Novo kadrovanje vlade v slabi banki

Le teden dni po tem, ko je vlada z vrha Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB), bolj znane kot slabe banke, razrešila Miho Juharta, je nadaljevala s kadrovanjem v upravnem odboru te institucije.

Avtor: Primož Cirman / Vesna Vuković
četrtek, 13. 12. 2018, 12:41


Necenzurirano prenos
Marko Tišma
Mediaspeed

Danes je namreč v vlogi skupščine za neizvršnega direktorja imenovala Marka Tišmo, nekdanjega direktorja Večera. Na položaj je prišel v kvoti ministrstva za gospodarstvo, ki ga vodi Zdravko Počivalšek (SMC).

Tišma sicer velja za Počivalškov kader. Še v času vlade Mira Cerarja ga je želel imenovati za člana uprave Slovenskega državnega holdinga (SDH), krovnega upravljavca državnega premoženja. Tišma je član nadzornega sveta družbe Terme Olimia, ki jo je pred odhodom v politiko vodil Počivalšek.

Že prejšnji teden je vlada Marjana Šarca Juharta, ki je kot neizvršni direktor vodil upravni odbor DUTB, zamenjala s Tomažom Beskom, podjetnikom iz Kamnika.

To je storila zaradi nepravilnosti, ki so jih revizorji odkrili pri prodaji zemljišča v lasti DUTB v Logatcu. Po besedah ministra za finance Andreja Bertonclja (LMŠ) je bil prav Juhart prvi v verigi odgovornosti, saj je bil pristojen za koordinacijo med izvršnimi in neizvršnimi direktorji. Po mnenju vlade je upravni odbor DUTB pod Juhartovim vodstvom ministrstvu za finance prikrival ugotovljene nepravilnosti in po njihovem odkritju ni pravočasno ukrepal.

V upravnem odboru ob Besku in Tišmi sedita še dva neizvršna direktorja: Mitja Križaj in Juan Barba Silvela, ki pa je že novembra odstopil s te funkcije. Opravljal jo bo le še do februarja.

Odprto vprašanje je, ali in kdaj bodo sledili kadrovskimi premiki med izvršnimi direktorji DUTB. Omenjeno revizijsko poročilo namreč ugotavlja da "v delovanju DUTB obstajajo resne pomanjkljivosti, ki preprečujejo učinkovito delovanje DUTB in maksimiziranje vrednosti prevzetih sredstev pri njihovi prodaji".

Še pomembneje, poročilo med odgovornimi osebami za sporni posel v Logatcu, pri katerem je DUTB milijon evrov zaslužka ob poznejši preprodaji zemljišča švicarski družbi Lonstroff prepustila posredniku, podjetju Svet Re, izpostavlja tudi glavnega izvršnega direktorja DUTB Imreja Balogha.

Ta je pred tem v javnosti ves čas zavračal očitke o nepravilnostih. Revizorji pa so ugotovili, da je bilo v poslu premoženje DUTB oškodovano zaradi neskladnosti z internimi akti in neustreznim delovanjem notranjih mehanizmov kontrol.

Kot smo že poročali, so na DUTB po ugotovitvah revizorjev zemljišče v Logatcu prodali na hitro in malomarno, pogoje posle so spreminjali naknadno, ga potrdili kar po elektronski pošti, pred tem pa niso preverjali finančne sposobnosti kupca.

Članek prvotno objavljen na strani siol.net