Drugi tir gradi tudi dobavitelj spornih mask

Kako je enemu od zmagovalcev epidemije uspelo priti do posla pri več kot milijardo evrov vredni gradnji drugega tira Divača-Koper?

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic
petek, 3. 2. 2023, 05:55


domen prešeren mediaspeed
Domen Prešeren, solastnik podjetja Hmezad TMT, ki je v času epidemije z državo sklenilo enega največjih poslov za dobavo zaščitne opreme, je kmalu zatem prišel tudi do posla na drugem tiru.
Mediaspeed

Spomladi 2020 je Slovenijo pretresala afera maske. Razkrila je, da je imelo več podjetij privilegiran položaj pri dobavi zaščitne opreme. Eno od teh je bilo podjetje Hmezad TMT, pri katerem je državni zavod za blagovne rezerve naročil 22 milijonov navadnih obraznih mask. Te so zaradi težav s certifikati obtičale na carini. Zagato podjetja je rešil zavod, ki jih je odkupil za 12 milijonov evrov, četudi niso bile primerne za zdravstveno osebje.

Podjetje Hmezad TMT, ki je v lasti Miloša in Domna Prešerna, pred tem pa se nikoli ni ukvarjalo z zaščitno opremo, je tako postalo eden od zmagovalcev epidemije. Toda že kmalu zatem mu je znova padla sekira v med. Uspelo mu je namreč priti do posla pri gradnji 1,1 milijarde evrov vrednega drugega tira železniške proge Divača – Koper, trenutno največjega infrastrukturnega projekta v Sloveniji.

Maja 2021 je državno podjetje 2TDK, ki vodi projekt drugega tira, podpisalo pogodbo o začetku gradnje s konzorcijem Kolektor CPG in dveh turških podjetij. Ta je za dela nominiral več kot 20 podizvajalcev. Med njimi so Salonit Anhovo, SGP Pomgrad, ki ga vodi Stanko Polanič, Železničarsko gradbeno podjetje (SŽ-ŽGP), Riko Janeza Škrabca, sarajevski gradbinec Euro-Asfalt in številna druga domača podjetja iz gradbene panoge. Med desetimi največjimi domačimi gradbinci jih pri projektu sodeluje šest.

Preberite še:
40-milijonski glavobol za Stanka Polaniča in železnice 

Najeli so ga Turki 

Kljub temu se je v tej množici gradbene operative našel prostor tudi za podjetje Hmezad TMT, ki je takrat zaposlovalo le 11 ljudi, glavnino prihodkov pa ustvarjalo s špedicijo. Iz dokumentov, ki smo jih dobili na vpogled, je razvidno, da ga je za podizvajalca na drugem tiru najela turška družba Yapi Merkezi, eden od partnerjev Kolektorja CPG v konzorciju, in to za odvoz izkopanih materialov z gradbišča drugega tira na deponijo in druge lokacije. Da je podjetje Hmezad TMT podizvajalec pri projektu, so nam včeraj potrdili tudi v 2TDK. 

Dela na projektu izvajata podjetje Kolektor in turški Yapi Merkezi, končana pa naj bi bila do konca leta 2025.
Dela na projektu izvajata podjetje Kolektor in turški Yapi Merkezi, končana pa naj bi bila do konca leta 2025.
Bobo

Kolikšen del pogače pri drugem tiru si bo odrezal Hmezad TMT, za zdaj ni znano. Po naših podatkih pa je podjetje med podizvajalci, ki jim je podjetje 2TDK v začetku leta odobrilo eno od začasnih situacij, s katero so gradbinci na drugem tiru zahtevali kritje podražitev materialov. Zneske so določili na podlagi indeksa, ki ga mesečno izračunavajo na zbornici gradbeništva pri Gospodarski zbornici Sloveniji (GZS). Kot smo neuradno izvedeli, naj bi gradbinci izstavili 2TDK račun v višini pet milijonov evrov. Od tega naj bi Hmezadu TMT pripadlo približno 200.000 evrov.

Toda še pomembnejše je dejstvo, da Hmezadu TMT sodelovanje pri projektu drugi tir pomeni odskočno desko za druge posle v gradbeništvu. Že leta 2021, ko je podjetje podpisalo pogodbo s Turki, se je namreč začel razcvet njegove gradbene dejavnosti. Ustvarilo je več kot 27 milijonov evrov prihodkov, kar je toliko kot v letih 2018 in 2019 skupaj. Imelo je skoraj milijon evrov dobička. Iz špedicije se je usmerilo v izkope deponij in predelavo odpadkov. Kupilo naj bi tudi dodatne tovornjake in drugo mehanizacijo.

Preberite še:
Milijonsko oškodovanje proračuna pri zadnjih nakupih mask

Kdo sta Miloš in Domen Prešeren 

Kako podjetju vse to uspeva? Njegova lastnika, Miloš in Domen Prešeren, sta vplivna ljubljanska poslovneža. Njuno inženirsko podjetje Tosidos je eden od zmagovalcev ere, ki je sledila propadu velikih gradbincev. Zraslo je na pogorišču Energoplana. Med drugim je delalo pri projektu gradnje islamskega versko-kulturnega centra v Ljubljani in nordijskega centra v Planici, kjer je bilo podizvajalec Kolektor Kolinga. Skupaj z Dragom Isajlovićem, vplivnim lobistom iz krogov SD, je nekaj časa lastniško obvladovalo gradbeno podjetje Gorenjc, nekdanje zdravo jedro propadlega SGP Tehnika. 

