Počivalšku le uspelo: svojega človeka posadil na čelo agencije

Novi šef Agencije za varstvo konkurence, ene ključnih v državi, je član Počivalškove stranke.

Avtor: Primož Cirman / Vesna Vuković
četrtek, 12. 5. 2022, 14:45


počivalšek
Zdravko Počivalšek
STA

Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek je leto dni čakal in ni popolnil sveta Agencije za varstvo konkurence (AVK), ene najpomembnejših institucij v državi, ki ima ključno besedo pri velikih prevzemnih poslih. Zdaj to uporablja kot alibi za zamenjavo vodstva oziroma imenovanje novega začasnega direktorja AVK, ki prihaja iz njegove stranke.

Vlada je namreč danes na Počivalškov predlog imenovala novega vršilca dolžnosti direktorja. To je postal Zlatko Ratej, dosedanji državni sekretar na ministrstvu za pravosodje, ki je tudi član nekdanje SMC (zdaj Konkretno). Z delom bo začel v začetku julija, torej že v času, ko naj bi nastopila nova vlada pod vodstvom Roberta Goloba. Takrat bo potekel mandat dosedanjemu direktorju AVK Andreju Matvozu.

Počivalšek je v preteklosti večkrat prišel v navzkriž z Matvozom. Zato si je prizadeval za njegovo zamenjavo oziroma prevzem vodenja AVK. To bi najlažje dosegel tako, da bi imenoval nove člane sveta, ki bi mu nato zagotavljali potrebno večino glasov pri odločanju o zadevah s področja varstva konkurence. Vendar do tega ni prišlo, saj odhajajoča koalicija pod vodstvom SDS ni imela zadosti glasov v državnem zboru.

Poskušali so celo z združevanjem vrste javnih agencij. To bi jim omogočilo zamenjavo njenih vodilnih. Toda tudi za to jim je zmanjkalo glasov in časa. Zdaj je Počivalšek v preteklem dogajanju, za katerega je odgovoren sam, našel alibi za imenovanje vodstva AVK po svojem okusu.

Preberite še:
Tajni načrt vlade: podredila si bo vse nadzornike trgov #dokument

"Zagotavljamo nemoteno delovanje agencije"

"Zakon o javnih agencijah določa, da v primeru, ko direktorju preneha funkcija, ustanovitelj na predlog sveta do imenovanja novega direktorja, vendar za največ šest mesecev, brez javnega natečaja imenuje vršilca dolžnosti direktorja," so pojasnili na vladi. 

Andrej Matvoz ni bil v dobrih odnosih s Počivalškom.
Andrej Matvoz ni bil v dobrih odnosih s Počivalškom.
Državni zbor

"Svet agencije je v trenutni sestavi direktorja in dveh članov komaj še sklepčen. Zaradi nasprotja interesov bi se moral sedanji direktor izločiti iz odločanja o predlogu za imenovanje direktorja agencije, s tem pa bi svet agencije postal nesklepčen. To pomeni, da v trenutni sestavi ne more izvesti postopka poziva oziroma razpisa za imenovanje novega direktorja agencije," so povedali.

"Vlada je zaradi potrebe po nemotenem delovanju agencije po prenehanju mandata sedanjega direktorja zato predlagala imenovanje vršilca dolžnosti brez javnega natečaja, in sicer največ za obdobje šestih mesecev, in sicer od 1. julija 2022 do 31. decembra 2022," so dodali.

Preberite še:
Počivalšek oži obroč okrog varuha konkurence

So Janševi sprejeli nezakonit sklep?

Toda pri tem so zakon o preprečevanju omejevanja konkurence, ki ureja delovanje AVK, očitno tolmačili kar po svoje. 

Tako bi lahko vlada vršilca dolžnosti direktorja agencije imenovala v primeru, če bi dosedanjega, torej Andreja Matvoza, predčasno razrešila. To pa se ni zgodilo, saj tudi o tem odloča državni zbor. Zakon o javnih agencijah medtem določa, da lahko vršilca dolžnosti imenujejo šele, ko prejšnjemu direktorju poteče mandat.

Pri tem je tudi vprašanje, ali Ratej sploh izpolnjuje pogoje za imenovanje. Po zakonu bi namreč moral imeti najmanj deset let delovnih izkušenj in imeti tako znanje kot izkušnje na področju varstva konkurence. Teh pa Ratej, ki je bil do sedaj sodniški pripravnik na več sodiščih in svetovalec v zasebni pisarni za izvrševanje civilnih sodnih odločb. Nazadnje je bil zaposlen na rektoratu univerze v Mariboru, kjer je delal na področju prenosa znanj in tehnologij.

Ker bi lahko bil sklep Janševe vlade nezakonit, bi ga lahko nova vlada razveljavila in namesto Rateja imenovala drugega vršilca dolžnosti direktorja AVK.