Snežič po aferi Dars zaprl edini bančni račun v Sloveniji

Le nekaj dni po objavi posnetka, na katerem je sprejel domnevno podkupnino, je zadnje slovensko podjetje, ki ga vodi Rok Snežič, zaprlo edini bančni račun. Je to storilo zaradi preiskav državnih organov?

Avtor: Primož Cirman
ponedeljek, 15. 1. 2024, 05:55


885891_1698149615-snezic2-16981495925
Podjetje, ki ga vodi Rok Snežič, nima več bančnega računa v Sloveniji.
Damijana Žišt

Konec lanskega oktobra so na Pop TV objavili pričevanje žvižgača, ki je zatrjeval, da je Roku Snežiču za pridobitev posla na državni Družbi za avtoceste (Dars) plačal 90.000 evrov podkupnine. Objavili so tudi posnetek, na katerem Snežič sprejme 5.000 evrov gotovine. Šlo naj bi za posel z avtovleko, ki so si ga nato na Darsu razdelili obstoječi izvajalci.

Snežič nikoli ni zanikal, da je denar prejel. Toda danes razkrivamo, da je takoj po izbruhu afere v Snežičevi mreži podjetij prišlo do pomembnejših premikov. Podjetje Snežič davčni inženiring, ki slovenske podjetnike s plakati ob avtocestah vabi v "davčno oazo" Bosno in Hercegovino, je namreč v Sloveniji zaprlo edini bančni račun. To je storilo v začetku lanskega novembra, le nekaj dni po objavi posnetka na Pop TV.

Ali je edino podjetje, registrirano v Sloveniji, ki ga še vodi Snežič, bančni račun zaprlo zaradi postopkov, ki jih proti temu davčnemu svetovalcu vodijo različni organi, uradno ni jasno. Kot je znano, je Snežič eden od osumljencev v mednarodni preiskavi mreže za domnevno pranje denarja. Nacionalni preiskovalni urad (NPU) pa je zoper njega na specializirano državno tožilstvo vložil več kazenskih ovadb.

Kaj se torej skriva v ozadju zadnjih dogajanj v Snežičevem poslovnem omrežju?

Preberite še:
Janša je lagal: s Snežičem sta v rednih stikih

Kako je plačal plakate, če nekaj časa ni imel računa?

Podjetje Snežič Davčni inženiring, prek katerega Snežič opravlja dejavnost davčnega svetovanja v Sloveniji, je uradno v lasti njegove soproge. Snežič se je kot direktor v poslovni register vpisal marca lani, dobre pol leta pozneje pa je ta položaj prepustil soproge. Nato je v zadnjih dneh lanskega leta spet prevzel direktorski položaj. To je formalno edina zastopniška funkcija, ki jo Snežič opravlja v Sloveniji.

Plakati, ki jih je Snežič naročil za provokacijo stranke NSi.
Plakati, ki jih je Snežič naročil za provokacijo stranke NSi.
arhiv

Toda v istem času je podjetje ostalo brez edinega bančnega računa v Sloveniji, ki ga je imelo odprtega pri SKB banki. To časovno sovpada z izbruhom afere Dars, ki je razkrila, kako si je Snežič, sicer osebni prijatelj nekdanjega premierja Janeza Janše, v času njegove vlade skušal priboriti posle z državnimi podjetji za "naročnike", ki so mu za to očitno vnaprej prinašali denar. Že pred časom smo sicer razkrili, da Dars še zdaleč ni bilo edino državno podjetje, ki je v času prejšnje vlade zanimalo Snežiča. Posle je namreč skušal urejati tudi na Holdingu Slovenske elektrarne (HSE), kar potrjujejo tudi SMS sporočila, ki jih je pošiljal prek kriptirane aplikacije.

Četudi podjetje Snežič Davčni inženiring v Sloveniji nima več računa, šele konec novembra pa je odprlo enega v tujini, v nekaterih največjih medijih še vedno intenzivno oglašuje. Plačuje tudi oglaševalske in zasramovalne kampanje. V začetku leta 2022 so Slovenijo preplavili veliki jumbo plakati, na katerih je fotografija vinjenega poslanca Levice Mihe Kordiša s pripisom: "Si Slovenija to zasluži? KUL poslance." Takšnih plakatov je bilo deset in to na najbolj prometnih lokacijah ob avtocestnem križu.

Snežič je šel z jumbo plakati tudi nad Levico.
Snežič je šel z jumbo plakati tudi nad Levico.
Twitter

Kot nam je takrat potrdil direktor in lastnik oglaševalske agencije Amicus Primož Kapus, ki je objavila provokativne jumbo plakate, je bil njihov plačnik Snežič. "Pri naših strankah nismo pristojni in nimamo možnosti za preverjanje izvora njihovih sredstev," je pojasnil Kapus. O tem, da je Snežič v preiskavi zaradi domnevnega pranja denarja, so sicer poročali številni mediji.

