Okostnjaki novega šefa blagovnih rezerv

Tomi Rumpf je moral pred leti na zahtevo računskega sodišča odstopiti kot direktor javnega zavoda Kobilarna Lipica. Zakaj je zdaj primeren za vodenje zavoda za blagovne rezerve, ki za državo kupuje zaščitno opremo?

Avtor: Primož Cirman / Vesna Vuković
sreda, 22. 4. 2020, 18:30


20100603-00188768
Novi šef blagovnih rezerv Tomi Rumpf je imel že težave z računskim sodiščem.
STA

Kadrovski spopad v vrhu zavoda za blagovne rezerve je na njegov vrh pripeljal novo ime. 52-letni Tomi Rumpf, ki ga je vlada imenovala danes, je izbira ministra za gospodarstvo Zdravka Počivalška, ki je v zadnjih dneh dokončno prišel navzkriž z dosedanjo vodilno ekipo zavoda na čelu z Antonom Zakrajškom

Rumpf, nekdanji predsednik domače veterinarske zbornice, prihaja iz celjsko-kozjanskega bazena, v katerem je Počivalšek našel tudi Mitjo Terčeta, svojega donedavnega zaupnika na zavodu. V novi službi bo podpisoval več deset milijonov evrov pogodbe za dobavo zaščitne opreme. Toda Rumpf ima poslovno zgodovino, zaradi katere je mogoče upravičeno dvomiti, ali je v trenutku, ko sume nepravilnosti pri poslih z opremo preiskuje tudi policija, res pravi človek za položaj direktorja. 

Zdravko Počivalšek z zdaj že nekdanjim direktorjem blagovnih rezerv Antonom Zakrajškom.
Zdravko Počivalšek z zdaj že nekdanjim direktorjem blagovnih rezerv Antonom Zakrajškom.
STA

Iz ministrskega kabineta na čelo javnega zavoda

Rumpf je do zdaj vodil Veterinarsko postajo Ljubljano Šmarje pri Jelšah, ki ima državno koncesijo in je v zasebni lasti. V njej ima Rumpf od leta 2000 petinski delež. Šest let pozneje se je poizkusil v lokalni politiki. S podporo LDS, SD, DeSUS in Stranke mladih je kandidiral za župana Šmarja, a izgubil proti dolgoletnemu županu Jožefu Čakšu (SLS). 

Njegov karierni vzpon se je začel v vladi Boruta Pahorja. Postal je vodja kabineta ministra za kmetijstvo Milana Pogačnika in novembra 2009 prevzel vodenje Kobilarne Lipica. Že nekaj mesecev zatem je bil ob podpori nekaterih vplivnih članov SDS v igri za člana uprave tedaj še državnega Elana, a je iz nje izpadel. Leta 2010 ga je država imenovala v nadzorni svet Žita, ki ga je pozneje tudi vodil.

V Kobilarni Lipica so se nanj lepile različne afere. Najprej se je izkazalo, da ob direktorski plači dobiva še dobrih 1400 evrov neto za vodenje hčerinskega podjetja Lipica Turizem, s čimer je po višini plače prehitel tedanjega predsednika vlade Pahorja. 

Računsko sodišče zahtevalo Rumpfovo zamenjavo

Igor Šoltes, nekdanji direktor računskega sodišča
Igor Šoltes, nekdanji direktor računskega sodišča
STA

Že v prvem letu mandata je pritegnil pozornost Komisije za preprečevanje korupcije (KPK). Kobilarna je namreč od podjetja Autocommerce v brezplačno uporabo prejela pet vozil, pri čemer je to podjetje v istem času pridobilo promocijski prostor za oglaševanje le za petino tržne cene. To se Rumpfu takrat ni zdelo sporno. 

Na čelu kobilarne je Rumpf zdržal tri leta. S položaja je odstopil oktobra 2012, v času druge vlade Janeza Janše, in to na zahtevo računskega sodišča. To je namreč ugotovilo, da kobilarna tudi v odzivu na revizijsko poročilo "ni izkazala zadovoljivih popravljalnih ukrepov za odpravo pomembnih nesmotrnosti". "S tem je hudo kršila obveznost dobrega poslovanja," je navedlo računsko sodišče, ki ga je takrat vodil Igor Šoltes.

Kobilarni je očitalo, da "še vedno ne izvaja ustrezno veljavnih predpisov in usmeritev, ne zagotavlja smotrnega ravnanja z razpoložljivimi sredstvi za financiranje javne službe in ohranja tveganje dodeljevanja nedovoljene državne pomoči". Glavnina očitkov se je nanašala na neustrezna razmerja med javnim zavodom Kobilarna Lipica in njegovim hčerinskim podjetjem. To je v brezplačno uporabo dobilo oba hotela in drugo objekte v državni lasti, stroške amortizacije pa je plačeval javni zavod. 

Odgovarjal bo prijatelju

Zdravko Počivalšek
Zdravko Počivalšek
STA

Rumpf se je tedaj branil, da se večina očitkov nanaša na prejšnje vodstvo, a zatrdil, da se položaja ne bo oklepal. Že pred tem je računsko sodišče zaradi suma zlorabe položaja v Kobilarni Lipica in podjetju Lipica Turizem ovadilo dve osebi. Tudi novo vodstvo kobilarne je leta 2014 naznanilo več sumov storitve kaznivih dejanj. 

Po odhodu iz Lipice je Rumpf novo službo leta 2014 našel v Perutnini Ptuj, ki jo je takrat vodil Roman Glaser. Postal je direktor njenega srbskega podjetja Topiko, ki ima v tej državi v lasti živinorejske farme. Tja je prišel kot sanator visokih izgub, ki jih je v letih pred tem ustvarjalo podjetje in jih je slovenski lastnik moral pokrivati z dodatnim kapitalom. Podjetje je vodil dve leti. 

Leta 2017 je zapustil Perutnino Ptuj in leto dni pozneje ponovno prevzel vodenje šmarske veterinarske postaje. Zdaj bo vodil zavod, ki ga je v kadrovskem spopadu ponovno zavzel njegov prijatelj - minister za gospodarstvo. To ni pretirano dobra popotnica za bolj pregledno delo in razščiščevanje očitkov o spornih poslih.