Šef bolnice pokril podjetnega radiologa, ta rešil šefa pred zamenjavo

Po aferi na radiološkem oddelku v celjski bolnišnici, ki je odnesla predstojnika, je zdaj vroče še v Slovenj Gradcu.

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic
petek, 21. 4. 2023, 13:00


20220505-01136424
Do kdaj bo Janez Lavre še direktor slovenjgraške bolnišnice?
STA

Pretekli teden smo razkrili, da sta predstojnika radioloških oddelkov v dveh javnih bolnišnicah drug drugemu omogočila dodatno delo, ki je vsakemu ob redni službi prineslo še 100.000 evrov neto. V Celju je bil to Dušan Ačkun, ki ga ni več na položaju. Vodstvo tamkajšnje bolnišnice ga je razrešilo, saj je že pred tem odkrilo, da so zdravniki na njegovem oddelku polovico dela, za katerega so prejeli dodatno plačilo prek podjemnih pogodb, opravili kar med redno službo.

Medtem predstojnik radiologije v Slovenj Gradcu Miran Jeromel ostaja na položaju. Nasprotno, v bran mu je stopil direktor bolnišnice Janez Lavre, ki je vesel, "da so zdravniki pripravljeni delati več in s tem prispevati h krajšanju čakalnih dob". Nedolgo zatem mu je Jeromel vrnil uslugo. Predsednik sveta javnega zavoda Primož Stošicki je namreč na včerajšnji seji želel dnevni red razširiti s predlogom za začetek postopka razrešitve Lavreta. Toda te načrte je pomagal preprečiti Jeromel.

Ta je podpredsednik sveta zavoda, v katerem predstavlja interese zaposlenih. Na seji, ki jo je spremljal prek avdio povezave, je poudaril, da poslovnik takšne širitve dnevnega reda, kot jo je predlagal Stošicki, ne dovoljuje. Opozoril je, da bi predsednik sveta moral takšno širitev napovedati dan prej, skupaj s pisno obrazložitvijo. Podobno je menila tudi pravnica v bolnišnici, na koncu pa je Stošicki sejo prekinil. Vnovič naj bi se svet zavoda sestal v začetku maja.  

Lavre, ki je vodenje slovenjgraške bolnišnice prevzel januarja 2021, torej v času prejšnje vlade, si je s tem kupil dodatnih nekaj tednov časa. Njegova razrešitev je sicer le še vprašanje časa. Po poročanju Večera so mu tudi že ponudili sporazumni odhod z mesta direktorja.

/
/
STA

Preberite še:
Zamenjali šefa radiologov, nova razkritja spornih izplačil

V osmih urah naredil več kot redno zaposleni v 40 urah

Nekateri člani sveta, predvsem tisti iz vrst predstavnikov ustanovitelja, so na več sejah v zadnjem letu opozarjali na negativno poslovanje koroške bolnišnice in nedoseganje ciljev sanacijskega načrta. Sodu so izbila dno naša razkritja o dogajanju na radiologiji in prejemkih po podjemnih pogodbah.

Med zdravniki in drugimi zaposlenimi, ki so lani v Slovenj Gradcu s popoldanskim delom preko podjemnih pogodb zaslužili največ denarja, jih večina dela na oddelku za radiologijo. Po naših podatkih gre za kar 12 od 15 sodelavcev. Na samem vrhu je zdaj že nekdanji predstojnik radiologije v Celju Ačkun, ki je v povprečju prejel kar 8.880 evrov neto na mesec. Medtem je Jeromel popoldan delal v Celju, kjer je zgolj za dodatno popoldansko delo prejel 103.500 evrov. Ali v povprečju 8.625 evrov neto na mesec.

Kako mu je poleg časovno zahtevnega vodenja oddelkov in rednega dela uspelo opravljati dodatne storitve, ki bi mu glede na veljavne normative morale vzeti tudi po več kot 10 ur dnevno? 

Septembra lani je: 

- v Slovenj Gradcu opravil le 41 magnetnih resonanc oziroma manj kot desetino vseh. 

- v Celju pa jih je naredil kar 290 oziroma 39 odstotkov vseh tovrstnih preiskav, ki so jih opravili v tej bolnišnici.

- za primerjavo: za celjsko bolnišnico je tisti mesec preiskave z magnetno resonanco opravljalo še deset drugih zdravnikov specialistov radiologije. Ti so skupaj uspeli opraviti le 328 preiskav, le nekaj deset več kot sam Jeromel.

Navkrižno delo predstojnikov radioloških oddelkov bolnišnic v Celju in Slovenj Gradcu.
Navkrižno delo predstojnikov radioloških oddelkov bolnišnic v Celju in Slovenj Gradcu.
necenzurirano.si

Medtem je Jeromel v drugi polovici lanskega leta v Slovenj Gradcu opravil 331 magnetnih resonanc, okoli desetino vseh. V Celju pa mu jih je uspelo v istem času prek podjemne pogodbe opraviti petkrat več, kar 1.525, torej 36 odstotkov vseh v tej bolnišnici. Če gre verjeti vodstvu slovenjgraške bolnišnice, je to naredil v vsega osmih urah tedensko. Za toliko časa mu je bilo namreč izdano soglasje. 

Preberite še:
Tako so si radiologi kar med službo zaračunavali dodatne ure

"Pri nas v Slovenj Gradcu dela več kot 58 ur na teden"

"Delovna obremenitev doc. dr. Jeromla v Splošni bolnišnici Slovenj Gradec je bila povprečno 58,5 ure na teden, kar je bila osnova skladno s predpisi za izdajo soglasja," so pojasnili. Ob tem so pojasnili, da se slikovne diagnostične preiskave – predvsem MR, izvajajo v rednem delovnem času za hospitalizirane paciente in v podatkih ZZZS niso zajete, ker jih ZZZS ne plačuje in so del akutne bolnišnične obravnave.

Dodali so, da je bilo Jeromlu izdano soglasje skladno z zakonodajo v višini osem ur tedensko. "S podatki o višini izplačil na osnovi izdanega soglasja ne razpolagamo," so še dejali. "Doc. dr. Miran Jeromel je strokovnjak s področja interventne in nevroradiologije in je po odhodu mlajšega specialista radiologa usmerjenega v interventno radiologijo konec leta 2021 edini tovrstni specialist v bolnišnici. V rednem delovnem času izvaja interventne posege, opravlja delo predstojnika in ostale zadolžitve po deloviščih, kjer je razpisan," so povedali v Splošni bolnišnici Slovenj Gradec.

"V SB SG so izvide MR preiskav pisali vsi radiologi z ustreznim znanjem, preiskave, ki jih nismo mogli napisati ali nihče od zaposlenih ni imel ustreznega znanja, to je področje skeletne radiologije smo predali dr. Ačkunu, že leta 2016," so dodali.