Ali največje zasebne bolnišnice v Sloveniji ne bo?

Kje vse se zapleta s projektom največje zasebne bolnišnice v Sloveniji, ki bi zrasla ob rehabilitacijskem centru Soča v Ljubljani?

Avtor: Primož Cirman
četrtek, 24. 11. 2022, 05:55


uri-soča, mijaks
Največja zasebna bolnišnica bi morala zrasti na z zelenjem poraščenih zemljiščih ob URI Soča (rdeča stavba spodaj).
DUTB

Konec poletja je v javnosti odmevala novica, da bo v Ljubljani, tik ob zgradbi Univerzitetnega rehabilitacijskega inštituta (URI) Soča, zrasla največja zasebna bolnišnica v Sloveniji. Njeno gradnjo je napovedalo podjetje DC Naložbe, ki ga lastniško obvladujeta dve državni družbi: Zavarovalnice Triglav in Sava Re. Toda dva meseca pozneje je projekt še vedno na isti točki. Po naših informacijah namreč podjetje v tem času ni vložilo zahteve za pridobitev gradbenega dovoljenja. Nejasno je tudi, koliko bo sploh gradnja stala.

Uradnih informacij o tem, kaj se trenutno dogaja s projektom zasebne bolnišnice, ni mogoče dobiti. V podjetju DC Naložbe so nam potrdili le, da vloge za gradbeno dovoljenje še niso vložili. Predhodni postopek za to pa so začeli v avgustu. "Medicinski center je trenutno v fazi načrtovanja s pripravo ustrezne dokumentacije ob upoštevanju potrebnih soglasij," so nam pojasnili v Zavarovalnici Triglav, ki bo ob Savi Re eden od financerjev projekta. Ostalih podrobnosti v tej državni družbi, ki jo vodi Andrej Slapar, niso želeli komentirati.

Toda v zadnjih tednih naj bi snovalci projekta naleteli na več težav. Prva je povezana s končno ceno. Še septembra se je v javnosti omenjalo, da bo gradnja zasebne bolnišnice stala slabih 18 milijonov evrov. 

Preberite še:
Bolnišnica upanja #kolumna

Cena: od 45 do 60 milijonov evrov

Več virov blizu podjetja DC Naložbe nam je v zadnjih dneh potrdilo, da to nikoli ni bila uradna vrednost projekta. Na mizi naj bi tako imeli dve možni različici bodoče bolnišnice. Prva, skromnejša, bi stala okrog 45 milijonov evrov, druga, ki zajema tudi dodatno nadstropje, pa 60 milijonov evrov, torej 15 milijonov evrov več. Kot je že pred časom poročal časnik Finance, so v podjetju DC Naložbe v projektni dokumentaciji načrtovali gradnjo štirinadstropne zgradbe, ki bi imela do 80 postelj. Nova bolnišnica bi lahko dnevno sprejela okrog 400 pacientov, zaposlovala pa bi približno 130 ljudi.

/
/
sta

Kot že omenjeno, uradnih podatkov o tem ni mogoče izvedeti. V podjetju DC Naložbe so na vprašanje o ocenjeni vrednosti projekta razkrili le, da "so v postopku zapiranja finančne konstrukcije". 

Druga težava za snovalce projekta naj bi bila povezana z ministrstvom za zdravje, ki tej naložbi ni naklonjeno. Po neuradnih informacijah so tako v Zavarovalnici Triglav in Savi Re s projektom pripravljeni nadaljevati le ob jasnih zagotovilih vlade, da do projekta nima zadržkov. Medtem naj bi več zasebnih zdravnikov, med njimi nekdanji predsednik zdravniške zbornice Marko Bitenc, sicer lastnik Kirurgije Bitenc, obe državni družbi spodbujalo, naj se lotita projekta. 

Preberite še:
Mestni svetnik SDS na čelu bolnišnice Soča

Veliki načrti Triglava in Save Re v zdravstvu

Uradni lastnik podjetja DC Naložbe je sicer Diagnostični center Vila Bled, ki ima izpostave na Bledu, v Ljubljani in Novem mestu. Združuje več zasebnih zdravstvenih ponudnikov: Gastromedico iz Murske Sobote, GE Ambulanto iz Nove Gorice, mariborsko Fontano, ljubljanski Cardial, Kirurški sanatorij Rožna dolina, Neuroedino Novo mesto in MDT & T Maribor. Gre za družbe, ki izvajajo storitve gastroenterologije, urologije, kardiologije, ortopedije, rentgena in ultrazvoka, alergologije, tireologije, ambulante za osteoporozo, dermatologije, ginekologije in prehranskega svetovanja.

