Preobrat pri Mercatorju: Putin pripeljal Arabce

Ruski predsednik Vladimir Putin je s pomočjo prijateljev iz Dubaja premagal Andreja Plenkovića v boju za lastništvo celotne hrvaške prehranske verige in Mercatorja.

Avtor: Primož Cirman
četrtek, 3. 11. 2022, 11:15


image.khaleejtimes.com
Vladimir Putin na obisku v Združenih arabskih emiratih.
Khaleej Times

V zgodbi o tem, kdo bo v prihodnje lastniško obvladoval Mercator, največjega slovenskega trgovca, je včeraj prišlo do preobrata. Hrvaški koncern Fortenova, lastnika Mercatorja, je namreč dobil novega največjega lastnika. To je postal Saif Bin Markan Alketbi, eden najbogatejših ljudi iz Združenih arabskih emiratov, ki je 43-odstotni delež Fortenove odkupil od ruske Sberbank. 

Gre za posel, ki danes močno odmeva na Hrvaškem. Fortenova ima namreč v rokah praktično celotno prehransko verigo na Hrvaškem. S prodajo pa so Rusi prekrižali načrte hrvaški vladi na čelu z Andrejem Plenkovićem, ki si je v zadnjih mesecih močno prizadevala, da bi delež Sberbank pristal v hrvaških rokah:

-  po prvotnih načrtih, ki so jih Rusi blokirali, bi ga odkupila kar sama Fortenova, s čimer bi glavno besedo v koncernu dobil Pavao Vujnovac, lastnik energetske družbe PPD in eden najbogatejših Hrvatov.

-  v zadnjih tednih pa so želeli v Zagrebu odkup izpeljati prek hrvaških pokojninskih skladov, a so temu poslu rdečo luč prižgali v nemški zavarovalnici Allianz, lastnici sklada AZ Fond. 

Medtem so Plenkovićevo vlado prehiteli Rusi. Po informacijah iz več virov je šlo za operacijo, ki so jo vodili iz Kremlja. Pred tremi tedni, na vrhuncu spopada za obvladovanje Fortenove, je namreč ruskega predsednika v domačem Sankt Peterburgu obiskal šejk Mohamed bin Zajed Al Nahjan, predsednik Združenih arabskih emiratov in vladar Abu Dabija. Njuno srečanje je bilo uradno namenjeno dogajanju v Ukrajini. Toda novi največji lastnik Fortenove je tesno povezan z monarhičnimi družinami, ki vladajo Združenim arabskim emiratom.

Mercator.
Mercator.
STA

Preberite še:
Orbanovi prijatelji bi kupili Mercator

Putin se je o podobni operaciji dogovarjal že v Budimpešti

Alketbi, ki je znan kot vlagatelj v sklade tveganega kapitala, je bil namreč med letoma 2009 in 2015 vodja urada šejka Hamdana bin Mohameda bin Rašida Al Maktuma. Gre za prvega v vrsti za prestol vladarja Dubaja in podpredsednika Združenih arabskih emiratov Mohameda Al Maktuma, ki je v odličnih odnosih z Vladimirjem Putinom. Marca letos, že po ruskem napadu na Ukrajino, se je vladar Dubaja kot prvi arabski voditelj po izbruhu vojne v Siriji srečal z njenim predsednikom Baširjem al Asadom, sicer tesnim ruskim zaveznikom. Junija letos sta tako Al Maktum kot Al Nahjan Putinu čestitala ob ruskem dnevu državnosti. 

Da je novega kupca pripeljal Putin osebno, nakazujejo tudi informacije, da se je o podobni operaciji pred osmimi meseci v Moskvi dogovarjal s predsednikom madžarske vlade Viktorjem Orbanom. Takrat je bil za kupca deleža Sberbank v Fortenovi izbran madžarski investicijski sklad Indotek, ki je v lasti enega najbogatejših Madžarov Daniela Jellineka, tesnega poslovnega partnerja Orbanovega zeta. Kot smo že poročali, je ta posel konec poletja blokirala hrvaška vlada. 

Kaj dogajanje okrog Fortenove pomeni za Mercator, je v tem trenutku težko napovedati. Ključno vprašanje namreč je, kolikšno vlogo pri upravljanju hrvaškega koncerna bodo želeli imeti v Dubaju. Že pred dnevi smo razkrili, da je Jellinek po rdeči luči iz Zagreba začel preverjati možnosti za odkup Mercatorja, a ta trenutno vsaj uradno ni naprodaj.