"Račun je plačal Rok Snežič. Izvora denarja nismo preverjali."

Kako lahko Rok Snežič plačuje več tisoč evrov za jumbo plakate, če nima bančnega računa, uradno pa je brez omembe vrednega premoženja in prihodkov?

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic / Vesna Vuković
petek, 11. 3. 2022, 05:55


miha-kordiš, rok-snežič
/
Twitter

Pred prihajajočimi državnozborskimi volitvami bodo imele pomembno vlogo tudi marketinške agencije, ki za politične stranke in njihove podpornike tržijo oglasni prostor. Te očitno sploh ne preverjajo, od koga prejmejo denar. Prav tako jih ne zanima, ali obstaja sum, da denar izvira iz kaznivih dejanj.

Tako so Slovenijo pred tedni preplavili veliki jumbo plakati, na katerih je fotografija vinjenega poslanca Levice Mihe Kordiša s pripisom: "Si Slovenija to zasluži? KUL poslance." Naročil jih je davčni svetovalec Rok Snežič, ki se je januarja letos z majico in masko s Kordiševo podobo pojavil tudi na seji preiskovalne komisije državnega zbora, na kateri so ga zasliševali o njegovi vlogi pri financiranju stranke SDS. Takšnih plakatov je bilo deset in to na najbolj prometnih lokacijah ob avtocestnem križu.

Ob tem je ključno vprašanje, kdo je v resnici plačal več tisoč evrov vreden račun za oglaševanje. Že pred časom smo namreč razkrili, da Snežič nima bančnega računa, uradno pa ni lastnik nobenega omembe vrednega premoženja, čeprav vozi avtomobile luksuznih blagovnih znamk. Od podjetja, ki ga vodi njegova soproga Klavdija Snežič, prejema mesečno plačo v višini 373,62 evrov in to v gotovini. Že leta pa se uspešno izogiba plačilu več kot pol milijona evrov davčnega dolga. 

Fotografijo spečega Kordiša si je Snežič natisnil tako na majico kot na masko.
Fotografijo spečega Kordiša si je Snežič natisnil tako na majico kot na masko.
Zajem zaslona

Toda, kot nam je potrdil direktor in lastnik ene od oglaševalskih agencij, ki je objavila provokativne jumbo plakate, je bil njihov plačnik prav Snežič. Kako je to mogoče?

Preberite še:
Rok Snežič o Dijani Đuđič in denarju za SDS: ne spomnim se #video

"Nismo pristojni za preverjanje izvora denarja"

"Od gospoda Roka Snežiča smo dobili povpraševanje za objavo manjšega števila oglasov. Glede na stanje na terenu in razpoložljive površine smo izvedli oglaševanje na dveh reklamnih panojih za obdobje enega tedna, ob avtocestnem križu. Sami smo zaznali, da se je oglas pojavil tudi pri drugih ponudnikih zunanjega oglaševanja," nam je pojasnil Primož Kapus iz agencije Amicus, ki sodi med največje ponudnike oglaševanja v državi. 

"Naročnik in plačnik oglasa je gospod Rok Snežič, kateremu smo izstavili račun," je poudaril. Koliko je Snežiča ostalo oglaševanje in od koga je Amicus prejel plačilo, Kapus ni želel razkriti. "Cene, po katerih oddajamo oglasni prostor posameznim strankam, so poslovna skrivnost. Prav tako ne moremo izdajati drugih osebnih podatkov naših naročnikov," je dodal.

Primož Kapus je potrdil, da je Rok Snežič pri podjetju Amicus najel dva oglasna panoja.
Primož Kapus je potrdil, da je Rok Snežič pri podjetju Amicus najel dva oglasna panoja.
Mediaspeed

Ali gre za denar vprašljivega izvora, niso niti preverjali. Kot smo razkrili, je Snežič glavni osumljenec v policijski preiskavi mednarodne mreže za pranje denarja, ki je prek bančnih računov v več državah od leta 2016 obrnila 22 milijonov evrov. To je tudi eden od razlogov, zakaj je Snežič uradno brez premoženja in posluje prek slamnatih oseb, ki so lastnice stanovanjskih nepremičnin, osebnih vozil najvišjega cenovnega razreda in drugih premičnin.

