Šampion med slovenskimi podjetji bo šel za stotine milijonov

Za 400 milijonov evrov se prodaja podjetje, ki ga je država pred sedmimi leti privatizirala po dvajsetkrat nižji ceni.

Avtor: Primož Cirman / Vesna Vuković
sreda, 11. 8. 2021, 05:55


Lukac-Fotona
Matjaž Lukač je dolgoletni predsednik uprave Fotone, ki bo dobila še četrtega lastnika v zadnjem desetletju. Vrednost nekdanjega državnega podjetja se bo v sedmih letih očitno za dvajsetkrat povečala.
STA

Po tem, ko je madžarska bančna skupina OTP spomladi za skoraj milijardo evrov kupila Novo KBM, bo v prihodnjih mesecih novega lastnika dobilo še eno podjetje, ki ga je država med sanacijo bank dala na seznam za privatizacijo.

To je Fotona, eden vodilnih svetovnih proizvajalcev laserjev, ki ima sedež v ljubljanskih Stegnah. Po naših informacijah je namreč prodaja enega od šampionov slovenskega gospodarstva v sklepni fazi. V igri so ostali še štirje ponudniki, ki so že opravili skrbni pregled Fotone. Zdaj jih je dosedanji lastnik, kitajski sklad AGIC Capital, pozval k izboljšanju zavezujočih ponudb, ki dosegajo vrednosti od 350 do 400 milijonov evrov. Kdo so potencialni kupci, uradno ni mogoče izvedeti. Po neuradnih informacijah pa so med njimi tako potencialni strateški partnerji kot finančni skladi iz ZDA, EU in Kitajske. Najmanj eden je že pred tem sodeloval pri privatizacijah v Sloveniji.

V vsakem primeru bodo Kitajci s prodajo, ki jo kot svetovalec vodi Royal Bank of Scotland, ustvarili visok dobiček. A pri tem ne bodo edini. Sedem let po tem, ko je država prodala Fotono, bo namreč ta dobila že tretjega lastnika. In vsak od njih je za to podjetje plačal nekajkrat več kot prejšnji.

Preberite še:

Nova KBM prodana za skoraj milijardo evrov

Prva prodaja Fotone: državi 12 milijonov evrov

Do prve prodaje Fotone, ki je v socializmu zrasla iz nekdanje Iskre Elektrooptike, je prišlo januarja 2014, v času vlade Alenke Bratušek in takoj po končani sanaciji bank. Pred tem je bila njen večinski lastnik država, a je parlament pod pritiskom tujih upnikov, ki so zadolženo Slovenijo stiskali z visokimi obrestmi, Fotono uvrstil na seznam podjetij za prodajo. Za to je intenzivno lobiral tudi takratni ameriški veleposlanik v Sloveniji Joseph Mussomelli.

Fotono sta kupila ameriški finančni sklad Gores Group in družba T4M, ki je bila distributer Fotoninih proizvodov v ZDA. Cena: 18 milijonov evrov (brez izplačil dividend prejšnjim lastnikom), od česar jih je država dobila 12.

Prvo prodajo Fotone so bremenili očitki, da njeno vodstvo na čelu z Matjažem Lukačem drugim morebitnim kandidatom za nakup ni želelo razkriti prave vrednosti prodaje, saj naj bi bilo naklonjeno ameriškemu kupcu. Lukač je takrat zanikal, da bi bil eden od solastnikov podjetja s Kajmanskih otokov, na katerega so Američani prenesli lastništvo Fotone. Ti očitki so se še okrepili po tem, ko so prihodki in dobički Fotone takoj po prodaji eksplodirali. Še leta 2013 so prihodki znašali 23 milijonov evrov, čisti dobiček pa dober milijon. Tri leta pozneje so prihodki že presegli 40 milijonov evrov, čisti dobiček pa osem milijonov evrov.

Za prodajo Fotone je leta 2013 intenzivno lobiral tudi takratni ameriški veleposlanik v Sloveniji Joseph Mussomelli. Kmalu zatem so jo kupili Američani.
Za prodajo Fotone je leta 2013 intenzivno lobiral tudi takratni ameriški veleposlanik v Sloveniji Joseph Mussomelli. Kmalu zatem so jo kupili Američani.
STA

Bodo Kitajci odšli z več 100 milijoni dobička?

