NIJZ plačuje portal, kjer Milan Krek obračunava s kritiki

Razkrivamo: Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) financira spletni portal, ki objavlja kolumne njegovega direktorja Milana Kreka.

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic / Vesna Vuković
sreda, 8. 6. 2022, 05:55


milan krek bobo
Se bo moral Milan Krek zagovarjati tudi zaradi sporne porabe javnega denarja?
Bobo

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) javni denar očitno porabljajo tudi za osebno promocijo direktorja Milana Kreka in njegove obračune s kritiki.

Tako so spletnemu portalu Portal Plus, ki zadnje leto dni objavlja besedila Milana Kreka, plačali že skoraj deset tisoč evrov. Denar so podjetju NSM, izdajatelju portala, nakazali decembra lani. Prav v času, ko je NIJZ financiral portal, pa je tam Krek objavil več besedil, v katerih je obračunaval z vsemi, ki niso bili po volji nekdanji vladi Janeza Janše. Med njimi z nekdanjim vodjo opozicije Marjanom Šarcem, informacijsko pooblaščenko Mojco Prelesnik, vodjo Inštituta 8. marec Nike Kovač, ustavnim sodiščem ...  V začetku tedna se je Krek na istem portalu lotil tudi novega ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana, ki mu je očital, da ga sili k odstopu. 

Na vprašanje, ali NIJZ plačuje za objavo besedil, ki jih piše Krek, uradnega odgovora še ni. Na pojasnila o poslih s podjetjem NSM namreč čakamo od ponedeljka. Po naših zanesljivih informacijah pa ni šlo za oglaševanje. Podjetje NSM je sicer v večinski lasti Dejana Steinbucha, odgovornega urednika Portala Plus, ki je pred leti urejal Demokracijo, strankarski tednik SDS, v zadnjih letih pa v javnosti nastopa kot politični analitik, naklonjen desnici. Lani je njegovo podjetje tudi na račun NIJZ ustvarilo rekordnih 43 tisoč evrov prihodkov. 

Po naših informacijah ima Steinbuch sklenjene pogodbe tudi z nekaterimi drugimi večjimi slovenskimi podjetji, čeprav se Portal Plus po podatkih spletnega merilnika Similarweb ne uvršča niti med sto najbolj branih medijev v Sloveniji. Na istem portalu so svoje kolumne objavljali tudi Zvjezdan Radonjić, nekdanji sodnik in zvest podpornik SDS, ki ga je ta povzdignila v simbol boja proti "krivosodju", nekdanja predsednica DeSUS Aleksandra Pivec, aktivist in podpornik SDS Vili Kovačič ...

Dejan Steinbuch je večinski lastnik podjetja NSM, ki je izdajatelj Portala Plus. To je v lanskem letu ustvarilo rekordne prihodke, več kot 3500 evrov na mesec.
Dejan Steinbuch je večinski lastnik podjetja NSM, ki je izdajatelj Portala Plus. To je v lanskem letu ustvarilo rekordne prihodke, več kot 3500 evrov na mesec.
Primož Lavre

Kreku že odvzeli strokovno vodenje NIJZ

Vlada je na dopisni seji spremenila sklep o ustanovitvi NIJZ. Ta ima od lanskega leta poslovnega in strokovnega direktorja. Po spremembi je predvideno, da za čas do imenovanja strokovnega direktorja njegovenaloge opravlja vršilec dolžnosti in ne več generalni direktor, kar je trenutno Milan Krek.

Hotel odstopiti, a si je premislil

Ozadje poslov s Steinbuchovim podjetjem bi moralo zanimati tudi nove člane sveta NIJZ, ki jih je pred tednom dni imenovala nova vlada Roberta Goloba. Ti bi po napovedih lahko že kmalu odločali o Krekovi razrešitvi.

Še nekaj dni nazaj je kazalo povsem drugače. Kot smo razkrili, je bil Krek še prejšnji četrtek odločen, da se bo sam umaknil s položaja. O tem je takrat po naših informacijah že obvestil vodilne uslužbence NIJZ. Pravno službo pa naj bi prosil, naj uredi vse potrebno za njegov odstop. V tem primeru bi se vrnil na svoje staro delovno mesto v Koper, pri čemer bi mu pripadala enaka plača, kot do sedaj, torej nekaj manj kot 4500 evrov bruto. Konec leta pa naj bi izpolnil pogoje za upokojitev.

Teden dni pred sestopom z oblasti se je Janša srečal s predstavniki strateških svetov in svetovalnih skupin za covid-19. Med njimi je bil tudi Krek.
Teden dni pred sestopom z oblasti se je Janša srečal s predstavniki strateških svetov in svetovalnih skupin za covid-19. Med njimi je bil tudi Krek.
Twitter

Janez Janša je imel v Milanu Kreku poslušnega direktorja NIJZ.
Janez Janša je imel v Milanu Kreku poslušnega direktorja NIJZ.
STA

Toda Krek si je čez noč premislil. Že v petek je začel slovensko javnost prepričevati, da politika pritiska nanj in da ne namerava odstopiti. Kaj oziroma kdo ga je prepričal v to, da vztraja na položaju, ni znano. Pred dnevi pa smo poročali o tem, da se je le nekaj dni po volitvah Janša sestal z več direktorji in člani nadzornih svetov državnih podjetij, ki jih je nastavila SDS. Po neuradnih informacijah jim je na tem srečanju naročil, da morajo na svojih položajih vztrajati za vsako ceno. 24. maja se je Janša na poslovilnem sprejemu na Brdu sestal s člani strateških svetov in svetovalnih skupin za covid-19, med katerimi je bil Krek.

