Političnim nasprotnikom odrekal ventilatorje, zdaj kupuje nove

Čeprav je v bolnišnicah polno ventilatorjev, ki bi jih lahko uporabili za zdravljenje bolnikov s covid-19, so se nekatere odločile za nakup novih.

Avtor: Tomaž Modic / Vesna Vuković
četrtek, 9. 12. 2021, 05:55


janez-lavre
V Splošni bolnišnici Slovenj Gradec pod vodstvom Janeza Lavreta kupujejo nove ventilatorje. Zakaj so ubrali bližnjico in se z izbrancem dogovorili o poslu?
STA

Zaradi velikega navala bolnikov s težjim potekom bolezni covid-19 slovenske bolnišnice že več tednov delujejo na robu zmogljivosti. Primanjkuje jim predvsem osebja, medtem ko imajo postelj in medicinskih ventilatorjev zaenkrat dovolj. Kljub temu so v nekaterih bolnišnicah začeli nov krog nabav in to z nujnimi naročili, kar jim omogoča, da posle sklepajo z vnaprej izbranimi dobavitelji.

Tako so v Splošni bolnišnici Slovenj Gradec, ki jo vodi Janez Lavre, v prejšnjem mesecu ugotovili, da potrebujejo pet dodatnih ventilatorjev. Toda njihovega nakupa se iz za zdaj še neznanega razloga niso lotili z javnim razpisom, na katerem bi med konkurenco poiskali najugodnejšega ponudnika, ampak so raje ubrali bližnjico. Izbrali so tako imenovani postopek s pogajanji brez predhodne objave javnega razpisa, ki so ga bolnišnice uporabljale v času največjega pomanjkanja zaščitne in medicinske opreme.

Zakaj? Ker so očitno že vedeli, od koga bodo ventilatorje kupili. To je podjetje Ram 2, ki je danes eden od glavnih dobaviteljev bolnišnic. Od marca lani je državnim naročnikom prodalo za skoraj devet milijonov evrov zdravstvenega materiala in opreme, kar je toliko kot v petih letih pred tem. Največja kupca sta UKC Ljubljana in UKC Maribor. Za Ram 2, ki je v lasti Franja Žnidarja, je sicer na domači poslovni sceni dlje časa znano, da naj bi pri nekaterih poslih uporabljal lobistične usluge Rajka Janše, brata predsednika vlade Janeza Janše.

Preberite še:
Panično kupujejo ventilatorje od enega najbogatejših Slovencev

V Slovenj Gradcu res potrebujejo nove ventilatorje?

Kot je razvidno iz dokumentacije, so se v slovenjgraški bolnišnici s podjetjem Ram 2 dogovorili, da bodo od njega odkupili pet ventilatorjev, zanje pa plačali 120.000 evrov (brez DDV), kar pomeni 24.000 evrov za enega. V tem niso všteti stroški vzdrževanja.

V bolnišnici Slovenj Gradec so za dobavitelja ventilatorjev izbrali podjetje Ram 2.
V bolnišnici Slovenj Gradec so za dobavitelja ventilatorjev izbrali podjetje Ram 2.
Enaročanje

V slovenjgraški bolnišnici so pojasnili, da se je "strokovna skupina za delo v kriznih razmerah odločila, da je potrebno glede na nepredvidljivost zdravstvenih razmer, imeti zagotovljene maksimalne kapacitete na Oddeleku Covid -1. Ocenili so, da se v primeru dodatnih potreb na oddelku namestili še 5 ventilatorjev". Trenutno imajo v uporabo 10 ventilatorjev za covidne in 10 za necovidne bolnike.

Zagotavljajo, da so pred tem opravili analizo trga. Dobili so dve ponudbi: podjetje Interpart bi jih ventilatorje za 145.065 evrov dobavilo v petih do osmih tednih, podjetje Ram 2 pa za 131.400 evrov v sedmih dneh. Na koga vse so se obrnili, niso razkrili.

Še lani poleti, ko so se bolnišnice pripravljale na drugi val epidemije, so sicer v Slovenj Gradcu pojasnjevali, da imajo 23 ventilatorjev, od tega jih je 17 uporabnih za zdravljenje bolnikov s covid-19. "Ocenjujemo, da bi lahko teoretično dobro oskrbeli skupaj največ 17 pacientov, glavna ovira je kadrovska omejitev," so nam dejali takrat. Dodatno so iz blagovnih rezerv prejeli še 15 ventilatorjev, po dostopnih podatkih gre tudi za tiste, ki jih je državi dobavilo podjetje Geneplanet. Zanje so prejeli pomanjkljivo opremo, zato jih niso uporabljali. Toda, kot je v poročilu o poslih z zaščitno opremo ugotovilo Računsko sodišče, so te ventilatorje v začetku lanskega novembra nadgradili, tako da bi morali biti na voljo za bolnike s covid-19. 

