Odstop ministrice Lilijane Kozlovič

Ker Janez Janša v Evropo ni želel poslati tožilcev, ki mu niso po volji, je odstopila ministrica za pravosodje.

Avtor: Primož Cirman / Vesna Vuković
četrtek, 27. 5. 2021, 13:14


Lilijana Kozlovič
"Današnji sklep vlade Republike Slovenije o neseznanitvi evropskih delegiranih tožilcev je strokovno neutemeljen," je po seji vlade sporočila Lilijana Kozlovič.
STA

Za to se je odločila po tem, ko se je vlada odločila razveljaviti razpis za dva evropska delegirana tožilca, ki bi morala začeti z delom na evropskem javnem tožilstvu. Vlada je več mesec blokirala imenovanje specializiranih tožilcev Mateja Oštirja in Tanje Frank Eler, saj sta bila moteča za predsednika vlade Janeza Janšo in stranko SDS.

"Res je, da je v sistem Evropskega javnega tožilstva vključenih le 22 držav članic, a menim, da ta institut okrepljenega sodelovanja predstavlja več Evrope in je pomembna priložnost za boj proti korupciji in dejanja na škodo sredstev Evropske unije. Današnji sprejet sklep vlade Republike Slovenije o neseznanitvi evropskih delegiranih tožilcev je strokovno neutemeljen," je po današnji seji vlade sporočila Kozlovičeva.

Preberite še:
Na vrsti je tožilstvo: Janševa vlada ga blokira

"Kot sem že večkrat poudarila, je bil postopek s strani Ministrstva za pravosodje izpeljan zakonito, skladno z nacionalno zakonodajo in Uredbo Sveta EU. Spoštovanje veljavne zakonodaje in njenih postopkov zagotavlja pravno varnost in s tem tudi pravno državo, za kar sem se vedno in se bom zavzemala," je še dodala.

Za razveljavitev razpisa se je vlada odločila kljub številnim opozorilom iz EU in pravnikov iz Slovenije. Že konec februarja je tako evropski komisar za pravosodje Didier Reynders pozval Kozlovičevo k čimprejšnjemu imenovanju obeh tožilcev. Na vprašanja o tem je moral Janša odgovarjati tudi med včerajšnjem video srečanjem s predsednikom evropskega parlamenta Davidom Sassolijem. Še včeraj je generalni državni tožilec Drago Šketa opozoril, da bi razveljavitev razpisa predstavljalo arbitrarni poseg v neodvisnost in samostojnost državnega tožilstva ter odločitev, ki je nezakonita in v nasprotju z ustavo. Evropska komisija je sicer potrdila, da bo Evropsko javno tožilstvo začelo delovati 1. junija. Ustavni pravnik Saša Zagorc je postopanje vlade v tem primeru označil za "pravno huliganstvo". Da gre za kršitev načela vladavine prava, je danes poudaril tudi profesor za evropsko pravo na Novi univerzi Matej Avbelj

V ozadju vladne blokade je bil ves čas le en razlog - da izbrana specializirana tožilca Matej Oštir in Tanja Frank Eler nista bila po volji predsednika vlade, med drugim tudi zaradi preiskovanja njegovega premoženja v preteklosti. Oba je sicer predlagal državnotožilski svet, pridobila pa sta pozitivni mnenji generalnega državnega tožilca in vodje specializiranega tožilstva. 

Zdravko Počivalšek je raje stopil v bran Janezu Janši kot pa vidni članici stranke SMC.
Zdravko Počivalšek je raje stopil v bran Janezu Janši kot pa vidni članici stranke SMC.
STA

Preberite še:
Janševa vojna s sindikati skrbi Tonina in Počivalška

Po naših informacijah je Kozlovičeva odločitev o odstopu premlevala že več mesecev. Na današnji seji vlade sicer ni bilo večjega števila ministrov, med drugim tudi Zdravka Počivalška, predsednika SMC, iz katere prihaja tudi Kozlovičeva. Na isti seji je vlada obravnavala tudi dogovor s sindikati javnega sektorja, ki ga je  naposled potrdila po enajstih dneh čakanja - in dan pred napovedanimi množičnimi protesti v Ljubljani, na katerih so udeležbo napovedale tudi največje sindikalne centrale. Počivalšek danes v Bruslju, kjer je na zasedanju Sveta, odstopa ni želel komentirati. Na družbenem omrežju Facebook pa je objavil daljši zapis, v katerem je stopil v bran Janši. Poudaril je namreč, da nov poziv k imenovanju tožilcev pomeni "premik z mrtve točke, na kateri se nahajamo", in "nekatere posameznike z evropske ravni" obtožil "nesprejemljivega vmešavanja v naše notranje zadeve". 

Kozlovičeva je ena zadnjih preostalih ustanovnih članov SMC, ki imajo danes še pomembnejšo vlogo v politiki. Vanjo je vstopila leta 2014 kot poslanka, dve leti pozneje pa je postala generalna sekretarka vlade Mira Cerarja. V času vlade Marjana Šarca jo je tedanji minister za okolje Simon Zajc imenoval za direktorico agencije za okolje. Po zamenjavi oblasti je dobila položaj ministrice za pravosodje in hitro naletela na težave, saj je vlada že lani poleti začela zavlačevati z imenovanjem generalnih državnih tožilcev.