Plačnim skrivalnicam v UKC Ljubljana ni konca

V največji bolnišnici v državi še vedno ne želijo razkriti, kakšne so bile plače zdravnikov med drugim valom epidemije.

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic / Vesna Vuković
torek, 8. 6. 2021, 05:55


20200722-01016613
V UKC Ljubljana so podatke o plačah skrivali, ko je bil generalni direktor Janez Poklukar (desno), aktualni minister za zdravje. Skrivajo jih tudi zdaj, ko je na čelu UKC Ljubljana Jože Golobič (levo).
STA

V UKC Ljubljana, največji bolnišnici v državi, so se odločili, da bodo do zadnjega skrivali imena najbolje plačanih zaposlenih. Za to so pripravljeni iti tudi na sodišče. 

Marca smo prvi objavili podatke o najvišjih plačah v UKC Ljubljana za lanski december, ko je bil drugi val epidemije covid-19 na vrhuncu. Največ, nekaj manj kot 27.500 evrov bruto, je prejel zaposleni na kliniki za infekcijske bolezni. Povprečne plače tridesetih rekorderjev v lanskem decembru pa so znašale 18.200 evrov bruto. Kdo so, ni bilo mogoče izvedeti, saj so nam z UKC Ljubljana poslali le podatke o plačah zaposlenih brez njihovih imen.

Na pomoč smo se zato obrnili na informacijskega pooblaščenca. Ta je pred dobrim mesecem dni ugodil naši pritožbi in izdal odločbo, s katero je UKC je naložil, da nam mora razkriti seznam plač skupaj z imeni. Toda v UKC te odločbe niso spoštovali, ampak so raje teden dni pred iztekom roka za posredovanje informacij vložili tožbo na upravno sodišče. S tem so si kupili več mesecev dodatnega časa, ki jih bo sodišče porabilo za odločanje o njihovi tožbi. Pri tem je treba upoštevati še zaostanke zaradi epidemije.

V UKC Ljubljana so povprečne plače tridesetih rekorderjev v decembru znašale 18.200 evrov bruto. Največ, nekaj manj kot 27.500 evrov bruto, je prejel zaposleni na kliniki za infekcijske bolezni. Redno delo mu je prineslo 16.300 evrov, nadure, dežurstva, pripravljenost in vse ostalo pa 11.200 evrov.
V UKC Ljubljana so povprečne plače tridesetih rekorderjev v decembru znašale 18.200 evrov bruto. Največ, nekaj manj kot 27.500 evrov bruto, je prejel zaposleni na kliniki za infekcijske bolezni. Redno delo mu je prineslo 16.300 evrov, nadure, dežurstva, pripravljenost in vse ostalo pa 11.200 evrov.
STA

UKC Ljubljana je javni zdravstveni zavod, ki je v lasti Republike Slovenije. V celoti se financira iz javnih sredstev. Za covid in druge dodatke k plačam je šlo lani 200 milijonov evrov dodatnega denarja. Ko so nas na UKC Ljubljana prvič zavrnili, je javni zavod vodil aktualni minister za zdravje Janez Poklukar. Zdaj je vršilec dolžnosti generalni direktor Jože Golobič, ki je bil pred tem predsednik sveta UKC Ljubljana.

Preberite še:
UKC Ljubljana skriva imena najbolje plačanih zdravnikov

So najvišje plače dobivali tudi tisti, ki so najmanj delali?

Zakaj skrivalnice? Imena najbolje plačanih zaposlenih bi odgovorila na vprašanje, ali so visoke dodatke prejemali tudi zdravniki, ki so med korona krizo delali pri zasebnikih, na UKC Ljubljana pa jih praktično ni bilo.Prav tako bi postalo jasno, ali so bili med prejemniki zdravniki iz oddelkov, ki so med epidemijo delali v omejenem obsegu ali pa so bili celo zaprti, ob tem pa niso imeli stikov s potencialno okuženimi z novim koronavirusom.

