Od Kučanovega sina do "najboljše vlade"

Zbrali smo najbolj odmevne izjave, ki sta jih v zadnjih desetih letih drug o drugem izrekla prvaka SDS in NSi, Janez Janša in Matej Tonin.

Avtor: Primož Cirman
torek, 29. 11. 2022, 17:45


matej tonin, janez janša
Matej Tonin je bil še do nedavnega zvesti sledilec Janeza Janše. Je zdaj končno spregledal?
Bobo

"Absolutno se ne mislim umikati rdeči zvezdi. Leta 1991 se ji nismo umikali, ampak smo se ji odločno zoperstavili. Tudi tisti, ki so letos manjkali na slovesnosti, se med letoma 2004 in 2008 niso umikali rdeči zvezdi, ampak so slovesno proslavljali dan državnosti, čeprav so mimo njih korakali prapori z zvezdo."

(Matej Tonin, 4. julij 2013. Takrat se je kot poslanec NSi udeležil proslave dneva državnosti, ki ga je Janez Janša zaradi prisotnosti praporščakov bojkotiral)

"Milan Kučan nima sina, a nič zato – ima Tonina."

(Janez Janša, 12. november 2016. Prvak SDS se je ob Tonina obregnil, saj je ta konec leta 2012 v parlamentu prispeval odločilni glas, s katerim je nekdanjemu predsedniku Milanu Kučanu omogočil dodatek k pokojnini. 

"Pozdravljamo spremembe politike NSi in upamo, da so res spremembe. Kava za #MatejTonin je že pripravljena."

(Janez Janša, 1. februar 2018. Tonin je takrat vodenje NSi prevzel po zamenjavi Ljudmile Novak, ki je bila velik kritik Janše in njegove politike. Prvak SDS ga je takoj povabil na kavo, pogovor pa je bil po Toninovih besedah "trd in oster". 

Ljudmila Novak je zaradi svojega nasprotovanja politiki Janeza Janše postala tarča medijev SDS.
Ljudmila Novak je zaradi svojega nasprotovanja politiki Janeza Janše postala tarča medijev SDS.
STA

"Ljudmili Novak sem povedal, da se glede Janše ne strinjava. (...) Rekel sem, da so konflikti neproduktivni. Da vojna s SDS ne prispeva k naši rasti."

(Matej Tonin, 12. maj 2018. Slab mesec dni pred parlamentarnimi volitvami so se odnosi med SDS in NSi vidno otoplili. Nekaj mesecev pozneje je NSi zavrnila vabilo za vstop v vlado Marjana Šarca.)

"Z delovanjem koalicije sem zadovoljen. Tudi moram reči, da predsednik vlade skrbi, da se predsedniki vseh koalicijskih strank redno sestajamo in sproti odpravljamo in razčiščujemo vse morebitne zaplete in težave."

(Matej Tonin, 25. april 2020, po mesecu in pol tretje Janševe vlade, ki se je zapletla v afero z dobavo zaščitne opreme.

"Predsednik vlade je strasten tviteraš. Če bi kakšen tvit manj napisal, bi imeli najverjetneje tudi kakšno fronto manj. Ampak takšen je in najverjetneje se ne bo spremenil."

(Matej Tonin, 18. februar 2021, po Janševem napadu na novinarko Politica Lili Bayer, avtorico kritičnega članka o položaju medijev v Sloveniji. Poudarjal je, da se Janša "ne bo spremenil".)

"Posnemajo nacionalsocialistične rjavosrajčnike iz tridesetih let prejšnjega stoletja, ki so najprej oznanjali enake prepovedi proti Judom, nato pa so jih pošiljali v taborišča smrti. Levim fašistom, ki to danes počnejo v Sloveniji in tistim, ki jim to omogočajo, sporočamo, naj se čim prej streznijo."

(Janez Janša, 15. marec 2021, v pismu članom, v katerem je poudaril, da SDS ne bo več dopuščala rušenja usklajenih koalicijskih odločitev. Tonin se je takrat odzval, da NSi ostaja stabilni partner v vladni koaliciji.)

"Naš politični zakon ni idealen, nismo pa še na točki, ko ni več vredno poskušati."

(Matej Tonin, 25. september 2021. Lani jeseni prvak NSi še ni razmišljal o tem, da bi predčasno zapustil Janševo vlado, kar bi pripeljalo do predčasnih volitev.)

NSI je v prejšnji Janševi vladi večinoma tiho spremljala napade na medije, civilno-družbene organizacije in številne druge.
NSI je v prejšnji Janševi vladi večinoma tiho spremljala napade na medije, civilno-družbene organizacije in številne druge.
Bobo

"Andrej Vizjak ne uživa več podpore Nove Slovenije."

(Matej Tonin, 11. december 2021. Ko je Janša jasno poudaril, da glasovanje za interpelacijo ministra za okolje pomeni konec vlade, si je NSi premislila.

"Nova Slovenija je del iste politične družine kot SDS in SLS znotraj Povežimo Slovenijo. Logično je, da na številnih področjih zagovarjamo iste ali podobne politike, čeprav nekateri govorijo, kako bi se morali distancirati drug od drugega. Razlikujemo pa se po mladi ekipi, načinu komuniciranja in tradicionalnih vrednotah."

(Matej Tonin, 16. april 2022, o tem, kaj je in kaj ni skupnega SDS in NSi)

"Na vprašanje, ali bo NSi še sodelovala v vladah, ki jih bo vodil Janez Janša, je odgovor ne. Če pa bomo sodelovali v vladah, kjer bo zraven tudi SDS, je odgovor da."

(Matej Tonin, 28. november 2022, po novem porazu desnice, tokrat na nedeljskem trojnem referendumu)

"Ah, to smo nekaj let že poslušali od Ljudmile Novak, ki potem nikoli ni bila postavljena pred to dilemo. Odstavili so jo namreč ravno tisti, ki so ji prej položili te besede v usta. In ustoličili Mateja Tonina. Ki se iz te lekcije ni nič naučil."

(Janez Janša, 29. november 2022)