Odvetnica iz afere sodna stavba odplačuje 750 tisoč evrov kredita

Odvetnica Nina Zidar Klemenčič bo lahko z milijonsko nagrado, ki naj bi jo prejela pri prodaji zapuščene zgradbe ministrstvu za pravosodje, odplačala velik del visokega kredita, najetega pred dvema letoma.

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic
četrtek, 18. 1. 2024, 05:55


1704363630-i-nina-zidar-pl009-1704363608241
Državni nakup stavbe na Litijski cesti je bil zadetek v polno tudi za zadolženo odvetnico Nino Zidar Klemenčič.
Primož Lavre

Odvetnica Nina Zidar Klemenčič, ena od ključnih oseb pri poslu z zapuščeno nepremičnino na Litijski cesti v Ljubljani, ki jo je ministrstvo za pravosodje ob nakupu preplačalo za več milijonov evrov, že dve leti odplačuje visoko posojilo, najeto pri banki.

Marca 2022, dober mesec dni pred zadnjimi parlamentarnimi volitvami, se je namreč njena odvetniška družba pri eni od tujih bank zadolžila za 750.000 evrov. Ta znesek je Nina Zidar Klemenčič praktično v celoti posodila naprej javno neznani osebi oziroma podjetju. Kot zavarovanje za posojilo pa je zastavila poslovne prostore, v katerih deluje odvetniška družba, in nepremičnino, v kateri živi.

To pomeni, da je bila prodaja zgradbe na Litijski cesti, pri katerem je Nina Zidar Klemenčič pravno zastopala in svetovala prodajalcu Sebastjanu Vežnaverju, v poslovnem smislu ključnega pomena za znano odvetnico. Ta namreč že v ponedeljek ni ne potrdila ne zanikala, da je od Vežnaverja za pomoč pri prodaji zgradbe prejela nagrado, ki naj bi znašala več kot milijon evrov. Po pričevanjih več virov naj bi znašala več kot deset odstotkov vrednosti posla. Kot smo že poročali, je Vežnaver zgradbo ministrstvu prodal za 7,7 milijona evrov. Pred štirimi leti pa je zanjo plačal skoraj šest milijonov evrov manj.

Preberite še:
Afera sodna stavba: milijonska nagrada za pomoč Nine Zidar Klemenčič?

Prehiteli notarja in Vežnaverju nakazali milijone

Z milijonsko nagrado, ki jo je prejela pri prodaji zapuščene zgradbe ministrstvu za pravosodje, bi tako Nina Zidar Klemenčič lahko v celoti odplačala visok kredit, najet pred dvema letoma.

Sebastjan Vežnaver je hotel graditi, nato prodati. Na koncu mu je uspel sanjski posel z državo.
Sebastjan Vežnaver je hotel graditi, nato prodati. Na koncu mu je uspel sanjski posel z državo.
Mediaspeed

Po naših podatkih je znana odvetnica v imenu Vežnaverja pred sklenitvijo posla komunicirala z ljudmi na ministrstvu za pravosodje, ki so operativno vodili prodajo zgradbe na Litijski. Pri tem so vse ključne vhodne podatke, torej cenitev in izmero prostorov, dobili od Vežnaverja. Z njimi je usklajevala tudi besedilo prodajne pogodbe, ki gre močno na roke prodajalcu.

»Odvetniška družba Zidar Klemenčič že več let pravno svetuje in zastopa gospoda Vežnaverja in več družb v njegovi lasti. Odnose s strankami ima urejene skladno z zakonom o odvetništvu," so nam iz Odvetniške družbe Zidar Klemenčič odgovorili na več naših vprašanj o sodelovanju z Vežnaverjem.

Pogodbo z Vežnaverjem je ministrstvo za pravosodje podpisalo v četrtek, 28. decembra. Kupnino mu je nakazalo dan pozneje, v petek, 29. decembra, torej na zadnji delovni dan v letu 2023. Kar je najpomembneje: ministrstvo je kupnino v celoti plačalo, še preden je pogodbo z Vežnaverjem overil notar.

