Razkrivamo novega lastnika Fotone

Eden od šampionov slovenskega gospodarstva je dobil novega lastnika.

Avtor: Primož Cirman / Vesna Vuković
sreda, 18. 8. 2021, 13:52


Fotona-1
Fotona bo dobila še četrtega lastnika v zadnjem desetletju. Vrednost nekdanjega državnega podjetja se bo v sedmih letih očitno za dvajsetkrat povečala.
STA

Novi lastnik Fotone, enega vodilnih svetovnih proizvajalcev laserjev, ki ima sedež v ljubljanskih Stegnah, je londonski investicijski sklad Vitruvian Partners.

To informacijo nam je danes potrdilo več virov. Koliko znaša vrednost transakcije, za zdaj ni mogoče izvedeti. Že prejšnji teden pa smo poročali, da so zavezujoče ponudbe za nakup enega od šampionov slovenskega gospodarstva dosegale od 350 do 400 milijonov evrov. Med interesenti so bili tako potencialni strateški partnerji kot finančni skladi iz ZDA, EU in Kitajske. Do zdaj je bila Fotona v lasti kitajskega sklada AGIC Capital, ki jo je leta 2017 kupil od ameriškega sklada Gores Group in podjetja T4M.

Vitruvian Partners ima več kot sto zaposlenih in upravlja z več kot deset milijardami evrov premoženja. Nazadnje so mu investitorji junija letos zaupali štiri milijarde evrov. Osredotoča se na prevzeme srednje velikih podjetij v severni in osrednji Evropi, jim pomaga pri rasti in nato po nekaj letih proda. Pri tem je med najbolj uspešnimi na tem področju. V obdobju od 2009 do 2016 se je v primerjavi med skoraj tisoč skladi po svetu uvrstil na tretje mesto. Med svoje najbolj odmevne naložbe uvršča: Just Eat, FarFetch, Darktrace, Trustpilot, Marqeta, TransferWise, Accountor in Skyscanner.

Gre za nov velik prevzem v slovenskem gospodarstvu. Madžarska bančna skupina OTP je spomladi za skoraj milijardo evrov kupila Novo KBM. Pred tem pa je avstrijska energetska družba OMV madžarskemu Molu prodala 120 bencinskih servisov v Sloveniji.

Preberite še:
Šampion med slovenskimi podjetji bo šel za stotine milijonov

Kdo je izsilil poceni prodajo Fotone?

Do prve prodaje Fotone, ki je v socializmu zrasla iz nekdanje Iskre Elektrooptike, je prišlo januarja 2014, v času vlade Alenke Bratušek in takoj po končani sanaciji bank. Pred tem je bila njen večinski lastnik država, a je parlament pod pritiskom tujih upnikov, ki so zadolženo Slovenijo stiskali z visokimi obrestmi, Fotono uvrstil na seznam podjetij za prodajo. Za to je intenzivno lobiral tudi takratni ameriški veleposlanik v Sloveniji Joseph Mussomelli. Fotono sta kupila ameriški finančni sklad Gores Group in družba T4M, ki je bila distributer Fotoninih proizvodov v ZDA. Cena: 18 milijonov evrov (brez izplačil dividend prejšnjim lastnikom), od česar jih je država dobila 12.

Za prodajo Fotone je leta 2013 intenzivno lobiral tudi takratni ameriški veleposlanik v Sloveniji Joseph Mussomelli. Kmalu zatem so jo kupili Američani.
Za prodajo Fotone je leta 2013 intenzivno lobiral tudi takratni ameriški veleposlanik v Sloveniji Joseph Mussomelli. Kmalu zatem so jo kupili Američani.
STA

Prvo prodajo Fotone so bremenili očitki, da njeno vodstvo na čelu z Matjažem Lukačem drugim morebitnim kandidatom za nakup ni želelo razkriti prave vrednosti prodaje, saj naj bi bilo naklonjeno ameriškemu kupcu. Lukač je takrat zanikal, da bi bil eden od solastnikov podjetja s Kajmanskih otokov, na katerega so Američani prenesli lastništvo Fotone. Ti očitki so se še okrepili po tem, ko so prihodki in dobički Fotone takoj po prodaji eksplodirali. Še leta 2013 so prihodki znašali 23 milijonov evrov, čisti dobiček pa dober milijon. Tri leta pozneje so prihodki že presegli 40 milijonov evrov, čisti dobiček pa osem milijonov evrov.

Kupnina končala na Kajmanskih otokih

Američani so bili lastniki Fotone tri leta. Leta 2017 so jo prodali kitajskemu finančnemu skladu Agis Capital, ki ga vodi investicijski bankir Henry Cai. Uradna cena nikoli ni bila razkrita. V Sloveniji se je govorilo o kupnini v razponu od 80 do 120 milijonov evrov, ki je končala na Kajmanskih otokih, saj so Američani lastništvo Fotone uradno prenesli na tamkajšnje podjetje.

Rast Fotone se je nadaljevala. Po naših podatkih bo Fotona letos na ravni skupine ustvarila že 115 milijonov evrov prihodkov in skoraj 33 milijonov evrov denarnega toka. Je med desetimi ključnimi igralci na nišnem trgu, ki tudi v obdobju covid-19 beleži strmo rast, saj se prodaja zdravstvenih laserjev za medicinske in estetske posege na svetovni ravni povečuje.