Robert Cugelj (v sredini), nekdanji direktor URI Soča, želi zdaj na sosednjih zemljiščih zgraditi zasebno bolnišnico.
Robert Cugelj (v sredini), nekdanji direktor URI Soča, želi zdaj na sosednjih zemljiščih zgraditi zasebno bolnišnico.
Mediaspeed

V novo zasebno bolnišnico bi se po načrtih preselil ljubljanski del Diagnostičnega centra. Toda z zemljišči, na katerih naj bi zrasla zasebna bolnišnica, so imeli velike načrte tudi v URI Soča. Takrat ga je vodil Robert Cugelj, pozneje državni sekretar na ministrstvu za zdravje, ki je zdaj direktor Diagnostičnega centra Vila Bled. Na teh zemljiščih so načrtovali izgradnjo objekta za rehabilitacijo po kroničnih bolečinah, prizidka k objektu za nevrološko rehabilitacijo in rekreacijsko-športnega oddelka. 

Prostorska stiska v URI Soča je namreč zaradi staranja prebivalstva vedno hujša. Pacientov bo vse več, pri čemer gre v prvi vrsti za rehabilitacije po možganski kapi. Ta v Sloveniji letno doleti že več kot štiri tisoč ljudi, od česar jih skoraj polovica umre. Preostali in predvsem svojci medtem potrebujejo pomoč. Največ teh pacientov sprejmejo v Soči, ogromno pa jih obtiči v čakalnih vrstah. Zato si v Soči že dolgo časa prizadevajo za povečanje kapacitet, s čimer bi zadostili vse večjemu povpraševanju po svojih storitvah, ki se financirajo iz javne zdravstvene blagajne.

Preberite še:
Jankovićevi nepremičninski posli v škodo Soče in otroške bolnišnice

Igre z zemljiščem ob Soči

Ljubljanski župan Zoran Janković, ki je na nedeljskih lokalnih volitvah dobil nov, že šesti mandat, je imel drugačne načrte. Konec leta 2019 je zemljišča ponudil na javni dražbi. Za 20.600 kvadratnih metrov velike parcele v neposredni bližini Soče je zahteval najmanj 10,3 milijona evrov. Takrat se je branil, da zgolj preizkuša teren in preverja, kolikšna je njihova dejanska vrednost. Po naših informacijah pa se je za nakup zemljišč zanimalo nepremičninsko podjetje Mijaks v lasti Mihe Jarca, ki na območju Ljubljane gradi luksuzna oskrbovana stanovanja. Zaradi medijskega razkritja nato na dražbi ni sodelovalo.

Aleš Šabeder (na fotografiji) je bil v času, ko je Janković prodajal zemljišča ob URI Soča, minister za zdravje. Zdaj je Šabeder ključni zaupnik trenutnega ministra.
Aleš Šabeder (na fotografiji) je bil v času, ko je Janković prodajal zemljišča ob URI Soča, minister za zdravje. Zdaj je Šabeder ključni zaupnik trenutnega ministra.
STA

Pri tej nameri je bil Janković pripravljen na dogovor z državo. Občina bi bila tako ministrstvu za zdravje pripravljena prepustiti del zemljišč v bližini Soče, a le pod pogojem, če bi se država v zameno odpovedala lastništvu nepremičnine, v kateri ima prostore Mestna otroška bolnišnica. Gre za dobro vzdrževano zgradbo v Ulici stare pravde, v kateri zdaj izvajajo dializo in deluje center za avtizem. Ministrstvo, ki ga je takrat vodil Aleš Šabeder, danes ključni zaupnik ministra Danijela Bešiča Loredana, se s to menjavo ni strinjalo.

Jankoviću je preprečilo tudi prodajo dela zemljišč, po katerem potekajo glavna oskrbna pot inštituta, dovozna pot v garažo in glavna požarna pot. Zahtevali so preknjižbo njegovega lastništva na URI Soča, saj gre za nujno potrebno funkcionalno zemljišče. Preostanek zemljišč je šel ponovno na dražbo. V petem poskusu je ljubljanska občina večjega od dveh sklopov zemljišč prodala podjetju DC Naložbe. Za parcele, ki skupaj merijo 6283 kvadratnih metrov, je podjetje DC Naložbe občini plačalo izklicno ceno nekaj manj kot 2,58 milijona evrov.