V preiskavi NPU Mandarić, eden najbogatejših Slovencev, gradbinci ...

Koga in kaj preiskujejo organi v Sloveniji in Bosni in Hercegovini? Pod drobnogledom so tudi posli znanih imen iz domačega poslovnega sveta.

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic
torek, 21. 3. 2023, 15:00


pums, slovenska-policija, marice
Preiskovalci NPU opravljajo hišne preiskave. Fotografija je simbolična.
Policija.si

Od danes zjutraj v Sloveniji in Bosni in Hercegovini (BiH) teče serija hišnih preiskav na več kot 70 naslovih v obeh državah. Kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) preiskujejo sume kaznivih dejanj pranja denarja, zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti in hudodelskega združevanja. Samo v Sloveniji je v preiskavi osumljenih 36 oseb.

Kot so pojasnili na policiji, operativne aktivnosti izvajajo na območju policijskih uprav Ljubljana, Kranj, Koper in Nova Gorica. Ena fizična oseba je bila pridržana. Skupna protipravna premoženjska korist, ki je bila pridobljena s temi kaznivimi dejanji, znaša več kot pet milijonov evrov. Več informacij o preiskavi ni.

Po naših informacijah kriminalisti preiskujejo posle nekaterih slovenskih gradbenih in drugih družb, ki naj bi s plačevanjem fiktivnih računov denar nakazovala slamnatim podjetjem v BiH, od tam pa naj bi se v Slovenijo vračal v gotovini. Na ta način naj bi ga spravili v legalni obtok. Po poročanju bosanskih medijev naj bi tam po zadnjih podatkih pridržali osem oseb.

Lastnik največjega čistilnega servisa v državi

Po informacijah iz več virov naj bi bil med osumljenimi tudi srbsko-ameriški poslovnež Milan Mandarić, nekdanji lastnik Nogometnega kluba Olimpija, ki je v Sloveniji vodil več nepremičninskih projektov. Zakaj je v preiskavi, ni znano. Mandarić se je odzval, da policistov pri njemu danes ni bilo ter odločno zanikal, da bi sodeloval pri pranju denarja.

Družba FC Olimpija, ki upravlja s člansko ekipo, je sicer konec leta 2018 nakazala 30.500 evrov slovenskemu podjetju Leka. To je denar prejelo na račun v BiH. Podjetje Leka, ki ga je vodil Haris Hećo, je že tri leta v stečaju. Že pred tem je prejelo za več sto tisoč evrov nakazil od različnih slovenskih podjetij, ki so jih štiri osebe iz Slovenije dvigovale v gotovini.

V preiskavi naj bi bil tudi Mihael Strmljan, eden najbogatejših Slovencev in lastnik skupine Aktiva, ki se ukvarja s čiščenjem in varovanjem. Podjetje Aktiva Čiščenje je samo od leta 2017 od javnih porabnikov skupaj prejelo več kot 33 milijonov evrov. V zadnjih tednih je v javnosti odmevala namera državne družbe Sava Turizem, da vse svoje sobarice prezaposli na to podjetje. Iz javno dostopnih podatkov je razvidno, da je Aktiva v letih 2018 in 2019 podjetju Leka v BiH  nakazala več kot 100.000 evrov. Strmljana nam danes ni uspelo priklicati. 

Mihael Strmljan, predsednik uprave skupine Aktiva, in Jasmina T. Šušteršič, članica uprave.
Mihael Strmljan, predsednik uprave skupine Aktiva, in Jasmina T. Šušteršič, članica uprave.
Aktiva.si

Denar je Aktiva nakazovala tudi slovenskemu podjetju Lumnia, ki deluje na naslovu več drugih podjetij. Vodi ga Samir Ićanović, državljan BiH iz Zenice, kjer so bile danes preiskave. Leta 2019 je odprl dve podjetji v Londonu. Podjetje Lumnia je bilo po ugotovitvah kriminalistov v središču spornih transakcij. Prejelo naj bi jih več kot 150. 

Kot omenjeno, je podjetje Leka v stečaju, kjer je najvišjo terjatev, skoraj milijon evrov, prijavila Finančna uprava RS (Furs). Tega denarja ni dobila nazaj. Tudi podjetje Lumnia je danes na seznamu največjih davčnih dolžnikov. Po naših podatkih mu je Furs že konec leta 2020 zaradi suma zlorabe odvzel DDV številko.

Skoraj milijon evrov nakazal v BiH

Kriminalisti naj bi preiskovali tudi več gradbenih podjetij. Eno od njih je V3, ki je nakazalo skoraj milijon evrov podjetju Lumnia na bančni račun v BiH. Družba V3 v zadnjih letih največ poslov ustvarila z Mestno občino Ljubljana in njenimi podjetji. Njen direktor je Miroslav Vidaković. V preiskavi naj bi bila tudi Domen Prešeren, solastnik in zastopnik podjetja Hmezad TMT, in Klavdija Bržan, lastnica prevozniškega podjetja Primabe iz Senožetov. 

Pri preiskavi, ki se je začela februarja lani, sodelujejo NPU, specializirano državno tožilstvo, tožilstvo BiH, policija sarajevskega in zeniško-dobojskega kantona, agencija BiH za preiskovanje in zaščito (SIPA) .... Z generalne policijske uprave so še sporočili, da je za kaznivo dejanje zlorabe položaja predpisana kazen zapora od enega do osmih let, za pranje denarja do osem let, za hudodelsko združevanje pa od treh mesecev do osem let zapora.