Počivalšek oži obroč okrog varuha konkurence

Kljub padcu zakona o "super agencijah" vlada ni odnehala. Kot prve se je lotila agencije, ki bo imela ključno besedo pri paradnem projektu Zdravka Počivalška.

Avtor: Tomaž Modic
četrtek, 29. 4. 2021, 16:25


6ba9bdb07f12d891519545f9ff1f4ccb
Vlada je med prazniki objavila javni poziv za nove člane sveta Agencije za varstvo konkurence.
STA

Koalicija Janeza Janše je prejšnji petek doživela enega največjih porazov doslej. Na njeno presenečenje je večina poslancev v državnem zboru zavrnila predlog zakona, s katerim bi vse regulatorje združili v dve tako imenovani "super agenciji", ki bi bili pod neposrednim nadzorom in vplivom vlade. Do združevanja bi prišlo v času, ko regulatorje čaka presoja cele vrste političnih in drugih projektov te vlade.

Toda minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek je očitno že imel pripravljen rezervni načrt, kako brez "super agencij" prevzeti nadzor nad Agencijo za varstvo konkurence (AVK). Ta bo kmalu odločala o dveh projektih:

1)     državnem turističnem holdingu, ki je paradni Počivalškov projekt. Pri tem se zapleta zaradi visokega tržnega deleža, ki bi jih podjetja, združena v holding, dosegala pri hotelskih storitvah v zdraviliškem turizmu. Presegal bi 40 odstotkov.

2)    demografskem skladu, ki je ključnega pomena za sodelovanje koalicije s poslanci DeSUS. Ti ji kot edini zagotavljajo manjkajoče glasove do večine v parlamentu.

Na isti dan, ko so poslanci zavrnili zakon o "super agencijah", je vlada v uradnem listu objavila javni poziv zainteresiranim kandidatom za člane sveta AVK. Išče dva kandidata, ki bosta zapolnila izpraznjeni mesti v petčlanskem svetu. Svet je eden ključnih organov AVK, saj odloča o programu dela, finančnem načrtu in drugih ključnih dokumentih te javne agencije, imenuje senat za odločanje v posameznih prekrškovnih postopkih in vodi postopke predčasne razrešitve direktorja. Postopek bodo po naših informacijah vodili na ministrstvu za gospodarstvo, kjer bodo izbrali kandidate in jih predlagali vladi, ta pa naprej v imenovanje državnemu zboru.

Varuh konkurence, ki ga vodi Andrej Matvoz, je ena ključnih ovir pri projektu državnega turističnega holdinga.
Varuh konkurence, ki ga vodi Andrej Matvoz, je ena ključnih ovir pri projektu državnega turističnega holdinga.
Državni zbor

Preberite še:
Nov dan za preizkus pakta Janša-Počivalšek

Javni poziv objavili med prazniki

Okoliščine objave poziva krepijo sume, da imajo na ministrstvu oziroma vladi že vnaprej izbrane ljudi za zasedbo teh položajev. Dolgoletni član sveta Aleš Kuhar, sicer agrarni ekonomist, je namreč odstopil že marca letos. Konec istega meseca se je iztekel petletni mandat članu sveta Andreju Prahu. Čeprav statut AVK jasno določa, da bi morala vlada postopke izbora njegove zamenjave sprožiti najmanj šest mesecev pred iztekom mandata, se to ni zgodilo. Še več, javni poziv je objavila tik pred prvomajskimi prazniki. Ob tem je določila osemdnevni rok za oddajo vloge, kar je najmanj, kot še dovoljuje zakon. To pomeni, da se rok izteče v soboto oziroma v ponedeljek.

Tako ima svet AVK trenutno le tri člane. Prvi je Franci Pušenjak, ki se ukvarja s poslovnim svetovanjem in je bil imenovan konec leta 2012. Veljal naj bi za nepolitičnega člana. Druga je Karla Pinter, visoka uslužbenka na ministrstvu za gospodarstvo in zaupnica ministra Počivalška. Zadnje mesto v svetu pripada direktorju Andreju Matvozu, ki se mu mandat izteče julija prihodnje leto. Počivalšek ima priložnost, da že pred tem izbere dva nova člana sveta in na ta način prevzame vajeti na AVK.

Preberite še:
Tajni načrt vlade: podredila si bo vse nadzornike trgov #dokument