Kako so utemeljili nujno nabavo ventilatorjev.
Kako so utemeljili nujno nabavo ventilatorjev.
Enaročanje

V času aktualnega vala so v Splošni bolnišnici Slovenj Gradec zagotovili deset postelj za intenzivno nego, od tega jih je bilo konec novembra zasedenih devet. Danes jih je sedem. Na ventilatorju je bilo medtem največ devet oseb. Kot rečeno, so pri tem glavna omejitev ustrezni kadri. Tudi če bi primanjkovalo ventilatorjev zaradi povečanih potreb na drugih, necovid oddelkih, pa bi jih lahko čez noč našli v drugih zdravstvenih ustanovah.

Po naših informacijah so slovenske bolnišnice konec lanskega leta poročale ministrstvu za zdravje, da imajo v uporabi in skladiščih skupaj kar 827 ventilatorjev, od tega je 533 ustreznih za zdravljenje bolnikov s covid-19. Do sedaj je bilo sicer največ ljudi na ventilatorju v ponedeljek, 29. novembra, in sicer 251. To pomeni, da je bilo ves čas v "rezervi" skoraj 300 ventilatorjev, ki si jih lahko bolnišnice posojajo med seboj.

V slovenjgraški bolnišnici imajo tudi ventilatorje, ki jih je država ob posredovanju Zdravka Počivalška kupila od Geneplaneta.
V slovenjgraški bolnišnici imajo tudi ventilatorje, ki jih je država ob posredovanju Zdravka Počivalška kupila od Geneplaneta.
x

Preberite še:
Odnesli so ga tviti, SDS in NSi ga vračata na vrh bolnice

Takšen način nabave samo kot skrajna izjema

Kljub temu so se v slovenjgraški bolnišnici odločili za nujno nabavo ventilatorjev. To so utemeljili z "izredno nujnostjo in obvladovanjem izrednih razmer v primeru pojava korona virusa (Covid-19) in preprečitve morebitne škode".

Toda v istem času so se za nabavo ventilatorjev odločili še v najmanj eni drugi bolnišnici. Pet dni po tem, ko so v Slovenj Gradcu obvestili javnost, da so od podjetja Ram 2 za 120.000 evrov kupili pet ventilatorjev, so v Murski Soboti objavili javno naročilo za nakup štirih ventilatorjev. V tem primeru imajo potencialni ponudniki več kot dva tedna časa za oddajo ponudbe. Rok se izteče danes dopoldne.

Da je blago in storitve brez objave javnega razpisa možno naročati le v redkih izjemnih primerih, so pred dnevi opozorili tudi v Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK). Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) se je namreč z izbranimi ponudniki pogajal in dogovoril za najem klicnega centra. Toda v KPK so ugotovili, da je NIJZ kršil zakon, saj je imel več kot dovolj časa za izvedbo konkurenčnega javnega naročila. "Že ves čas epidemije opozarjamo, da izredne razmere v državi ne smejo biti izgovor ali povod, da se blago ali storitve nabavljajo po postopkih, ki so v ZJN-3 predpisani kot skrajna izjema in ki ne zagotavljajo spoštovanja temeljnih načel javnega naročanja, če za to niso izpolnjeni vsi zakonski pogoji," so pojasnili.

Nakup ventilatorjev sicer ni bil edini postopek nabave opreme, ki so ga v Slovenj Gradcu v zadnjih tednih izpeljali brez objave javnega razpisa.

Odnesli so ga tviti, SDS in NSi sta ga vrnili na položaj

Spomnimo, da se je moral direktor Splošne bolnišnice Slovenj Gradec Janez Lavre ravno zaradi ventilatorjev oziroma izjav o njihovi (ne)uporabi (začasno) posloviti s sedanje funkcije.

Eden od neprimernih tvitov Janeza Lavreta, ki so ga odnesli s položaja direktorja bolnišnice Slovenj Gradec.
Eden od neprimernih tvitov Janeza Lavreta, ki so ga odnesli s položaja direktorja bolnišnice Slovenj Gradec.
twitter

/
/
twitter

/
/
twitter

Ko je nekdanji glavni tajnik SD Uroš Jauševec konec marca lani na družbenem omrežju Twitter pohvalil predsedstvo stranke za odločitev, da ne bo podprlo aktivacije spornega 37.a člena zakona o obrambi, mu je Lavre odvrnil: "Super, ti ne greš na ventilator!" Ta in mnogi drugi "žaljivi, neprofesionalni in diskriminatorni zapisi, ki kažejo na nespoštovanje osnovnih etičnih vrednot poklica", so ga kmalu zatem odnesli z direktorskega položaja. Toda ne za dolgo. Lavre se je prijavil na razpis za šefa slovenjgraške bolnišnice in bil na njem tudi uspešen. Pri tem sta ključno vlogo odigrali stranki SDS in NSi. Tik pred odločanjem sta pripravili kadrovski teren oziroma ustrezno spremenili sestavo sveta javnega zavoda, da bi bil lahko imenovan njun favorit.