Janša in Hojs našla ubogljivega šefa NPU

Nova zamenjava na vrhu Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) ima le en cilj: zaustavitev preiskave poslov z zaščitno opremo. Kdo je nova prva kandidatka za vodenje elitne enote policije?

Avtor: Primož Cirman / Vesna Vuković
ponedeljek, 20. 7. 2020, 05:55


aleš hojs, janez janša, igor bavčar
Aleš Hojs je od Janše dobil možnost za popravni izpit.
STA

Slab mesec dni po hišnih preiskavah pri ministru za gospodarstvo Zdravku Počivalšku, ki so sprožile potres v vrhu policije in vlade, gre vladajoča stranka SDS v nov obračun z Nacionalnim preiskovalnim uradom (NPU). 

Začasnemu direktorju NPU Igorju Lambergerju so šteti tedni na tem položaju. V nemilost SDS je padel po hišnih preiskavah državnih poslov z zaščitno opremo, po katerih je odstopil direktor policije Anton Travner. Ker je Lamberger javno zaščitil kriminaliste NPU, na imenovanje za poln mandat ne more računati. Pod vprašajem je tudi usoda razpisa za izbiro direktorja NPU, na katerega sta se ob Lambergerju prijavila še nekdanji direktor uprave kriminalistične policije Boštjan Lindau in višji sodnik Edvard Ermenc. Po nekaterih informacijah naj bi novi prvi mož policije Andrej Jurič razveljavil razpis.  

V vmesnem času naj bi na čelo NPU začasno imenoval Petro Grah Lazar, nekdanjo visoko uslužbenko Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB), ki se ni prijavila na razpis. Jasno je, zakaj ne, saj večine pogojev za ta položaj ne izpolnjuje. Danes pa razkrivamo njeno vlogo pri poizkusih zaustavitve preiskave sporne prodaje zemljišča v Logatcu, pri kateri je izbrani posrednik na račun DUTB v enem dnevu zaslužil milijon evrov. 

Na vrh NPU po le treh letih kariere v policiji?

Petra Grah Lazar je v policiji do zdaj delovala le dobra tri leta. Konec leta 2010 jo je na NPU pripeljal takratni direktor Robert Črepinko. Pred tem je delala kot upravljavka premoženja v propadli borzni hiša Moja delnica. Na NPU po naših informacijah ni samostojno vodila nobenega od primerov, ampak je imela različne naloge v skupinah preiskovalcev in forenzikov. "Kot preiskovalka je bila bolj bleda slika, ni bila za ta posel," nam je dejal vir blizu policije. Po Črepinkovem odhodu naj bi postalo jasno, da bo morala zamenjati službo. Že v začetku leta 2014 je odšla na DUTB.

Petra Grah Lazar ima za sabo močan političen veter. Velja za izbiro SDS.
Petra Grah Lazar ima za sabo močan političen veter. Velja za izbiro SDS.
Facebook/Deloitte

Njene izkušnje za enega najpomembnejših položajev v policiji so v primerjavi s predhodniki zanemarljive. Darko Muženič je recimo pred imenovanjem na NPU vodil urad za preprečevanje pranja denarja. Še prej je bil desetletje na čelu skupine za gospodarski kriminal na koprski policijski upravi. Tudi Darko Majhenič in Bruno Blažina sta bila karierna policista. Lamberger pa je pred odhodom v akademske vode vodil sektor za gospodarsko kriminaliteto v upravi kriminalistične policije. 

Toda Grah-Lazarjeva ima za sabo močan političen veter. Velja za izbiro SDS. Po poročanju POP TV se je v začetku meseca srečala tudi z Janezom Janšo. To informacijo že od četrtka neuspešno preverjamo v kabinetu predsednika vlade, kjer se na naša vprašanja niso odzvali. Po naših informacijah je bila že v času, ko je delala na NPU, v stikih z Rokom Snežičem, danes Janševim svetovalcem za področje davkov. Na DUTB je sicer prišla v času vodstvene ekipe, ki jo je izbrala druga Janševa vlada. Tedanjega izvršnega direktorja Torbjorna Manssona je imenoval upravni odbor, v katerem je sedel tudi Andrej Šircelj, zdaj minister za finance. 

Preiskovala posle življenjskega partnerja

Na DUTB, bolj znani kot slabi banki, je bila Petra Grah Lazar sprva skrbnica naložb. Njen najbolj znan primer je mariborski hotel Ocean, ki so ga leta 2015 preiskovali kriminalisti. Takrat so priprli cenilca nepremičnin, zaposlenega v DUTB, ki je zahteval 40.000 evrov podkupnine zato, da bi hotel ocenil po nižji vrednosti. Po ugotovitvah policije je deloval brez vednosti DUTB. Grah-Lazarjeva takrat za medije o dogajanju ni želela dajati izjav. Toda že tedaj se je ugibalo, da ima DUTB vnaprej izbranega kupca za hotel.

Petra Grah Lazar je soproga Andreja Lazarja, visokega uslužbenca DUTB.
Petra Grah Lazar je soproga Andreja Lazarja, visokega uslužbenca DUTB.
STA

Ko je vodenje DUTB prevzel Imre Balogh, je Grah-Lazarjeva postala vodja oddelka za korporativno varnost. Kmalu se je zapletla v eno najodmevnejših afer, povezanih s slabo banko. Šlo je za posel z zemljiščem v Logatcu, na katerem je švicarska družba Lonstroff zgradila tovarno medicinskih elastomerov. DUTB ga je prodala prek posredniškega podjetja Svet Re, ki je v enem dnevu v poslu zaslužilo milijon evrov. Lastnik tega podjetja je bil Vlado Petek, nekdanji kandidat SDS za župana Vrhnike. 