Glavni razlog za novo, višjo končno vrednost drugega tira so podražitve gradbenih materialov, surovin in energentov, višji pa bodo tudi operativni stroški.
Glavni razlog za novo, višjo končno vrednost drugega tira so podražitve gradbenih materialov, surovin in energentov, višji pa bodo tudi operativni stroški.
STA

Po pričevanju več virov imata Miloš in Domen Prešeren odlične zveze v gradbenih krogih, v Ljubljani, kjer sta v zadnjem desetletju izpeljala več nepremičninskih projektov, in na Slovenskih železnicah (SŽ), ki jih vodi Dušan Mes. Leta 2018 je Miloš Prešeren pozornost ljudi zbudil s prenovo hiše na grajskem griču, eni od najbolj prestižnih lokacij v Ljubljani. Kmalu zatem, ko je Hmezad TMT dobil podizvajalski posel za Turke, se je z nekaterimi vodilnimi možmi Kolektorja lotil projekta Rezidenca Senior, gradnje 19.000 kvadratnih metrov velike poslovne stavbe na severnem območju Litostroja. Ta je že leto dni v lasti za zdaj še neznanega kupca. 

Dobre zveze na ministrstvu za gospodarstvo, ki ga je spomladi 2020 vodil Zdravko Počivalšek, so Hmezadu TMT omogočile tudi posel z maskami. Pogodbo o dobavi 22 milijonov osebnih (higienskih) mask je podjetje z zavodom podpisalo 3. aprila 2020, v tretjem tednu vlade Janeza Janše. Kot smo razkrili, se je le nekaj dni pred tem na zavod obrnila takratna Počivalškova svetovalka Andreja Potočnik. Razložila je, da želi Hmezad TMT dobaviti večjo količino mask.

Preberite še:
Počivalškovi vedeli za milijonske provizije pri maskah

Državno reševanje mask, kupljenih prek Švice

Takoj zatem je podjetje dobilo posel. Računsko sodišče je pozneje ugotovilo, da ga Slovenska obveščevalno-varnostna agencija (Sova) za razliko od skoraj vseh ostalih ponudnikov ni varnostno preverila. Cena za dobavo celotne pošiljke mask je znašala 12,3 milijona evrov ali 56 centov na masko. V Hmezadu TMT so te kupili od nekega svetovalnega podjetja v Švici. Cena: 50 centov za kos, skupaj torej 11 milijonov evrov za celotno pošiljko mask. To bi pomenilo, da bi Hmezad TMT v poslu ustvaril več kot 1,3 milijona evrov dobička ali šest centov na posamezno masko.

Hmezad TMT je maske kupil po visokih cenah, ki so v vmesnem času za nekajkrat padle. Če bi jih sam prodal na trgu, bi v poslu ustvaril visoke izgube. A ga je pred tem rešila država.
Hmezad TMT je maske kupil po visokih cenah, ki so v vmesnem času za nekajkrat padle. Če bi jih sam prodal na trgu, bi v poslu ustvaril visoke izgube. A ga je pred tem rešila država.
necenzurirano.si

Toda kmalu zatem se je zapletlo. Ker so Švicarji zahtevali celotno plačilo vnaprej, obljubljenih mask ni bilo v Slovenijo. Kljub temu na ministrstvu niso prekinili pogodbe. Ravno nasprotno, v reševanje posla se je vključil tedanji državni sekretar Aleš Cantarutti. Ta je izdal pismo podpore, s katerim je podjetje Hmezad TMT v tujini dokazovalo, da izvaja poslovne dejavnosti v imenu slovenske države.

Nato je prišlo do težav še s certifikati. Na zavodu so ugotovili, da jih pri nekaterih pošiljkah mask sploh ni bilo, pri drugih ni bilo mogoče preveriti njihove veljavnosti, pri tretjih so bili navedeni napačni standardi. Tik pred koncem prvega vala epidemije je državni zavod, ki ga je takrat vodil Počivalškov izbranec Tomi Rumpf, od Hmezada TMT maske odkupil po ceni 52 centov. To je bilo že v času, ko je bilo zaradi velike ponudbe in manjšega povpraševanja mogoče enake maske na Kitajskem kupiti za vsega 10 centov.

Skladišča blagovnih rezerv so se tako napolnila s predragimi maskami, ki že med drugim valom epidemije niso bile uporabne v zdravstvu. Kljub vsej pomoči je Hmezad TMT v letu 2020 ustvaril "le" 200.000 evrov dobička. Andreja Potočnik je bila pozneje ena od osumljenih v kriminalistični preiskavi poslov z ventilatorji. Še vedno je članica nadzornega sveta Uniorja, ki je v večinski državni lasti.

Nova cena drugega tira: 1,1 milijarde evrov

Drugi tir železniške proge Divača-Koper, trenutno največji infrastrukturni projekt v Sloveniji, bo stal 1,1 milijarde evrov. To je slabih sto milijonov evrov več, kot je veljalo do zdaj. Glavni razlog za to so podražitve gradbenih materialov, surovin in energentov, višji pa bodo tudi operativni stroški. To je razvidno iz novega investicijskega programa, o katerem je včeraj razpravljala tudi vlada. Odločanje je preložila na zahtevo ministrstva za finance, ki ga vodi Klemen Boštjančič. Tam namreč želijo izvedeti, ali je projekt mogoče izpeljati do konca leta 2025, kot je določal dosedanji investicijski program. V podjetju 2TDK, ki vodi gradnjo drugega tira, bi ta rok podaljšali za pol leta – do sredine leta 2026.