NPU preiskuje nekdanjega ministra Janševe vlade: nezakonito delili javni denar

Zakaj se je minister v treh Janševih vladah znašel v središču nove preiskave NPU? Komu naj bi pomagal do milijonskega posla?

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic
četrtek, 20. 6. 2024, 05:55


andrej vizjak bobo
Andrej Vizjak se je znašel v novi preiskavi NPU.
Bobo

Andrej Vizjak, nekdanji minister za okolje v prejšnji vladi Janeza Janše, se je zaradi poslov v zadnjih mesecih svojega mandata znašel pod lupo kriminalistov Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU).

Na policiji so namreč potrdili, da vodijo predkazenski postopek zaradi domnevno spornega poslovanja sklada za podnebne spremembe, ki spada pod ministrstvo za okolje, podnebje in energijo. Dodatnih informacij v zadevi ne dajejo. Kot smo neuradno izvedeli, pa preiskujejo sume nezakonite delitve javnega denarja, pri čemer naj bi zaslišali že več oseb.

Na sume nepravilnosti pri delovanju podnebnega sklada je že jeseni 2022 opozorila notranja revizija ministrstva, ki jo je naročil Vizjakov naslednik Uroš Brežan. Posebno pozornost je namenila 1,5-milijonskemu znesku, ki ga je sklad namenil družbi Hidroelektrarne na spodnji Savi (HESS), v kateri je bil Vizjak zaposlen pred prevzemom ministrske funkcije. Po odhodu iz politike je postal direktor podjetja Partner, ki je v lasti HESS.

Vizjak je sicer že pred časom javno poudaril, da "se je dosledno izločal iz zadev", povezanih z njegovim sedanjim delodajalcem. Kaj vse torej preiskujejo kriminalisti?

Preberite še:
Bivši minister Vizjak ima za 650 tisoč evrov delnic Petrola

Dva meseca pred volitvami spremenili pol milijarde evrov vreden program 

Država je podnebni sklad pred leti ustanovila za sofinanciranje ukrepov za blaženje in prilagajanje posledicam podnebnih sprememb. Za upravljanje sklada je zadolžila ministrstvo za okolje, njegovo blagajno pa večinoma polnila s proračunskimi viri.

V družbi Hidroelektrarne na spodnji Savi (HESS) je bil Vizjak zaposlen pred prevzemom ministrske funkcije. Ko jo je zapustil, je postal direktor njene hčerinske družbe.
V družbi Hidroelektrarne na spodnji Savi (HESS) je bil Vizjak zaposlen pred prevzemom ministrske funkcije. Ko jo je zapustil, je postal direktor njene hčerinske družbe.
R.K.

V letih 2022 in 2023 je imel podnebni sklad na voljo že več kot pol milijarde evrov. Glavnina tega denarja je bila namenjena za sanacijo naravnih nesreč, ki so posledica podnebnih sprememb, in zamenjavo kurilnih naprav. Med večjimi prejemniki denarja je bila tudi hidroelektrarna Mokrice. Njen investitor je družba HESS, a je že nekaj let zaradi nasprotovanja Društva za preučevanje rib Slovenije in nekaterih drugih razlogov na mrtvi točki.

Februarja 2022, dva meseca pred parlamentarnimi volitvami, se je Janševa vlada odločila spremeniti program porabe sredstev iz podnebnega sklada. Pri tem je na predlog ministrstva, ki ga je vodil Vizjak, približno 1,5 milijona evrov namenila družbi HESS. Ta bi morala po načrtu s tem denarjem izvesti ukrep "promocije sinergijskih učinkov okoljske in energetske politike za povečevanje odpornosti družbe in spodbujanje prehoda k nizkoogljični družbi".

Preberite še:
Nekdanji minister gradi stanovanja. Kako je prišel do dovoljenja?

Revizorji: kršitve predpisov, dvojno financiranje in nedovoljena državna pomoč

Toda revizorji so ugotovili, da se tega ukrepa niso domislili na ministrstvu, ampak v družbi HESS. "Iz razpoložljivih dokumentov izhaja, da je določitev namena ter opis ukrepa in meril za ukrep 'promocija' v izvedbi družbe HESS v okviru njenega Centra za obnovljive vire namesto ministrstva pripravil kar predstavnik upravičenca, ministrstvo pa je prejeto besedilo preneslo v gradivo za obravnavo v vladi," so po takratnem poročanju Dnevnika ugotovili revizorji.

