Minister Bešič Loredan, kaj je z odkupom zemljišča pri Soči?

Od napovedi, da bo država odkupila zemljišče v Ljubljani in s tem preprečila izgradnjo največje zasebne bolnišnice, so očitno ostale le besede.

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic
sreda, 17. 5. 2023, 05:55


1683622374-dsc6483-01-1683622348169
Ko je odmevala novica o gradnji največje zasebne bolnišnice pri nas, je minister za zdravje Danijel Bešič Loredan pomiril javnost, da se to ne bo zgodilo. Zemljišče naj bi odkupila država. A za to je vse manj možnosti.
Sašo Radej

Lani poleti je podjetje DC Naložbe, ki je v lasti Zavarovalnice Triglav in Save Re, napovedalo gradnjo največje zasebne bolnišnice v Sloveniji. Stala bi na zemljišču ob zgradbi inštituta za rehabilitacijo Soča v Ljubljani. Po burnih odzivih v javnosti je minister za zdravje Danijel Bešič Loredan napovedal, da bo to zemljišče odkupila država. Namenila naj bi ga za širitev Soče in Onkološkega inštituta.

Toda več mesecev pozneje nič ne kaže, da se bo to tudi zgodilo. Po naših informacijah so namreč pogovori med državo in lastnikom zemljišča praktično zamrli. Medtem je podjetje DC Naložbe pridobilo tudi gradbeno dovoljenje za projekt, vreden od 45 do 60 milijonov evrov. Ovir za gradnjo nove zasebne bolnišnice tako ni več. 

Kaj se je torej zgodilo z ministrovo obljubo?

Po objavi prispevka smo od ministrstva za zdravje prejeli prikaz nasprotnih dejstev z naslednjo vsebino:

Navedbe, da aktivnosti v zvezi z nakupom zemljišč URI-Soča ne potekajo in so zamrle pred meseci, v celoti zavračamo. Samo v letu 2023 je bilo opravljeno 5 (pet) sestankov (16. 2., 17. 2., 23. 3., 11. 4. in 18. 4.) z različnimi deležniki (vodstvo JZZ Uri Soča, Vodstvo DC Bled, vodstvo DC Naložbe). Pogovori še naprej potekajo v smeri odkupa zemljišč in širitve dejavnosti URI Soča. Trenutno je v pripravi postopek cenitev vrednosti zemljišč, v pripravi pa so tudi programska izhodišča zdravstvene dejavnosti.

Preberite še:
Bolnišnica upanja #kolumna

Za zemljišče želijo 10 milijonov evrov 

Še v začetku marca so na ministrstvu za zdravje poudarjali, da želijo odkupiti celotno, slabih 6.300 kvadratnih metrov zemljišče okrog Soče. "Naš interes je in tudi bo, da bi bila celotna parcela namenjena razvoju zdravstvenega sistema javnih zdravstvenih zavodov. Vsekakor je to ena od lokacij, ki je za državo zanimiva. Tukaj bomo morali vse narediti, da do tega pride," so bili neomajni. 

Da je ministrstvo res izkazalo interes za nakup, je takrat za 24ur potrdil tudi direktor podjetja DC Naložbe Zvone Novina. Toda obenem je poudaril, da "smo skupaj ugotovili, da je bolj racionalno, da mi zgradimo bolnišnico na tej lokaciji in sodelujemo s Sočo". "Inštitut za rehabilitacijo Soča nima interesa, da bi gradil na tem zemljišču, zato je korist izgradnje te bolnišnice obojestranska," je dodal Novina.

Podjetje DC Naložbe, ki ga vodi Zvone Novina (na fotografiji), naj bi za zemljišče od države pričakovalo deset milijonov evrov.
Podjetje DC Naložbe, ki ga vodi Zvone Novina (na fotografiji), naj bi za zemljišče od države pričakovalo deset milijonov evrov.
osebni arhiv

Tudi dva meseca in pol pozneje je uradno stališče ministrstva še vedno enako. Na vprašanji, ali država še želi odkupiti to zemljišče in ali v tej zadevi tečejo kakršni koli pogovori, so nam odgovorili pritrdilno. 