Posel je operativno vodil direktor upravljanja nepremičnin Andrej Lazar, soprog Petre Grah Lazar. Nekateri tedanji uslužbenci DUTB, med njimi vodja skladnosti poslovanja Tjaša Brilej Molan, so zahtevali, da se morajo sumi nepravilnosti razčistiti. Toda pri tem so trčili ob Grah-Lazarjevo.

Koga je ščitila v vojni na slabi banki

Po naših podatkih je Petra Grah Lazar najprej vodila notranjo revizijo posla. Pripravila je začasno poročilo, ki ni ugotovilo večjih nepravilnosti. Naposled so ji na DUTB zaradi potencialnega konflikta interesov odvzeli primer. Prevzela ga je vodja skladnosti poslovanja Tjaša Brilej Molan. Med njo in Petro Grah Lazar naj bi hitro "počilo". Upravni odbor je zato Brilej-Molanovo umaknil s primera. Na zahtevo ministrstva za finance je izbral zunanjega revizorja posla – družbo Ernst & Young. 

Pri sporni prodaji zemljišča v Logatcu je izbrani posrednik na račun DUTB v enem dnevu zaslužil milijon evrov.
Pri sporni prodaji zemljišča v Logatcu je izbrani posrednik na račun DUTB v enem dnevu zaslužil milijon evrov.
STA

Revizorji Ernst & Young na DUTB niso naleteli na prijazen sprejem. "Imeli so velike težave pri svojem delu. Očitali so jim, da pritiskajo na zaposlene. Vse zato, da bi izdali poročilo, ki bi bilo za DUTB ugodno," se spominja vir blizu tedanjega vodstva DUTB. Še preden so končali z delom, so se na DUTB razvneli boji, povezani z interpretacijo nekaterih ugotovljenih dejstev, "piljenjem" posameznih ugotovitev revizije in izpostavljanjem posameznih odgovornih oseb.

Kljub temu je bilo končno poročilo močno obremenjujoče za tedanje vodstvo. Ugotovilo je, da je DUTB posel opravila na hitro in malomarno. Vlada Marjana Šarca je zato decembra 2018 razrešila predsednika upravnega odbora DUTB Miho Juharta. Kmalu zatem je odstopil še Imre Balogh. Slabo leto dni pozneje je DUTB zapustila še Petra Grah Lazar.

Po objavi članka so se na nas obrnili v družbi Lonstroff. Poudarili so, da so v zvezi s poslom v Logatcu izvedli notranjo preiskavo, ki ni našla nobenega dokumentiranega dokaza, da bi družba utrpela kakršno koli premoženjsko škodo. Poudarili so, da je sodišče v začetku junija odpravilo začasno zavarovanje zahtevka za odvzem premoženjske koristi, ki ga je v predkazenskem postopku predlagalo specializirano državno tožilstvo. Sodišče naj namreč ne bi našlo zadostnih dokazov, ki bi potrdili očitano kaznivo dejanje osumljencev, med katerimi je direktor Lonstroffa Peter Weber.

Zakaj je Hojsova kuverta ostala zaprta 

V vmesnem času je zadevo Logatec začela preiskovati tudi policija. Po naših informacijah je Petra Grah Lazar od kriminalistov zahtevala, da mora biti na njihovih razgovorih z uslužbenci DUTB prisotna tudi sama. Preiskava v zadevi še traja. Po neuradnih informacijah sta za zdaj osumljena direktor Lonstroffa Peter Weber in lastnik podjetja Svet Re Vlado Petek. 

Preiskavo vodi NPU. To pomeni, da bi pod pristojnost Petre Grah Lazar spet prišla zadeva, ki naj bi jo v prejšnji službi pomagala pometati pod preprogo. A to zelo verjetno ni ključni razlog, zakaj jo v vladajoči stranki potiskajo na vrh NPU. 

Novi direktor NPU bo moral skušati zaustaviti ali vsaj upočasniti preiskavo poslov z zaščitno opremo, od katere bo prej ali slej odvisna tudi usoda Zdravka Počivalška.
Novi direktor NPU bo moral skušati zaustaviti ali vsaj upočasniti preiskavo poslov z zaščitno opremo, od katere bo prej ali slej odvisna tudi usoda Zdravka Počivalška.
Twitter

Ob preiskavah pri Počivalšku notranji minister Aleš Hojs ni skrival ogorčenja. Govoril je o "politični policiji v službi globoke države". Ko je kuverta s Hojsovo odstopno izjavo ostala zaprta, je postalo jasno, da je minister od Janše dobil možnost za popravni izpit. Od novega šefa NPU oblast tako ne pričakuje, da bo ščitil delo kriminalistov in zagotavljal pogoje za njihovo nemoteno delo, ampak prej obratno. Z različnimi vzvodi bo moral skušati zaustaviti ali vsaj upočasniti preiskavo poslov z zaščitno opremo, od katere bo prej ali slej odvisna tudi usoda Zdravka Počivalška. S tem pa tudi Janševe vlade in njenega predsednika.