Po 12 letih so ga zamenjali

Kako se je končal kadrovski spor v državni energetiki, ki je pred meseci razdelil koalicijo?

Avtor: Primož Cirman / Vesna Vuković
sreda, 11. 12. 2019, 14:40


Necenzurirano prenos
Matjaž Vodušek, SODO
STA

Pred tremi meseci je domače politično prizorišče zatreslo dogajanje v državni energetiki. V koaliciji se je vnel spor zaradi kadrovanja v podjetju Sistemski operater distribucijskega omrežja (SODO), ki skrbi za vzdrževanje in razvoj distribucijskega sistema. Ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek je nasprotovala novemu mandatu dolgoletnega direktorja SODO Matjaža Voduška, ki ga je podpiral del SD.

Nino Maletič, zelo verjetni novi direktor SODO
Nino Maletič, zelo verjetni novi direktor SODO
LinkedIn
Včeraj je zgodba dobila epilog. Nadzorni svet SODO je namreč za novega direktorja izbral Nina Maletiča, dozdajšnjega vodjo sektorja skupnih storitev v Elektru Celje. Za imenovanje bo moral dobiti še soglasje vlade.

Spor, ki je načel odnose v koaliciji

Spor okrog podjetja SODO je izbruhnil letos poleti. Vlada je takrat na predlog ministrice za infrastrukturo Alenke Bratušekrazrešila enega od nadzornikov SODO, člana SD Damirja Ivančiča. V nadzorni svet je imenovala Hinka Šolinca, vodjo direktorata za energijo na ministrstvu. Še pomembneje, vlada je s spremembo statuta določila, da ima sama zadnjo besedo pri imenovanju direktorja SODO.

Alenka Bratušek
Alenka Bratušek
STA
S tem je vlada blokirala načrtovano ponovno imenovanje direktorja Matjaža Voduška, ki ga je med poletnimi počitnicami načrtoval del nadzornega sveta. Vodušek je SODO, ki letno upravlja skoraj 300 milijonov evrov denarja, vodil že od ustanovitve podjetja pred dvanajstimi leti. Imenovan je bil v obdobju prve vlade Janeza Janše, zadnji mandat pa je dobil pod vlado Mira Cerarja.

V koaliciji je ravnanje Bratuškove sprožilo val očitkov, da se vmešava v kadrovanje v državnih podjetjih. Še isti mesec je Bratuškova na sejo vlade prinesla predlog, da bi vlada morala soglašati tudi z imenovanji direktorjev Elektra Slovenija (Eles) in Borzena, a ga niso podprli v SD, SMC in DeSUS. Kmalu zatem je nov mandat dobil direktor Borzena Karlo Peršolja, ki je vrsto let veljal za kader SMC.

Kadrovski viharji so se polegli

V vmesnem času so se kadrovski viharji očitno polegli. Nadzorniki SODO so tako za direktorja izbrali Nina Maletiča, edinega protikandidata, ki je ob Vodušku oddal prijavo v sicer rekordno kratkem poletnem roku. V preteklosti se je Maletič že potegoval za nekatere funkcije. Kandidiral je za vodenje Elektra Maribor, leta 2006 pa tudi za položaj direktorja Dravskih elektrarn. Funkcijo direktorja SODO bo prevzel marca prihodnje leto, ko se Vodušku izteče mandat.

Ali bosta ministrstvo in novi direktor SODO preverjala domnevno sporne posle podjetja, za zdaj ni jasno. Prva nadzornica SODO Mojca Soža nam je zatrdila, da so v zadnjih mesecih preverjali različne informacije. "Dobili smo vpogled v poslovanje družbe, za zdaj pa nismo ugotovili nič takega, zaradi česar bi morali vlagati morebitne izredne ukrepe," je pojasnila.

Že poleti so na ministrstvu za infrastrukturo dobili anonimko, v kateri naj bi bile informacije o domnevnih nepravilnostih na razpisu za dobavo približno 21 milijonov evrov (skupaj z DDV) vredne merilno-komunikacijske opreme. SODO ga je objavil aprila, v roku pa je prejel dve ponudbi. Za dobavitelja je nato izbral kranjsko podjetje Iskraemeco, ki je v lasti egiptovske skupine El Sewedy.

Prikaz nasprotnih dejstev: Po 12 letih so ga zamenjali

V zvezi s člankom "Po 12 letih so ga zamenjali", ki je bil na Siol.net objavljen 11. decembra 2019, smo od Matjaža Voduška prejeli zahtevo za prikaz nasprotnih dejstev. Prikaz objavljamo v obliki, kot smo ga prejeli, brez uredniških in lektorskih posegov.

Dne 11.12.2019 je bila na medijskem portalu SIOL.NET objavljena novica z naslovom: "Po 12 letih so ga zamenjali". V novici sta avtorja Primož Cirman in Vesna Vukovič zapisala, da je anonimno pismo, naslovljeno na Ministrstvo za infrastrukturo, omenjalo nepravilnosti pri razpisu za dobavo merilno-komunikacijske opreme. To ne drži. Ministrstvo za infrastrukturo je prejelo anonimno pismo 12.6.2019. V njem ni bilo predstavljenih nepravilnosti, ki bi se neposredno nanašale na razpis za dobavo merilno-komunikacijske opreme. Ponudnik opreme, ki na razpisu ni bil izbran, se je v skladu z Zakonom o pravnem varstvu v postopkih javnega naročanja, pritožil. Postopek pritožbe na Državni revizijski komisiji še ni zaključen.

Družba SODO vseskozi sledi svojemu poslanstvu, in sicer zagotavljanje gospodarne in učinkovite javne porabe sredstev. Tako je ravnala tudi v omenjenem razpisu "Dobava merilno-komunikacijske opreme," ko je v imenu in za račun naročnikov (Elektro Celje d.d., Elektro Ljubljana d.d., Elektro Maribor d.d., Elektro Primorska d.d.), izvedla javno naročilo, ki ga bodo naročniki z ločenimi pogodbami sklenili z izbranim ponudnikom.

Dejstvo pa je, da sta v začetku septembra ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek na novinarski konferenci in predsednica nadzornega sveta Mojca Soža v izjavi za javnost omenjali nepravilnost, ki naj bi se nanašala na razpis "Izgradnja kabelske kanalizacije za dva sistema KB 110kV med RTP PCL in RTP TETOL". Predsednica NS SODO je takrat o očitanih nepravilnostih zapisala: " ...da se preveri očitke iz anonimnega pisma in počaka na odločitev Državne revizijske komisije, kjer se trenutnemu poslovodstvu očitajo resne kršitve". Državna revizijska komisija je nato dne, 7.10. 2019, podala mnenje, da je pritožba neizbranega ponudnika v tem primeru neutemeljena in tako s tem potrdila pravilnost odločitve družbe SODO.

                                                                                                                                     Matjaž Vodušek, direktor SODO d.o.o.
 

Članek prvotno objavljen na strani siol.net