A zapletlo naj bi se pri ceni. Kot smo neuradno izvedeli, bi bili v podjetju DC Naložbe zemljišče ob Soči pripravljeni prodati za približno deset milijonov evrov. Za primerjavo: pred dobrimi tremi leti so zanj Mestni občini Ljubljana plačali 2,6 milijona evrov, torej skoraj štirikrat manj. Višjo ceno naj bi v Zavarovalnici Triglav in Save Re utemeljevali s stroški, ki so jih do zdaj imeli s projektom in dovoljenji za zemljišče. V največji državni zavarovalnici, ki jo vodi Andrej Slapar, podrobnosti pogovorov z ministrstvom ne želijo razkrivati.

Preberite še:
Ali največje zasebne bolnišnice v Sloveniji ne bo?

Viri: pogovorov o nakupu ni

Toda več virov nam je v zadnjih dneh potrdilo, da se v tej zadevi že nekaj časa ne dogaja nič. Pogovori se od začetnega interesa ministrstva niso premaknili nikamor. "Prišlo je do blokade," nam je včeraj dejal sogovornik, ki ni želel biti imenovan. "Z ministrstva ne prihajajo nobeni signali. Zavarovalnice, ki so v pretežni lasti države, pa so bolnišnico pripravljene začeti graditi le ob jasnih zagotovilih vlade, da do projekta nima zadržkov," je dodal. 

Univerzitetni rehabilitacijski inštitut (URI) Soča.
Univerzitetni rehabilitacijski inštitut (URI) Soča.
Google Maps

Zemljišče pri URI Soča.
Zemljišče pri URI Soča.
Bobo

Prav tako vsaj javno ni znano, kaj bo z načrti za širitvijo Soče. Na ministrstvu so potrdili, da jih še vedno podpirajo. Na zemljiščih, kjer bi zrasla zasebna bolnišnica, so v Soči načrtovali izgradnjo objekta za rehabilitacijo po kroničnih bolečinah, prizidka k objektu za nevrološko rehabilitacijo in rekreacijsko-športnega oddelka.

Prostorska stiska v Soči je namreč zaradi staranja prebivalstva vedno hujša. Pacientov bo vse več, pri čemer gre v prvi vrsti za rehabilitacije po možganski kapi. Ta v Sloveniji letno doleti že več kot štiri tisoč ljudi, od česar jih skoraj polovica umre. Preostali in predvsem svojci medtem potrebujejo pomoč. Največ teh pacientov sprejmejo v Soči, ogromno pa jih obtiči v čakalnih vrstah. 

Preberite še:
Jankovićevi nepremičninski posli v škodo Soče in otroške bolnišnice

Kaj bi sploh gradila Triglav in Sava Re 

Ministrstvo za zdravje se je že v času, ki ga je vodil Aleš Šabeder, z Mestno občino Ljubljana neuspešno pogajalo o zamenjavi dela zemljišč v bližini Soče. V zameno bi se država odpovedala lastništvu prostorov sedanje Mestne otroške bolnišnice, v kateri zdaj izvajajo dializo in deluje center za avtizem. 

Fotografija je simbolična.
Fotografija je simbolična.
Bobo

Šabeder danes na ministrstvu vodi urad za kakovost in investicije. Medtem so zdaj v Soči, ki jo vodi Zvone Čadež, pripravljeni tudi na dogovor o sodelovanju z novo bolnišnico glede diagnostike in drugih storitev, zaradi katerih so paciente do zdaj vozili v UKC Ljubljana ali katero od drugih bolnišnic.

Poročali smo že, da imajo snovalci projekta bodoče zasebne bolnišnice na mizi dve možni različici. Prva, skromnejša, bi stala okrog 45 milijonov evrov, druga, ki zajema tudi dodatno nadstropje, pa 60 milijonov evrov, torej 15 milijonov evrov več. Nova bolnišnica bi sicer imela 80 postelj. Dnevno bi lahko sprejela okrog 400 pacientov, zaposlovala pa bi približno 130 ljudi.