprotnem grozi z izbrisom predujma.
Nepremicnine.net

Njegova druga podjetja so v finančnih težavah ali pa jih je Belna prodal in rešil njihove posle pred upniki. Tako je konec lanskega leta novega lastnika dobil Radio Pohorje. Njegov prejšnji lastnik, podjetje B.&B. Belna, ima za več kot 50.000 evrov neporavnanih davčnih obveznosti. Na seznamu davčnih dolžnikov je tudi podjetje BBB, ki je bilo do začetka lanskega leta v lasti Belne. Kmalu zatem se je začel postopek izbrisa iz sodnega registra, saj novi lastnik iz Avstrije ni dvigoval uradnih pošiljk. Toda izbrisu so ugovarjala dva upnika: mariborsko komunalno podjetje Nigrad in podjetje Alos. Slednje je zatrjevalo, da mu podjetje BBB in Belna dolgujejo okoli 1,5 milijona evrov.

Belna, ki ima na osebnem premoženju vpisanih več hipotek in izvršb, je nedavno pri več podjetnikih, tudi iz radijskega posla, najel več sto tisoč evrov visoka posojila, ki jih bo moral vrniti čez nekaj let. Nanje bo moral plačevati visoke, več kot šestodstotne obresti. Za primerjavo, na bankah trenutno podjetja za dolgoročna posojila v povprečju plačujejo manj kot dva odstotka obresti na leto. Novi posojilodajalci Belne so se zavarovali z vpisom hipotek na njegovem premoženju. V vmesnem času bo očitno Belna poskušal dokončati in prodati hiše, ki jih gradi v Šentilju. Po dostopnih podatkih mora najti kupca še za tri od štirih hiš.

Preberite še:
Hojs vabi slovenske šole na tekmovanje na SDS-madžarsko TV

Prejemnik zlatega znaka SDS in vlagatelj v Nova24TV

63-letni podjetnik, ki se ukvarja z gostinsko, nepremičninsko in radijsko dejavnostjo, je občinski svetnik in pomemben mnenjski voditelj v občini Šentilj. Po njem je poimenovana celo ulica v Šentilju. Že od leta 1998 je predsednik lokalnega odbora SDS, dva mandata je bil tudi član Izvršilnega odbora SDS na državni ravni. Nepogrešljiv je v volilnih kampanjah, saj je v štirih državnozborskih kampanjah vodil okrajni volilni štab in bil pri tem zelo uspešen. Zaradi tega si je leta 2018 prislužil zlati znak SDS, najvišje priznanje stranke. Leta 2015 je bil tudi med prvimi vlagatelji v medijski projekt Nova24TV. Prispeval je 500 evrov.