Nekdanja poslanka SDS na sodišču proti našemu kolumnistu. Želi 10.000 evrov.

Odvetnik Franci Matoz v imenu zdaj že nekdanje poslanke SDS Karmen Kozmus Ferjan od našega medija zahteva 10.000 evrov odškodnine in javno opravičilo zaradi kolumne o njenem diplomskem delu.

Avtor: Uredništvo
sreda, 10. 4. 2024, 17:45


30715531_243457129557039_585788331391044962_n
Nekdanja poslanka SDS Karmen Kozmus Ferjan je diplomirala iz lika in dela Janeza Janše. Kot je opozoril naš kolumnist, gre dejansko za zmazek, nevreden imena diplomsko delo.
SDS

V četrtek bo na okrajnem sodišču v Ljubljani prvi narok v odškodninski tožbi, ki jo je zdaj že nekdanja poslanka SDS Karmen Kozmus Ferjan v začetku leta 2022 proti našemu portalu vložila zaradi pisanja našega kolumnista Forda Perfecta.

S tožbo, ki jo je vložil Franci Matoz, dolgoletni odvetnik Janeza Janše in stranke SDS, od portala necenzurirano.si zahteva plačilo 10 tisoč evrov odškodnine in javno opravičilo.

Karmen Kozmus Ferjan sta zmotili dve kolumni, objavljeni novembra 2021.

-> Poslanka SDS, ki je diplomirala s čaščenjem Janše

-> Univerzitetna diplomirana častilka Janeza Janše, drugi del

Le nekaj dni pred objavo obeh besedil je Kozmus Ferjan v državnem zboru začela z mandatom nadomestne poslanke. Po zamenjavi oblasti se je vrnila v službo na finančno upravo (Furs), kjer se je zaposlila v času zadnje Janševe vlade.

"Zmazek, nevreden imena diplomsko delo"

Avtor kolumne, naš stalni sodelavec Ford Perfect, je v obeh svojih besedilah opisal in analiziral poslankino diplomsko nalogo. Označil jo je za "zmazek, nevreden imena diplomsko delo". Kot je ugotovil, diplomska naloga vsebuje "hujše strukturne in vsebinske pomanjkljivosti, ki nikoli ne bi smele priti mimo mentorja". V tem primeru Darka Friša, ki ga je vlada Janeza Janše novembra 2021 imenovala za predsednika maturitetne komisije.

Zajetna diplomska naloga obsega kar 137 strani in nameni presenetljivo malo pozornosti morebitnim dejavnostim Janeza Janše. Bistveno več časa porabi za opisovanje slovenskega osamosvajanja in občasno pljuvanje po njegovih nasprotnikih.
Zajetna diplomska naloga obsega kar 137 strani in nameni presenetljivo malo pozornosti morebitnim dejavnostim Janeza Janše. Bistveno več časa porabi za opisovanje slovenskega osamosvajanja in občasno pljuvanje po njegovih nasprotnikih.
DK.UM.si

Ford Perfect je opozoril, da naloga na 137 straneh "nameni presenetljivo malo pozornosti morebitnim dejavnostim Janeza Janše in bistveno več časa porabi za opisovanje slovenskega osamosvajanja in občasno pljuvanje po njegovih nasprotnikih".

Po njegovem je poslanka Janševe besede, ki jih je navajala v diplomskem delu, "predstavila kot resnico, brez navajanja slehernih dokazov, njegova beseda ji zadošča kot dokaz, drugih sploh ne potrebuje". "Kandidatka s tem pokaže omalovažujoč odnos do razlike med dejstvom in mnenjem ter popolno nerazumevanje, kako naj bi zgodovinsko raziskovanje sploh potekalo," je zapisal naš kolumnist. S tem diplomsko delo, tako Ford Perfect, slabo luč meče tudi na Univerzo v Mariboru.

Kaj je v tožbi zapisal Matoz

Že takoj po objavi je prva kolumna Forda Perfecta sprožila burne odzive v taboru SDS. Na družbenem omrežju Twitter so se usule obsodbe "napadov na poslanko". Za tožbo proti necenzurirano.si je Karmen Kozmus Ferjan najela Janševega odvetnika Francija Matoza, ki so mu v času prejšnje vlade uspeli milijonski posli. Postal je tudi predsednik nadzornega sveta Luke Koper, prvi mož upravnega odbora Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB), bolj znane kot slabe banke, in član nadzornega sveta Slovenskih železnic (SŽ).

Tožbo je v imenu nekdanje poslanke SDS seveda vložil Janšev odvetnik Franci Matoz. Na fotografiji v prvi vrsti nedavnega shoda stranke v prestolnici.
Tožbo je v imenu nekdanje poslanke SDS seveda vložil Janšev odvetnik Franci Matoz. Na fotografiji v prvi vrsti nedavnega shoda stranke v prestolnici.
Jure Klobčar

Matoz je v tožbi zapisal, da smo Karmen Kozmus Ferjan s protipravnim ravnanjem povzročili škodo. Očita nam, da smo na nedopusten način grobo posegli v njene osebnostne pravice, zaradi česar trpi intenzivne duševne bolečine.

"Zaradi neresničnih žaljivih očitkov je bila močno prizadeta in razžaljena. Zaradi takšnega počutja je bila ovirana pri vsakodnevnih aktivnostih, saj se ni mogla zbrati. Zaradi medijske diskreditacije, ki jo je bila deležna, ni mogla spati, tiščalo jo je v prsnem košu, počutila se je tesnobno (...). Njeno osebno in poklicno delovanje je zaradi ravnanja tožene stranke (torej našega portala, op. a.) za vedno omadeževano," piše v tožbi.

"Ustava dovoljuje, da povemo, kaj si mislimo o diplomskem delu poslanke"

"Ustava, na katero se sklicuje tožba, nam na srečo še vedno omogoča, da lahko kot državljani kadarkoli povemo svoje mnenje o tem, ali se nam zdita diplomsko delo predstavnice ljudstva ali tožba njenega odvetnika zmazek. V vseh državah, ki se imajo za demokracije, so politiki in poslanci kot izvoljeni predstavniki ljudstva še toliko bolj podvrženi kritikam njihovega dela in ravnanja," pa je vložitev tožbe komentiral urednik necenzurirano.si Primož Cirman.

Primož Cirman, odgovorni urednik necenzurirano.si
Primož Cirman, odgovorni urednik necenzurirano.si
Sašo Švigelj

"Naš kolumnist je to diplomsko delo podrobno prebral in takoj ga je spomnilo na Severno Korejo. Lahko, da se tudi sam s tem ne strinjam. Lahko, da me to diplomsko delo spominja na kakšen drug tip komunizma. Kako recimo Ford Perfect ve, da takšnega diplomskega dela ne bi bili veseli na univerzah v Moskvi, Bukarešti ali Tirani v času Leonida Brežnjeva, Nicolaeja Ceausescuja ali Enverja Hoxhe?" se sprašuje Cirman.

"Ampak, kot v diplomskem delu pravilno ugotavlja gospa Kozmus Ferjan, hoteli smo demokracijo in v njej je dovoljena svoboda izražanja. Ustavno jamstvo svobode izražanja vključuje tudi objavljanje različnih mnenj, kritik in stališč. Pri tem je največji absurd, da se na svobodo izražanja sicer najraje sklicuje prav stranka nekdanje poslanke, ko ruši vse meje spodobnega v javnem govoru, širi sovražni govor in žali posameznike ali celotne družbene, poklicne in druge skupine," je poudaril Cirman.