Pri nekaterih zaposlenih se je to že potrdilo. Nadzor na Ortopedski kliniki UKC Ljubljana je namreč pokazal nepravilnosti pri registraciji delovnega časa. Skupina dvanajstih ortopedov se je v obdobju od začetka novembra lani do konca februarja letos evidentirala na vhodu, njihovega gibanja po hodnikih pa niso zaznali. Ob tem so ti zdravniki prejemali visoke koronske dodatke, je poročala TV Slovenija. Evidentiral jih je varnostnik zunanjega varnostnega podjetja, ki je po naših informacijah že izgubil službo. Kakšne ukrepe so sprejeli proti ortopedom, ni znano.

Medtem ko so plače v bolnišnicah dosegale rekorde, je imel velik del prebivalstva omejen dostop do javnih zdravstvenih storitev. Tako so UKC Ljubljana in druge bolnišnice v januarju in februarju letos zdravile za 22 odstotkov manj bolnikov kot v enakem obdobju lani. Ob tem so skupaj z zdravstvenimi domovi, koncesionarji in drugimi izvajalci v tem času opravile kar za 15 odstotkov manj specialističnih pregledov, zdravljenj, dializ, operacij in drugih posegov.

Informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik je UKC Ljubljana naložila razkritje imen in plač zaposlenih. V UKC Ljubljana odločbe niso spoštovali, ampak so zoper njo vložili tožbo.
Informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik je UKC Ljubljana naložila razkritje imen in plač zaposlenih. V UKC Ljubljana odločbe niso spoštovali, ampak so zoper njo vložili tožbo.
STA

Na podoben način kot pri plačah so v UKC Ljubljana svoje zaposlene zaščitili tudi pri soglasjih za delo pri zasebnih izvajalcih zdravstvenih storitev. Razkrili so nam le imena zdravnikov in število soglasij, ne pa tudi imena zasebnikov, pri katerih lahko delajo. V mariborski in celjski bolnišnici težav s posredovanjem teh informacij niso imeli.

Preberite še:
Plačnemu rekorderju v UKC Ljubljana v decembru 27.500 evrov

Na Vrhniki kljub vsem zvijačam niso mogli preprečiti razkritja 

Na UKC Ljubljana se pri skrivanju seznama plač z imeni niso požvižgali le na odločbo informacijskega pooblaščenca, ampak tudi na sodno prakso. Pred desetimi leti je prišlo do podobnega primera, ko so v Strokovnem združenju zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije zahtevali še bistveno več podatkov od Zdravstvenega doma Vrhnika.

Zaprosili so za seznam zaposlenih z bruto plačami za več mesecev, njihovo stopnjo in smer izobrazbe, naziv delovnega mesta in plačni razred. Ob tem pa še seznam zunanjih izvajalcev s predmetom pogodbe ter izplačanimi zneski za leto 2009 in prve tri mesece leta 2010. Toda postopek pridobivanja informacij se je zapletal. V Zdravstvenem domu Vrhnika so se najprej zgovarjali, da teh podatkov nimajo. Šele ko se je vmešal informacijski pooblaščenec, so jih našli, toda vztrajali, da bi z njihovim razkritjem kršili zakon o varovanju osebnih podatkov. Pri seznamu zunanjih izvajalcev so se sklicevali celo na poslovno skrivnost.

Ko je informacijski pooblaščenec po petih mesecih izdal odločbo in jim naložil razkritje vseh zahtevanih podatkov, so v zdravstvenem domu zoper odločbo takoj vložili tožbo. V upravni postopek so želeli vključiti celo vsakega javnega uslužbenca, čigar plače bi se razkrile, in zunanje izvajalce, kar bi drastično podaljšalo postopek. Sodišče je po osmih mesecih odločilo o tožbi in Zdravstveni dom Vrhnika v celoti zavrnilo. Strokovno združenje je na zahtevane podatke čakalo več kot leto dni. 

Ob tem velja spomniti, da ministrstvo za notranje zadeve, ki ga vodi Aleš Hojs, že od januarja javno objavlja imena, položaje in plače policistov. Enako sta takrat storila tudi ministrstvo za obrambo Mateja Tonina in urad informacijske pooblaščenke Mojce Prelesnik, ki sta razkrila plače vseh uslužbencev. Prelesnikova je takrat pojasnila, da proti Hojsovemu ministrstvu ne bo uvedla inšpekcijskega postopka, "ker ni razvidnih kršitev varstva osebnih podatkov".

Preberite še:
UKC Maribor: stotina zdravnikov lahko med epidemijo dela drugje