Vizjakov naslednik Uroš Brežan (na fotografiji) je naročil revizijo, ki je potrdila številne nepravilnosti.
Vizjakov naslednik Uroš Brežan (na fotografiji) je naročil revizijo, ki je potrdila številne nepravilnosti.
M24/Sašo Švigelj

Pomisleke so imeli celo nekateri člani Janševe vlade. Ko je bil dokument v medresorskem usklajevanju, so na infrastrukturnem ministrstvu, ki ga je vodil Jernej Vrtovec, izpostavili, da sta "učinek in upravičenost financiranja takega ukrepa z vidika ciljev in namena sklada za podnebne spremembe vprašljiva". Po njihovem mnenju je bil napačen tudi način izbora izvajalca, ki je gospodarska družba, zato bi bil potreben javni razpis. Toda ministrstvo je nato pripombo umaknilo.

Revizorji tudi niso našli dokumentacije, ki bi pričala o tem, zakaj je ministrstvo tej družbi namenilo omenjena sredstva, saj da v državnih strateških dokumentih ni podlage za financiranje tega ukrepa. Našli niso niti "ustrezne in verodostojne investicijske dokumentacije", zato gre pri tem za kršitev javnofinančnih predpisov. Revizorji so ugotovili še, da je ministrstvo v medresorsko usklajevanje predložilo drugačen dokument kot v javno obravnavo ter s tem kršilo predpise glede sodelovanja javnosti.

V skladu z odločitvijo Janševe vlade bi šlo 1,5 milijona evrov iz podnebnega sklada tudi za projekt Center obnovljive energije, ki bi ga izpeljali v družbi HESS. A se je zaustavilo že pri izbiri izvajalca, saj so bile vse ponudbe previsoke.
V skladu z odločitvijo Janševe vlade bi šlo 1,5 milijona evrov iz podnebnega sklada tudi za projekt Center obnovljive energije, ki bi ga izpeljali v družbi HESS. A se je zaustavilo že pri izbiri izvajalca, saj so bile vse ponudbe previsoke.
Občina Brežice

Povrh vsega so pri Vizjaku želeli financirati program, s katerim bi HESS pridobival prihodke tudi na trgu. To je nova kršitev zakona o javnih financah, saj gre po ugotovitvah revizorjev za dvojno financiranje, v primeru njegove izvedbe pa bi šlo tudi za nedovoljeno državno pomoč.

Preberite še:
Četrtmilijonska letna renta za Vizjakovega hišnega svetovalca

Prijatelju in hišnemu svetovalcu uredil za tri milijone evrov pogodb

To ni edina afera, v katero se je zapletel Vizjak. Kot smo razkrili na necenzurirano.si, ga NPU preiskuje tudi zaradi poslov ministrstva s podjetjem Sol.Lex.Sus, ki ga obvladuje Senko Pličanič, Vizjakov prijatelj in nekdanji hišni svetovalec ministrstva. Temu je ministrstvo oddalo za več kot 600.000 evrov poslov. Dobival je naročila za pripravo zakonodaje in drugih predpisov.

Senko Pličanič (na fotografiji) je v času prejšnje vlade dobro unovčil svoja poznanstva.
Senko Pličanič (na fotografiji) je v času prejšnje vlade dobro unovčil svoja poznanstva.
Mediaspeed

Ministrstvo je s Pličaničevim podjetjem sklenilo tudi pogodbo, ki mu bo v devetih letih prinesla 2,4 milijona evrov prihodkov. Le dva tedna pred parlamentarnimi volitvami, na eni od svojih zadnjih sej, je namreč Janševa vlada na Vizjakov predlog prižgala zeleno luč 17 milijonov evrov vrednemu projektu. Gre za program Life IP Restart, ki ga sofinancira Evropska unija (EU), največji del denarja pa bo dobilo Pličaničevo podjetje Sol.Lex.Sus.