Milan Krek nakazal denar za posel, ki ga nikoli ni bilo

Zakaj je Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) poravnal račun za storitve, še preden so bile te opravljene? In ali je bilo to le krinka za izplačilo javnega denarja?

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic / Vesna Vuković
ponedeljek, 13. 6. 2022, 05:55


Milan Krek
Na NIJZ pod vodstvom Milana Kreka so med množico podjetij našli ravno tistega, ki je izdajatelj Portala Plus. In mu denar nakazali, še preden bi opravilo naročano storitev.
STA

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) pod vodstvom Milana Kreka so podjetju NSM v lasti Dejana Steinbucha, ki ga v neformalnih krogih poznajo kot lobista, plačali 7500 evrov za storitve, ki nikoli niso bile opravljene.

To je razvidno iz dokumentacije in informacij, ki smo jih v zadnjih dneh pridobili v uredništvu. Pri NIJZ smo preverjali, zakaj so konec lanskega leta nakazali omenjeni znesek podjetju, ki je izdajatelj spletnega portala Portal Plus. Na njem Krek od lanske pomladi objavlja besedila, v katerih obračunava z nasprotniki. Toda po uradnih pojasnilih na NIJZ niso plačevali oglaševanja ali prostora za objavo Krekovih kolumn, ampak so pri podjetju NSM v tem času naročili druge storitve.

Tako so se na NIJZ lani jeseni odločili, da bodo poiskali zunanjega izvajalca za izdelavo fotoknjige. Kot najugodnejšega ponudnika so izbrali prav Steinbuchovo podjetje. Toda pozor: od dneva, ko so mu oddali posel, je minilo že več kot šest mesecev, a fotoknjiga po neuradnih informacijah ne obstaja oziroma je še vedno "v izdelavi". Kljub temu na javnem zavodu, ki ga vodi Krek, niso imeli zadržkov do plačila računa. Tega jim je Steinbuch posredoval nedolgo po tem, ko je prišel do posla. Na NIJZ so ga poravnali že 3. decembra lani. Je bil omenjeni posel le krinka za izplačilo javnega denarja portalu, ki je objavljalo Krekova besedila, v katerih je obračunaval z vsemi, ki niso bili po volji vlade Janeza Janše? Med njimi z nekdanjim vodjo opozicije Marjanom Šarcem, informacijsko pooblaščenko Mojco Prelesnik, vodjo Inštituta 8. marec Niko Kovač, ustavnim sodiščem ...

Vlada Roberta Goloba je takoj imenovala nove člane sveta NIJZ. Ti naj bi že kmalu odločali o Krekovi razrešitvi.
Vlada Roberta Goloba je takoj imenovala nove člane sveta NIJZ. Ti naj bi že kmalu odločali o Krekovi razrešitvi.
Bobo

Preberite še:
NIJZ plačuje portal, kjer Milan Krek obračunava s kritiki

Je dal Krek Steinbuchu posel, da mu objavlja kolumne?

Na NIJZ so z uradnimi pojasnili o tem, kaj je podjetje NSM opravilo v zameno za 7500 evrov javnega denarja, skopi. Poudarili so, da je bila "predmet naročila izdelava fotoknjige z osebnimi zgodbami uporabnikov drog". Gre torej za področje, ki ga Krek osebno dobro pozna, saj je na njem deloval, preden je prevzel vodenje NIJZ. "Nad pripravo izdelka bdi strokovna sodelavka, ki se ukvarja s področjem prepovedanih drog," so dodali.

Kot so pojasnili, je bilo Steinbuchovo podjetje "izbrano v okviru enostavnega postopka zbiranja ponudb za storitve, ki po zakonu o javnih naročilih ne presegajo 40.000 evrov". "Povpraševanje je bilo poslano trem ponudnikom, na podlagi prejetih ponudb pa je NIJZ izbral najcenejšo ponudbo. Ponudbi sta oddali še podjetji Publica (9.500 evrov) ter BK komunikacije (10.138 evrov)," so dodali. Oba konkurenta pri poslu sta po naših informacijah stara znanca NIJZ, saj sta v preteklosti že sodelovala z njim.