Preberite še:
Tu je dokaz, da so sodno stavbo preplačali za več milijonov evrov

Vežnaver najprej hotel graditi, potem čim prej prodati

Od zamenjave oblasti finančno službo na ministrstvu vodi Janja Garvas Hočevar, pred tem generalna sekretarka zadnje vlade Janeza Janše. Gre za nekdanjo soprogo Dušana Hočevarja, dolgoletnega predsednika občinskega odbora SDS v Grosupljem, ki velja za eno največjih oporišč te stranke. Prav SDS je včeraj zaradi posla z zgradbo napovedala interpelacijo proti ministrici za pravosodje Dominiki Švarc Pipan.

/
/
Google

Stavba se nahaja ob trgovskem centru Lidl.
Stavba se nahaja ob trgovskem centru Lidl.
Google

Toda vse bolj postaja jasno tudi, da je ministrstvo za pravosodje z nakupom Vežnaverju pomagalo rešiti posel, ki bi ga lahko označili za nasedlega.

Ko je primorski podjetnik konec leta 2019 kupil zapuščeno stavbo iz stečajne mase podjetja Nikom, ni imel nobene konkurence. Nepremičnina, ki je bila ocenjena na 2,9 milijona evrov, se je prodala šele na četrti javni dražbi. Vežnaver je zanjo odštel 1,7 milijona evrov.

Po naših informacijah je sprva načrtoval, da bi jo prenovil in preuredil v oskrbovana stanovanja. Ta bi mu prinesla tudi bistveno več denarja kot pisarne. Za to naj bi imel tudi že pripravljene idejne zasnove. Nedaleč stran tudi javni stanovanjski sklad Mestne občine Ljubljana načrtuje izgradnjo stanovanjske soseske. Toda Vežnaver bi za izvedbo investicije potreboval več let in zajetna finančna sredstva, ki bi si jih moral izposoditi na trgu. Zato se je odločil za umik iz  naložbe.

Preberite še:
Zakaj so šli pri Švarc Pipan v 8 mio nakup brez lastne cenitve? Da bi "prihranili"

Vežnarjev oglas: za zgradbo pričakoval 4,35 mio 

Maja 2022 se je na enem od nepremičninskih portalov pojavil oglas za prodajo Vežnaverjeve stavbe na Litijski cesti. Zanjo je pričakoval 4,35 milijona evrov, kar je precej več od tega, kot je odštel zanjo.

Za Vežnaverjevo stavbo se je zanimal tudi Kirurški sanatorij Rožna Dolina. A je na koncu dosegel dogovor o odkupu nepremičnine, v kateri je deloval do sedaj.
Za Vežnaverjevo stavbo se je zanimal tudi Kirurški sanatorij Rožna Dolina. A je na koncu dosegel dogovor o odkupu nepremičnine, v kateri je deloval do sedaj.
Kirurški sanatorij

Šele lani se je zanjo resno začela zanimati družba Diagnostični center (DC) Bled, ki je iskala novo, cenejšo lokacijo za Kirurški sanatorij Rožna Dolina, največjo zasebno bolnišnico v Sloveniji. Kot smo poročali, so v DC Bled vrednost objekta v sedanjem stanju ocenjevali na slabih pet milijonov evrov. Poleg tega je bila stavba prevelika za njihove potrebe.

Vežnaver je na koncu sklenil sanjski posel z državo. V istem času so namreč na ministrstvu za pravosodje iskali nove prostore, v katere bi preselili več sodišč. Kot najboljšo so ocenili stavbo na Litijski cesti, čeprav ta nima parkirišč in funkcionalnega zemljišča. Zanjo pa so plačali tri milijone evrov več, kot je Vežnaver le leto dni in pol pričakoval zanjo. Uštel se je le pri davku. Ker je sklepal posel z državo, bo moral plačati še 1,4 milijona evrov DDV.