Brišejo sledi za podjetjem iz afere, ki je odnesla vrh slabe banke

Ključno podjetje iz sporne prodaje zemljišča slabe banke v Logatcu, ki jo preiskuje policija, gre v likvidacijo. Želi njegov lastnik za njim zabrisati sledi?

Avtor: Primož Cirman / Vesna Vuković
sreda, 10. 4. 2019, 18:00


Necenzurirano prenos
Imre Balogh, Miha Juhart
STA

Nepremičninsko podjetje Svet Re, ki je v poslu s prodajo zemljišča slabe banke v Logatcu zaslužilo skoraj milijon evrov, gre v likvidacijo.

Po naših podatkih je predlog za likvidacijo, ki ga je vložil lastnik Svet RE Vlado Petek, sodišče potrdilo danes. Upniki imajo zdaj na voljo 30 dni za prijavo terjatev do podjetja. Nato bo likvidacijski upravitelj pripravil poročilo in predlog za razdelitev premoženja. V zadnjem koraku bo podjetje izbrisano iz sodnega registra.

To posledično pomeni, da bodo za njegovim poslovanjem zabrisane vse sledi. Ali se je Petek prav zaradi tega odločil ugasniti podjetje, ki je imelo ključno vlogo pri preprodaji zemljišča v Logatcu, na katerem švicarska družba Lonstroff gradi tovarno medicinskih elastomerov, za zdaj ni znano. Že od januarja pa Petek vodi novo podjetje JR Investicije, registrirano za poslovanje z nepremičninami, ki je uradno v lasti članov njegove družine.

Likvidacija tri tedne po policijskih preiskavah

Likvidacija podjetja Svet Re časovno sovpada z začetkom policijske preiskave v tej zadevi. Pred tremi tedni so namreč kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) zaradi posla z zemljiščem v Logatcu opravili več hišnih preiskav. Eno osebo so osumili kaznivega dejanja zlorabe položaja. Po naših informacijah gre za direktorja družbe Lonstroff Petra Webra, ki je po ugotovitvah kriminalistov podjetju Svet Re pridobil 1,7 milijona evrov premoženjske koristi.

KLI Logatec
KLI Logatec
STA

Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek (desno) je v začetku letošnjega leta obiskal gradbišče v Logatcu. Dva meseca pozneje so kriminalisti obiskali direktorja družbe Lonstroff Petra We...
Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek (desno) je v začetku letošnjega leta obiskal gradbišče v Logatcu. Dva meseca pozneje so kriminalisti obiskali direktorja družbe Lonstroff Petra We...
STA

Kot smo že poročali, je DUTB septembra 2017 podjetju Svet Re prodala dobrih 51 tisoč kvadratnih metrov veliko zemljišče v Logatcu. Zanj je iztržila dobra dva milijona evrov ali okrog 40 evrov na kvadratni meter. Takoj zatem je podjetje Svet Re del zemljišča, okrog 33 tisoč kvadratnih metrov, preprodalo družbi Lonstroff. Cena: tri milijone evrov, torej približno 90 evrov na kvadratni meter. To je 50 evrov več od cene, ki jo je Svet Re plačal DUTB.

15 minut v zemljiški knjigi, vrednih milijon evrov

Podjetje Svet Re je tako v rekordno kratkem času z zemljiščem ustvarilo več kot milijon evrov dobička. Vpogled v zemljiško knjigo namreč razkriva, da je bilo podjetje Svet Re kot lastnik zemljišča vpisano le 15 minut, saj je bilo takoj zatem preknjiženo na Lonstroff. Čisti zaslužek pri poslu presega prihodke, ki jih je podjetje Svet Re doseglo v štirih letih pred tem.

Zaradi sporne prodaje zemljišča v Logatcu je vlada konec lanskega leta razrešila predsednika upravnega odbora DUTB Miho Juharta. Posel so pred tem pregledali revizorji mednarodne hiše Ernst & Young in ugotovili številne nepravilnosti.

Podjetje Svet Re ima še vedno v lasti 18 tisoč kvadratnih metrov veliko zemljišče na tem območju, ki ga skoraj zagotovo hrani za Lonstroff. V tej družbi so že med gradnjo tovarne napovedali njeno širitev.

Kaj še prodaja podjetje Svet Re

Trenutno podjetje Svet Re samo na portalu Nepremičnine.si21 prodaja 62 in oddaja 10 nepremičnin. Na svoji spletni strani pa ima v portfelju več kot 200 nepremičnin (stanovanj, poslovnih prostorov in zemljišč) po vsej državi.

Vlado Petek je sicer direktor podjetja Svet najem, prek katerega je v preteklosti tržil oziroma prodajal nepremičnine. Konec 2017 je imelo za slabih 800 tisoč evrov premoženja za prodajo. Lastništvo podjetja vodi na Gibraltar, po podatkih registra dejanskih lastnikov pa je končni lastnik Maksim Štajcer iz srednjeameriške davčne oaze Belize, fantomski direktor množice podjetij poštnih nabiralnikov.

Petek je že dalj časa tudi zastopnik gospodarskega interesnega združenja nepremičninskih podjetij, ki pa ne posluje več.

Svet Re, Vlado Petek
Svet Re, Vlado Petek
Google

Članek prvotno objavljen na strani siol.net