Preobrat: v tekmo za šefa SD gre tudi Han

Na sobotnem kongresu SD bo za predsednika stranke kandidiral tudi Matjaž Han.

Avtor: Primož Cirman
petek, 12. 4. 2024, 11:37


1711359506-dsc03819-1711359491360
Matjaž Han se je odločil: na sobotnem kongresu bo kandidiral za predsednika SD.
Jure Klobčar

Matjaž Han, aktualni minister za gospodarstvo, bo kandidiral za predsednika stranke Socialnih demokratov (SD). To informacijo nam je potrdilo več neuradnih virov. Prvi so jo objavili na Pop TV. Han naj bi jo predvidoma danes popoldne sporočil v izjavi za medije.

O tem, da utegne v troboju za predsedniški položaj v SD med evropskim poslancem Milanom Brglezem, županom Ajdovščine Tadejem Beočaninom in poslancem SD Janijem Prednikom priti do vstopa še enega kandidata, ki bo kandidaturo najavil s podpisi delegatov na kongresu, se je začelo intenzivneje govoriti v začetku tedna. Med možnimi imeni se je največkrat omenjal Han, ki je to večkrat javno zanikal.

Preberite še:
S čigavim denarjem je Klemen Žibert "reševal" SD?

Toda dogajanje je nov pospešek dobilo sredi tedna. Najprej, ko je Han v funkciji ministra za gospodarstvo obiskal Švico. Tam se je srečal tudi s predsednikom Evropske nogometne zveze (UEFA) Aleksandrom Čeferinom. Časnik Delo je v sredo na naslovnici objavil njegovo izjavo, da "lahko Han pomaga Sloveniji". 

Takoj zatem so se pojavile špekulacije o tem, da bi se v primeru Hanove kandidature eden od sedanjih kandidatov za predsednika umaknil, a so jih včeraj popoldne vsi trije zanikali.  Kljub temu je Han, veteran SD, ki je med letoma 2013 in 2022 vodil njeno poslansko skupino, sprejel odločitev, da gre v predsedniško tekmo.

Kaj je pokazala kampanja za šefa SD

Kateri razlogi so ga pripeljali do nje, uradno še ni znano. Han izjav o tem še ne daje. Po informacijah naših virov je Han ocenil, da nihče od ostalih kandidatov ne ponuja jamstva tako za politično oživitev SD kot finančno sanacijo stranke, ki jo je afera sodna stavba v anketah javnega mnenja potisnila na sam rob praga za vstop v parlament.

Kampanja za predsednika SD je pokazala, da je stranka pisana množica struj, vidna tako v paleti ideoloških pogledov kot poslovnih interesov.

Ni skrivnost, da Brgleza podpirajo starejši, ideološko bolj lev del stranke, ki je v pretežni meri vezan na Ljubljano, nekdanji predsednik republike Milan Kučan in nekateri poslovni krogi, ki v njem ne vidijo grožnje. Za Beočaninom, ki ga je v začetku kampanje podprl tudi Han, stoji tako imenovani županski lobi SD in do zdaj del strankinega terena. Je župan občine, kjer prevladuje desno volilno telo.

SD je lansko leto zaključila z rekordnim dolgom v svoji zgodovini.
SD je lansko leto zaključila z rekordnim dolgom v svoji zgodovini.
Ebonitete.si

Zakaj gre Han v boj za vrh SD

Velika neznanka je Jani Prednik, ki očitno računa na podporo mlajše generacije članov, predvsem iz vzhodnih delov Slovenije, pri čemer naj bi bile vsaj do danes njegove možnosti za zmago dokaj velike. 

Han pri tem stavi na dejstvo, da pri večini članov stranke velja za priljubljenega, ljudskega človeka, in da od vseh najbolje pozna teren. Je verjetno zadnji član SD, ki bi podprl izstop stranke iz vlade. Obenem drži, da ga nekateri v levem delu SD zaradi njegove bližine z direktorji in nekaterimi domačimi nosilci kapitalske moči vidijo tudi kot simbol vsega, kar je bilo s stranko v zadnjih letih narobe. 

Pri tem bo moral Han odgovoriti na več vprašanj. Najprej, koga bo podprl v tekmi za glavnega tajnika stranke, v kateri naj bi po nekaterih informacijah najbolje kazalo Sebastjanu Selanu, nekdanjemu direktorju Sove, pozneje pa poslovnežu iz kroga lastnika DZS Bojana Petana. Kot pravijo naši viri, je Selan v dobrih odnosih z nekdanjim glavnim tajnikom Klemnom Žibertom, ki je - kot smo razkrili danes - v nenavadni finančni operaciji postal tudi eden od upnikov SD. Selan in Žibert sta se v preteklosti skupaj udeležila več sestankov. 

Od tu izhaja drugo vprašanje: kako namerava Han finančno sanirati stranko, ki je imela na zadnji dan lanskega leta več kot 1,2 milijona evrov dolga? Dejstvo, da med fizičnimi osebami, od katerih si je SD lani izposodila več kot 300 tisoč evrov, prevladujejo Žibertovi sorodniki, prijatelji in drugi ljudje iz njegovega kroga, namreč otežuje čiščenje njegove zapuščine. Hkrati pa nekdanjemu glavnemu tajniku omogoča ohranitev vpliva v stranki.