Dejan Steinbuch, lastnik podjetja NSM in odgovorni urednik Portala Plus.
Dejan Steinbuch, lastnik podjetja NSM in odgovorni urednik Portala Plus.
Primož Lavre

Drugače je s Steinbuchovim podjetjem, o katerem na svetovnem spletu razen tega, da je izdajatelj spletnega portala Portal Plus, ni mogoče najti nobenih drugih informacij. Ni znano, da bi se do zdaj ukvarjalo z izdelavo fotoknjig. Prav tako ni jasno, kako so na NIJZ med veliko množico oblikovalskih podjetij pomislili ravno na to podjetje.

Preberite še:
Zakaj mora Milan Krek oditi

Krekov čas na čelu NIJZ se izteka

Še večja neznanka je, zakaj bi na NIJZ storitve v celoti plačali vnaprej in zakaj jih podjetje NSM po šestih mesecih še vedno ni opravilo. Ko smo od NIJZ zahtevali dokazila o opravljenih storitvah, so nam namreč sporočili, "da je sodelavka, ki bdi nad projektom, dlje časa odsotna, zato vam bomo odgovore na dodatna vprašanja posredovali v najkrajšem možnem času po njeni vrnitvi".

Več uspeha pri pridobivanju informacij o tem poslu bi lahko imeli novi člani sveta zavoda NIJZ, ki jih je imenovala vlada Roberta Goloba. Za sredo so namreč sklicali sejo, na kateri naj bi že odločali o Krekovi usodi in začeli postopke za njegovo razrešitev.

Krek je začel z Dejanom Steinbuchom sodelovati lani jeseni. Takrat je že postajalo jasno, da bi lahko v Sloveniji prišlo do menjave oblasti, zato je iskal pot tudi do opozicijskih strank. Najbolj se je trudil priti SD, ki je pred Golobovim prihodom na politično prizorišče na anketah kotirala najvišje med strankami Koalicije ustavnega loka (KUL).

Janez Janša je imel v Milanu Kreku poslušnega direktorja NIJZ.
Janez Janša je imel v Milanu Kreku poslušnega direktorja NIJZ.
STA

V istem času je Krek na Steinbuchovem portalu iskal krivce, zakaj cepljenje proti covid-19 ne gre po načrtih. Ni jih našel v nenehneh spreminjanju vladne strategije, preskakovanju vrst in porazni kampanji, ampak v opoziciji, petkovih protestnikih, anticepilcih in drugih. Obenem je ves čas branil Janšo, ki je bil po njegovem "vedno pri roki kot izgovor za vse, kar je negativnega v naši državi". Informacijski pooblaščenki Mojci Prelesnik, ki je po prejeti prijavi začela inšpekcijski postopek o aplikaciji NIJZ za preverjanje pogoja PCT, je očital, da "sabotira" napore javnega zdravstva za zajezitev četrtega vala epidemije. Vrhovno in ustavno sodišče pa sta po njegovih besedah pomagala pri zmanjšanju zaupanja v sistem PCT, kar bo po njegovem "terjalo svoj smrtni davek".

Preberite še:
Kadrovski cunami ali nujno čiščenje? #kolumna

Kaj je Portal Plus

Podjetje NSM, izdajatelj Portala Plus, je v večinski lasti Dejana Steinbucha, njegovega odgovornega urednika, ki je pred leti urejal Demokracijo, strankarski tednik SDS, v zadnjih letih pa v javnosti nastopa kot politični analitik, naklonjen desnici. Lani je njegovo podjetje tudi na račun NIJZ ustvarilo rekordnih 43 tisoč evrov prihodkov.

Po naših informacijah ima Steinbuchovo podjetje sklenjene pogodbe tudi z nekaterimi večjimi slovenskimi podjetji, čeprav se Portal Plus po podatkih spletnega merilnika Similarweb ne uvršča niti med sto najbolj branih medijev v Sloveniji. Na istem portalu so svoje kolumne poleg Kreka objavljali tudi Zvjezdan Radonjić, nekdanji sodnik in zvest podpornik SDS, ki ga je ta povzdignila v simbol boja proti "krivosodju", nekdanja predsednica DeSUS Aleksandra Pivec, aktivist in podpornik SDS Vili Kovačič ...