Oglasni panoji Roka Snežiča je le nekaj sto metrov stran od glavnega sedeža Fursa.
Oglasni panoji Roka Snežiča je le nekaj sto metrov stran od glavnega sedeža Fursa.
necenzurirano.si

Preberite še:
Snežičev SMS: "Planet TV je že JJ rešil. Moramo še Pop TV."

Kam je Snežič umaknil nepremičnine

V začetku lanskega januarja pa je – kot v posmeh državi in njenim organom - podjetnike s plakati vabil v Bosno in Hercegovino kar v neposredni bližini sedeža finančne uprave (Furs) Kmalu zatem pa je naročil in plačal plakate, s katerimi se je hvalil, da "Snežič odpira vrata v Dars, Luko Koper, Slovenski državni holding (SDH) in Slovenske državne gozdove (SiDG)".

Snežič, ki je vpisan tudi v register lobistov KPK, v očeh slovenske države velja za reveža. Njegov uradni mesečni dohodek, ki ga prejme z delom za podjetje v lasti soproge, komaj presega 300 evrov. Uradno nima nobenega premoženja. Toda že pred časom smo razkrili, da Snežič pred državnimi organi uspešno skriva nepremičnine, avtomobile in drugo premoženje.

Rok Snežič je uradno brez denarja in z visokimi dolgovi do države. Kljub temu gradi luksuzno vilo v Mariboru in financira množico zasebnih kazenskih tožb proti novinarjem necenzurirano.si.
Rok Snežič je uradno brez denarja in z visokimi dolgovi do države. Kljub temu gradi luksuzno vilo v Mariboru in financira množico zasebnih kazenskih tožb proti novinarjem necenzurirano.si.
necenzurirano.si

Nepremičninski imperij, ki ga obvladuje Snežič, sega od Maribora do Obale, pa tudi v hrvaško Istro in se konča v Banja Luki. Gre za več kot deset nepremičnin, ki so skupaj vredne več milijonov evrov. Za del teh je že pred časom našel rešitev. Prenesel jih je na svojega bratranca Iztoka Snežiča.

Gre za:
- stanovanje na Koroški cesti v Kamnici, kjer je bila do leta 2022 prijavljena Klavdija Snežič. Tam je bil tudi sedež njunega podjetja Snežič davčni inženiring,
- stanovanje na Kočevarjevi ulici v Mariboru,
- stanovanje v Fiesi, kjer ima še danes Rok Snežič prijavljeno prebivališče.

Preberite še:
Ko pride Janša, Snežič pošlje SMS: "HSE imava pokrit."

Uradni lastnik Snežičevih stanovanj nakazal 1,7 milijona evrov

Tudi Iztok Snežič, uradni lastnik njegovih nepremičnin, očitno razpolaga z ogromnimi vsotami denarnih sredstev. Tik pred novim letom jih je vložil v svoje podjetje Alusort, ki se ukvarja z oddajanjem nepremičnin in trgovino. Kot je razvidno iz dokumentov, ki smo jih pridobili, je izvedel štiri nakazila na bančni račun podjetja v skupni vrednosti 1,7 milijona evrov. Kje je dobil ta denar, iz dokumentov ni razvidno.

V izjavi o premoženjskem stanju je Snežič zapisal, da ni lastnik nepremičnin ali osebnega vozila. Prav tako nima bančnega računa ali prihrankov.
V izjavi o premoženjskem stanju je Snežič zapisal, da ni lastnik nepremičnin ali osebnega vozila. Prav tako nima bančnega računa ali prihrankov.
necenzurirano.si

Iztok Snežič je nekdanji dolgoletni prvi mož podjetja Meltal-Rado Snežič, ki se ukvarja z odkupom in prodajo odpadnih barvnih kovin. Z direktorskega položaja se je poslovil konec minulega leta. Iz letnega poročila družbe Meltal-Rado Snežič izhaja, da so prejemki Iztoka Snežiča in še enega člana uprave v letu 2022 znašali nekaj manj kot 80.000 evrov bruto ali dobrih 6500 evrov bruto mesečno.

Lastnik Meltala je sicer ciprsko podjetje Fanote Limited, ki je v rokah tamkajšnjega davčnega svetovalca. Pred tem je bil lasti Rada Snežiča, ki pa se je znašel v preiskavi. Leta 2021 se je proti njemu začelo sojenje zaradi suma utaje davkov in goljufije. Očitajo mu, da se je z izdajanjem fiktivnih računov izognil plačilu 2,9 milijona evrov davka.

Preberite še:
Rok Snežič nima bančnega računa, državo prosi za denar #dokumenti