Nekoč kupil Tosamo, zdaj obsojen na zapor

Poslovnež, ki je na cesto spravil več sto ljudi in si nakopal za tri milijone evrov davčnega dolga, še prej pa na varno spravil ogromno premoženje, je dočakal prvo obsodilno sodbo.

Avtor: Tomaž Modic / Vesna Vuković
četrtek, 16. 4. 2020, 05:55


Necenzurirano prenos
Boštjan Nagode je na cesto spravil 200 ljudi, prenesel premoženje na sorodnike in podjetje v davčni oazi, nato pa končal v osebnem stečaju.
Mediaspeed

Po šestih letih se je končalo sojenje Boštjanu Nagodetu, ki je pokopal ljubljansko tiskarno MKT Print, nekoč eno od največjih na območju nekdanje Jugoslavije.

Na okrožnem sodišču v Ljubljani so po naših informacijah nedavno razglasili sodbo, v kateri so zaradi storitve kaznivega dejanja zlorabe položaja pri poslih v MKT Printu Nagodetu in njegovi nekdanji finančnici Nives Dodič izrekli vsakemu po tri leta zaporne kazni.

Če bo sodba potrjena tudi na višjem sodišču, bo šlo za doslej največjo zmago tožilstva, sodišč in drugih državnih organov proti podjetniku, ki je premoženje prenesel na sorodnike in podjetje v davčnih oazah, nato pa končal v osebnem stečaju. Še prej se je v sestrinem podjetju zaposlil za plačo, nižjo od minimalne, in svoje stalno prebivališče prijavil na naslovu starejše stavbe v Celju.

Boštjan Nagode je na razočaranje odpuščenih delavcev v njegovih propadlih podjetjih poskrbel za še en manever. V stečajno maso MKT Printa je nakazal 400.000 evrov, v zameno pa je zdaj že nekdanji stečajni upravitelj Tomaž Kos umaknil 10-milijonsko tožbo zaradi spornih poslov, ki so pokopali tiskarno. Ironično so Nagodetov denar porabili za poplačilo manjšega dela dolga do delavcev.

Fiktivni nakupi papirja

Nagodetu in Dodičevi so sodili zaradi spornih poslov izpred več kot desetletja, ki sta jih opravila kot vodilna v MKT Printu.

Očitali so jima, da sta tiskarno s fiktivnimi nakupi papirja oškodovala za skoraj milijon evrov. MKT Print je v letu 2007 naročal papir od Nagodetove tiskarne Schwarz, toda namesto papirja so v družbo prihajale le dobavnice, ki jih je Dodičeva tudi plačala. Da bi prikrila storjeno, pa je pristojnim delavcem odredila knjiženje nedobavljenega papirja na naključno izbrane delovne naloge.

Toda tega denarja jima iz neznanega razloga ne bo treba povrniti v stečajno maso MKT Printa. Po odločitvi sodišča bosta morala plačati zgolj stroške kazenskega postopka.

Očitali so jima, da sta danes propadlo družbo MKT Print s fiktivnimi nakupi papirja oškodovala za skoraj milijon evrov.
Očitali so jima, da sta danes propadlo družbo MKT Print s fiktivnimi nakupi papirja oškodovala za skoraj milijon evrov.
Google

Pred upniki "rešili" 342 tisoč evrov

Še več, zaradi zavlačevanja sojenja Nagode in Dodičeva očitno ne bosta nosila kazenske odgovornosti zaradi oškodovanja upnikov MKT Printa, s tem ko sta poleti 2009, le nekaj mesecev pred stečajem družbe, njen denarni tok preusmerila na Nagodetovo tiskarno Schwarz.

Julija 2009, ko je imel MKT Print že velike likvidnostne težave, je namreč Dodičeva kot članica uprave za finance po predhodnem dogovoru z Nagodetom naročila komercialni referentki, naj stornira 38 računov v skupni vrednosti 342 tisoč evrov. Takoj zatem je terjatve odstopila Nagodetovi tiskarni Schwarz, ki je nato izdala nove račune in od dobaviteljev MKT Printa prejela plačilo v celoti.

Na okrožnem državnem tožilstvu so se v začetku letošnjega leta, zgolj nekaj tednov pred razglasitvijo sodbe, odločili za umik te obtožbe. Po neuradnih podatkih je kaznivo dejanje namreč zastaralo.

Za komentar sodbe smo se včeraj obrnili na pravne zastopnike Nagodeta in Dodičeve, vendar za odziv niso bili dosegljivi.

Premoženje izginilo

Proti obema trenutno poteka več drugih kazenskih postopkov, v katerih jima grozi več let zaporne kazni. Upniki oziroma stečajni upravitelji njunih družb pa so vlagali tudi visoke odškodninske tožbe. Tudi če bodo v postopkih uspešni, denarja od njiju očitno nikoli ne bodo mogli izterjati.

Tako Nagode kot Dodičeva sta po naših informacijah uradno brez premoženja. Še preden so po njunih poslih začeli brskati kriminalisti, je bila zgodba povsem drugačna. Nagode je obogatel s tiskarskim poslom in je v času prve Janše vlade leta 2008 prevzel še domžalsko tovarno sanitetnega materiala Tosama. Takrat  je živel na veliki nogi.

Lastniška verige tiskarne Schwarz Print se izgubi na Britanskih deviških otokih.
Lastniška verige tiskarne Schwarz Print se izgubi na Britanskih deviških otokih.
Thinkstock

Njegovi so bili več kot sto kvadratnih metrov veliko stanovanje za Bežigradom v Ljubljani, dragi avtomobili in milijoni evrov na bančnih računih. Zadnje je, kot se je izkazalo, nezakonito črpal iz lastnih podjetij in jih prek davčnih oaz prelival na zasebni račun v tujini.

Tiskarna v roke podjetja iz davčne oaze

Vse to je danes izven dosega rok upnikov in očitno tudi državnih organov. Tosama je uradno v lasti njegove sestre Tanje Nagode, na njenem deležu pa ima visoko hipoteko vpisano banka Sberbank.

Lastniška veriga podjetja Schwarz Print, na katerega je Nagode pravočasno prenesel tiskarske posle Schwarza, se medtem izgubi na Britanskih deviških otokih. Na specializiranem državnem tožilstvu so na lastniškem deležu že pred časom vpisali začasno prepoved prodaje in obremenitve, ki pa se je konec februarja iztekla.