"Planet TV ne sme končati v Orbanovih rokah"

Kaj pravijo opozicijske stranke o tem, da bi Telekom Slovenije svojo televizijo Planet TV prodal madžarskemu poslovnežu iz kroga Viktorja Orbana, ki izvaja medijsko politiko predsednika madžarske vlade.

Avtor: Tomaž Modic / Vesna Vuković
petek, 5. 6. 2020, 13:45


Necenzurirano prenos
/
STA

"Madžarska politika že posredno vpliva na eno televizijo v Sloveniji, Novo24TV. Prodaja Planet TV Orbanovemu krogu bi na to televizijo vnesla enake politične vzorce: vsesplošen razisem, hujskaštvo, razpečevanje lažnih novic in uslužnost eni politični stranki, SDS," so opozorili v Levici.

"Tega nikakor ne podpiramo. In pri tem ima država kot lastnica vse možnosti, da tako prodajo prepreči. Sam nastanek omenjene televizije je politični projekt, začet v času druge Janševe vlade, kot tak pa je bil politično zlorabljen tudi kasneje in danes," so poudarili v Socialnih demokratih (SD).

"Glede na izkušnje z enim od medijev, povezanim z madžarskim kapitalom, in glede na medijsko nesvobodo na Madžarskem so razlogi za nasprotovanje prodaji na dlani," so dodali v Listi Marjana Šarca (LMŠ), kjer so tudi proti temu, da država prodaja lastniške deleže podjetjem, "ki ne morejo jasno izkazati izvora svojega premoženja".

Na stališče koalicijskih strank SDS, SMC in NSi do prodaje televizije Planet TV še čakamo. V DeSUS so se medtem izognili odgovoru. Povedali so le, da se zavzemajo za absolutno svobodo in neodvisnost medijev.

/
/
posnetek zaslona

Oligarh Viktorja Orbana

Na necenzurirano.si smo v začetku tega tedna razkrili, kdo je najresnejši kandidat za nakup Planet TV. Ta je že dalj časa v velikih finančnih težavah, državni Telekom pa ga zaradi lastnih težav ne more več financirati in s tem držati pri življenju.

Po naših informacijah je ponudbo za nakup Planet TV oddala madžarska televizijska hiša TV2. Njen lastnik je József Vida, eden od ključnih oligarhov iz poslovnega omrežja madžarske vladajoče stranke Fidesz. Čeprav ima TV2 slabšo gledanost od največjega konkurenta (RTL), je že več let precej bolj uspešna pri pridobivanju državnega oglaševalskega denarja.

Na zadnji dan lanskega leta je imel Planet TV že dobrih 20 milijonov evrov negativnega kapitala. Novo denarno injekcijo potrebuje najpozneje 30. junija, kar je tudi rok za prodajo družbe.

Če bi Madžarom uspelo prevzeti Planet TV, bi šlo za novo prelomnico na domačem medijskem trgu. Do zdaj so Madžari denar vlagali le v medije iz kroga SDS.

Preberite še:

Orbanov oligarh kupuje slovensko državno televizijo

"Država lahko prepreči prodajo političnim špekulanatom"

Nekatere opozicijske stranke se tudi strinjajo, da bi morali sprejeti omejitve za tuj kapital, ki ima v Sloveniji ne le poslovne, ampak tudi politične interese.

"V mednarodni skupnosti, katere del smo, so naše možnosti za omejevanje vstopanja tujega kapitala v lastništvo slovenskih podjetij sicer majhne. Ima pa država možnost, da vsaj za podjetja, katerih lastnica je, zagotavlja, da ne preidejo v roke špekulativnega kapitala, ki so mu v ospredju politični, in ne gospodarski interesi," poudarjajo v SD.

Viktor Orban
Viktor Orban
Facebook

Poleg tega imajo državni organi in pooblaščeni regulatorji možnost, da vzpostavijo večji nadzor nad financiranjem izdajateljev glasil, ki so pod prevladujočim vplivom političnih strank ali drugih političnih akterjev, in s tem do neke mere omejijo tveganje političnega vplivanja. 

"Omejitve bi bile smiselne, pa ne le zaradi vprašanj nacionalne varnosti, pač pa predvsem zato, ker javne razprave v nacionalni skupnosti vplivajo na našo skupno prihodnost. Zato je škodljivo, če imajo ključen vpliv na to tuji politični in/ali kapitalski interesi. Mediji bi morali biti čimbolj neodvisni tako od politike (ki medije pretvarja v trobila) kot tudi od profitnega motiva (ki vodi v komercializacijo), država pa poskrbeti za okolje, kjer taki mediji lahko uspevajo," so mnenja v Levici.

V LMŠ so bolj zadržani do postavljanja omejitev. Vendar le "dokler lastnik medija svojega lastništva ne razume kot orodja za uveljavljanje partikularnih, izključno njegovih interesov".