Američani so bili lastniki Fotone tri leta. Leta 2017 so jo prodali kitajskemu finančnemu skladu Agis Capital, ki ga vodi investicijski bankir Henry Cai. Uradna cena nikoli ni bila razkrita. V Sloveniji se je govorilo o kupnini v razponu od 80 do 120 milijonov evrov, ki je končala na Kajmanskih otokih, saj so Američani lastništvo Fotone uradno prenesli na tamkajšnje podjetje. Takoj po nakupu so Kitajci Fotono zastavili za 40 milijonov evrov vredno posojilo pri banki Unicredit.

Rast Fotone se je nadaljevala. Podjetje je vsako leto ustvarilo več kot 14 milijonov evrov denarnega toka (EBITDA). Iz vojaškega in industrijskega programa se je skoraj v celoti preusmerilo na področje zdravstvenih laserjev s strateškim izborom izdelkov za uporabo v zobozdravstvu, dermatologiji, ginekologiji in kirurgiji, ki jih prodaja v 60 državah, največ v Aziji in Severni Ameriki. Leta 2019 je Fotona prevzela družbo Iskra Medical, eno od vodilnih slovenskih proizvajalk naprav za fizioterapijo, rehabilitacijo in estetiko.

Po naših podatkih bo Fotona letos na ravni skupine ustvarila že 115 milijonov evrov prihodkov in skoraj 33 milijonov evrov denarnega toka. Je med desetimi ključnimi igralci na nišnem trgu, ki tudi v obdobju covid-19 beleži strmo rast, saj se prodaja zdravstvenih laserjev za medicinske in estetske posege na svetovni ravni povečuje. Fotona sicer velja za pionirja in vodilnega na svetu v segmentu minimalno invazivnih laserjev za učinkovite posege v ginekologiji.

Fotona je med desetimi ključnimi igralci na svetu na nišnem trgu zdravstvenih laserjev za medicinske in estetske posege, ki tudi v času epidemije covid-19 raste.
Fotona je med desetimi ključnimi igralci na svetu na nišnem trgu zdravstvenih laserjev za medicinske in estetske posege, ki tudi v času epidemije covid-19 raste.
STA

Serija prevzemov v Sloveniji

Tudi zato ne presenečajo informacije o velikanskem zanimanju in posledično visoki prodajni ceni, ki bo Kitajcem omogočila, da iz Slovenije po štirih letih odidejo z več sto milijoni evrov dobička. V sedmih letih se bo vrednost Fotone očitno za dvajsetkrat povečala, saj naj bi približno toliko znašala razlika med ceno iz prve in tretje prodaje. Domnevati gre, da bodo Kitajci in bodoči lastnik transakcijo izpeljali prek Nizozemske, kjer domuje družba Fotona Holdings, uradni lastnik Fotone.

Prodaja Fotone je le eden od velikih prevzemov, ki so v letu 2021 zaznamovali domači kapitalski trg. Največja je bila že omenjena, skoraj milijardo evrov vredna prodaja Nove KBM, ki jo je vlada Mira Cerarja leta 2015 prodala za 265 milijonov evrov. Pred tem je država vanjo med sanacijo bank vplačala 870 milijonov evrov kapitala, skupaj s Fotono, Elanom, Aerodromom Ljubljano, Adrio Airways, Žitom in še nekaterimi drugimi družbami pa jo je uvrstila na isti seznam za prodajo.

Madžarska bančna skupina OTP se je z ameriškim Apollom letos spomladi dogovorila o nakupu Nove KBM, vrednem skoraj milijardo evrov.
Madžarska bančna skupina OTP se je z ameriškim Apollom letos spomladi dogovorila o nakupu Nove KBM, vrednem skoraj milijardo evrov.
/

V začetku junija je madžarski energetski velikan Mol za 300 milijonov evrov kupil 120 bencinskih servisov od avstrijskega OMV. Tik pred poletjem pa so mediji poročali, da srbska AIK banka prevzema Sberbankine banke v regiji, med drugim tudi v Sloveniji. Obdobje korona krize sicer ni vplivalo na posle. Ravno nasprotno, po vsem svetu je bilo v prvi polovici letošnjega leta sklenjenih več kot 17 tisoč prevzemov in združitev, ki so bili skupaj vredni več kot dva bilijona dolarjev.