"Pri naših strankah nismo pristojni in nimamo možnosti za preverjanje izvora njihovih sredstev," je pojasnil Kapus. Ali so zadevo morda prijavili uradu za preprečevanje pranja denarja, ni znano. O tem, da je Snežič v preiskavi zaradi domnevnega pranja denarja, so sicer poročali številni mediji.

Preberite še:
Nova24TV zagnali z gotovino iz mreže za pranje denarja #dokumenti

Snežič briše sledi za seboj

Snežič velja za enega največjih zaupnikov premierja in prvaka SDS Janeza Janše in je v preteklosti že izdatno pomagal pri iskanju financerjev strankarskih medijev. Pomembno vlogo bo imel tudi na prihajajočih državnozborskih volitvah. 

Tako je konec lanskega leta v Mariboru zaživela nova oglaševalska agencija Snežič & company. Odprla jo je njegova soproga Klavdija Snežič. Po izkušnjah iz zadnjih parlamentarnih volitev bodo stranke denar za oglaševalsko podporo porabljale tudi mimo uradnih evidenc in nadzora. Ali so nameravali v SDS za oglaševanje najeti tudi storitve Snežičeve agencije, ni znano. Zagotovo pa jih ne bodo zakupili prek tega podjetja, saj so kmalu po našem razkritju začeli brisati sledi za seboj. 

V izjavi o premoženjskem stanju je zapisal, da ni lastnik nepremičnin ali osebnega vozila. Prav tako nima bančnega računa ali prihrankov.
V izjavi o premoženjskem stanju je zapisal, da ni lastnik nepremičnin ali osebnega vozila. Prav tako nima bančnega računa ali prihrankov.
necenzurirano.si

Rok Snežič je zaposlen v podjetju, ki je uradno v lasti njegove žene Klavdije Snežič. Prejema natanko 373,62 evra neto mesečne plače.
Rok Snežič je zaposlen v podjetju, ki je uradno v lasti njegove žene Klavdije Snežič. Prejema natanko 373,62 evra neto mesečne plače.
necenzurirano.si

V istem dnevu, ko smo na necenzurirano.si objavili članek o Snežičevi novi oglaševalski agenciji, je namreč ta dobila novega lastnika in spremenila ime. V pisarni mariborskega notarja Gorazda Šifrerja se je namreč zglasil podjetnik Peter Lupša iz Leskovca pri Pragerskem. Od Klavdije Snežič je kupil agencijo in jo preimenoval v SCArA Group. Po dostopnih podatkih gre za Snežičevega znanca, njegova podjetja pa delujejo v poslovni stavbi v Slovenji vasi - na istem naslovu kot družba Meltal IS v lasti družine Snežič.

Lupša je sicer v lanskem letu postal lastnik tudi podjetja SCArA-Tec iz Hoč. Prodal mu ga je Uroš Kokovnik, ki je leta 2019 v Banja Luki odprl podjetje AMR-Tec. To deluje na naslovu množice tako imenovanih podjetij poštnih nabiralnikov, ki jih je po ugotovitvah oblasti v BiH pomagal ustanavljati Snežič. Zaradi poslov v BiH se je znašel v nemilosti tamkajšnjih oblasti.

Preberite še:
Rok Snežič nima bančnega računa, državo prosi za denar #dokumenti

Še naprej prepoved vstopa v BiH

Varnostne službe BiH so Snežiča konec leta 2020 označile za grožnjo varnosti in integriteti BiH, zato so mu prepovedali vstop v državo. Slovenski davčni svetovalec naj se bi na črni listi znašel zaradi odpiranja fiktivnih podjetij v Banja Luki, je poročal spletni portal Capital.ba.

Rok Snežič ima prepoved vstopa v BiH.
Rok Snežič ima prepoved vstopa v BiH.
Bobo

Snežič je na ustavno sodišče vložil pritožbo. V njej je zapisal, da mu s prepovedjo vstopa v BiH onemogočajo stik z njegovo družino v tej državi. A ustavno sodišče je njegovo pritožbo zavrnilo kot neutemeljeno. Kot je prepričan Snežič, je ustavno sodišče s tem dejansko potrdilo, da ni veljavnega ukrepa v BiH, ki bi mu preprečeval vstop v državo. Toda to ne drži. Sodišče je namreč ugotovilo le, da Snežiču prepovedi niso izdali na podlagi zakona o tujcih, kot je trdil sam, ampak na podlagi opozorila varnostnih služb. Ali je bilo to upravičeno, pa sodišče ni presojalo.