Romana Tomc povzročila nesrečo in poškodovala otroka

Evropska poslanka SDS Romana Tomc je v sredo povzročila prometno nesrečo, v kateri je bil lažje poškodovan otrok.

Avtor: Tomaž Modic / Vesna Vuković
petek, 16. 4. 2021, 05:54


20171022-00813284
Romana Tomc v nasprotju z uradnim poročilom policije zatrjuje, da ni prejela globe.
STA

V sredo, pozno popoldne, je na Rudniku v Ljubljani prišlo do prometne nesreče. V njej sta bila po podatkih Policijske uprave Ljubljana udeležena voznica osebnega vozila in otrok na poganjalcu. Dodatne okoliščine razkriva policijsko poročilo o nesreči: "Voznica je ob vključevanju v promet odvzela prednost otroku, ki se je pri tem lažje telesno poškodoval." Policisti so povzročiteljici izdali plačilni nalog.

Naše preverjanje je pokazalo, da je prometno nesrečo povzročila evropska poslanka in dolgoletna članica SDS Romana Tomc. Do nesreče je prišlo v neposredni bližini njenega doma. Njeno videnje dogodka pa se popolnoma razlikuje od uradnih podatkov policije. Trdi, da ni povzročiteljica prometne nesreče in da od policistov ni prejela plačilnega naloga. Priznala je le, da je bila udeležena v nesreči in da je opravila test alkoholiziranosti. Zakaj bi policija opravila test, če ne bi ugotovila, da je Tomčeva povzročila nesrečo, v katero je bilo vpleteno le eno osebno vozilo, ni jasno. Zanimivo bo videti, ali bo policijski nalog izbrisan iz evidenc, kar bi bil škandal prve vrste.

Ulica, na kateri je v sredo popoldan prišlo do prometne nesreče.
Ulica, na kateri je v sredo popoldan prišlo do prometne nesreče.
Google Street View

Pisarna evropske poslanke: Tomčeva res udeležena v nesreči 

Nesrečo, do katere je prišlo na ozki cesti brez pločnika, kjer je omejitev hitrosti 30 kilometrov na uro, je včeraj opazilo več očividcev. Eden od njih nam je zaupal: "Ponesrečen je bil majhen otrok na poganjalcu, ki je bil v spremstvu družine in so ga pravkar prišli iskati z rešilcem. Videli smo, da je imel okrvavljeno glavo." Kot je pojasnil sogovornik, je Tomčeva z očetom v nesreči poškodovanega otroka čakala na policijo, potem ko je reševalno vozilo odpeljalo otroka in njegovo mati.

V pisarni evropske poslanke so nam potrdili, da je "gospa Tomc včeraj (v sredo, op.p.) res bila udeležena v prometni nesreči". "Policija je na mestu nesreče opravila ogled in bo predvidoma pripravila poročilo, globa ni bila izrečena," so zatrdili v njeni pisarni. Dodali so, da test alkoholiziranosti ni pokazal prisotnosti alkohola in da med vožnjo ni uporabljala mobilnega telefona.

Uradno poročilo Policijske uprave Ljubljana o dogodku.
Uradno poročilo Policijske uprave Ljubljana o dogodku.
Radio Tomi

Romana Tomc je že vrsto let ena najvidnejših članic stranke SDS. Leta 2011 je bila na njeni listi izvoljena za poslanko državnega zbora in nato postala njegova podpredsednica, dokler ni leta 2014 odstopila. Takrat je bila v očeh nekaterih tujih diplomatov svež, neobremenjen veter, celo najprimernejša kandidatka za morebitno naslednico Janeza Janše, ki so ga takrat bremenile ugotovitve Komisije za preprečevanje korupcije (KPK).

Leta 2014 je kandidirala na evropskih volitvah in odšla v Bruselj. V Evropskem parlamentu je med aktivnejšimi slovenskimi poslanci, njena glasovanja pa v veliki večini odražajo stališča SDS, čeprav velja za pripadnico zmernejše struje v stranki. V začetku lanskega leta je bila med manjšino evropskih poslancev Evropske ljudske stranke (EPP), ki so nasprotovali resoluciji o slabšanju vladavine prava na Madžarskem. Lani jeseni je glasovala tudi proti mehanizmu, ki izplačevanje evropskih sredstev državam članicam EU pogojuje s spoštovanjem načel pravne države, temeljnih pravic in demokracije. V bran Viktorju Orbanu in madžarskemu Fideszu je stopila tudi na srečanju desnosredinske EPP marca letos, kjer pa je Fidesz še pred glasovanjem o izključitvi sam izstopil iz najvplivnejše evropske politične družine.