Janševo sporočilo je očitno prišlo tudi do direktorja NIJZ, ki se je odločil otežiti delo novim članom sveta. Ti se bodo že danes sestali na svoji prvi seji in na njej izvolili predsednika in njegovega namestnika. Na njej v nasprotju s pričakovanji ne bodo odločali o Krekovi (krivdni) razrešitvi. Po nekaterih informacijah bi to lahko naredili šele na svoji naslednji seji, ki pa jo morajo sklicati osem dni vnaprej. V tem primeru bi se Krek na svojem položaju obdržal še vsaj do konca naslednjega tedna.

Preberite še:
Milan Krek odstopa. Razkrivamo, kdo prevzema vodenje NIJZ.

Porazni rezultati direktorja NIJZ in prejšnje vlade

Pri iskanju podlage za Krekovo razrešitev ne bi smeli imeti večjih težav:

- Slovenija tako v spopadanju z epidemijo covid-19, kjer je NIJZ od samega začetka v prvih bojnih linijah, dosega ene od najslabših rezultatov na svetu. Po številu okužb na prebivalca je sedma, po številu smrti pa štirinajsta. 

Zadnja Krekova kolumna, v kateri očita novemu zdravstvenemu ministru, da ga sili k odstopu.
Zadnja Krekova kolumna, v kateri očita novemu zdravstvenemu ministru, da ga sili k odstopu.
Posnetek zaslona

- ravno obratno je pri cepljenju proti covid-19, kjer smo na evropskem repu. Z enim odmerkom se je cepilo manj kot 60 odstotkov prebivalstva, z vsemi pa 57 odstotkov. Dodatni, poživitveni odmerek je dobila manj kot tretjina ljudi. Za nami so le Slovaška, Hrvaška, Bolgarija in Romunija.

- kampanja za promocijo cepljenja, pri kateri so sodelovali vlada, Ukom in NIJZ, se je spremenil v klientelni posel. Za izvajalca so novačili občinskega svetnika SDS Mihaela Hočevarja, tedanjega medijskega delavca Nova24TV Luko Perša in strokovnjaka za telesno govorico in življenjskega trenerja Edvarda Kadiča, ki je kolumnist Nova24TV. Posel je kot najugodnejši dobil Kadič, ki je sicer brez izkušenj za tovrstne kampanje. 

- na NIJZ so tako velikokrat le kimali strokovno zgrešenim in neutemeljenim epidemiološkim ukrepom, ki jih je sprejemala Janševa vlada, namesto da bi se jim uprli.

- tudi Krek je s svojim delovanjem pomagal ustvarjati nezaupanje javnosti v zdravstvene institucije. Pri branjenju vladnih ukrepov je tako izrekel marsikaj, kar ni imelo podlage v stroki. "Zaslovel" je s številnimi ponesrečenimi izjavami in javnimi nastopi.

Preberite še:
Zakaj mora Milan Krek oditi

Kaj je pisal Krek? Za neuspehe krivi vsi, razen Janše

Koga vse je v kolumnah napadal Krek? Ko cepljenje proti covid-19 zaradi nenehnega vladnega spreminjanja strategije, preskakovanja vrst in porazne kampanje ni šlo po načrtih, je začel Krek iskati krivce v anticepilcih, neodgovornih maturantih, ki so se okuženi vrnili iz Španije, petkovih protestnikih, opoziciji in drugih. Obenem je ves čas branil Janšo, ki je bil po njegovem "vedno pri roki kot izgovor za vse, kar je negativnega v naši državi".

Marjan Šarec je že lani napovedoval zamenjavo Milana Kreka in se znašel v več njegovih kolumnah.
Marjan Šarec je že lani napovedoval zamenjavo Milana Kreka in se znašel v več njegovih kolumnah.
STA

Marjana Šarca, ki je že lani jeseni napovedal zamenjavo vodstva NIJZ, je opozarjal, naj se umiri in mu ne grozi. "Kako se lahko tako dobro spozna na javno zdravje nekdo, ki je naredil igralsko akademijo? Ima morda prišepetovalca?" se je spraševal Krek.

Informacijski pooblaščenki Mojci Prelesnik, ki je po prejeti prijavi začela inšpekcijski postopek o aplikaciji NIJZ za preverjanje pogoja PCT, je očital, da nehote "sabotira" napore javnega zdravstva za zajezitev četrtega vala epidemije. Članom parlamentarne komisije za preiskavo ustreznosti ukrepov proti covid-19, ki so zasliševali "strokovnjake, vključene v reševanje kovid krize", je očital, da nanje "izvajajo politični pritisk".

Vrhovno in ustavno sodišče sta po njegovih besedah pomagala pri zmanjšanju zaupanja v sistem PCT, kar bo terjalo svoj smrtni davek. "Vsekakor pa dodajajo svoj delež k tem številkam tudi zbiranja ljudi ob sredah, petkih in tudi še kak drug dan. Na zbiranjih ne nosijo mask niti ne vzdržujejo varnostne razdalje. So pa zelo glasni in vemo, da glasno govorjenje ali kričanje, pa tudi petje vzpostavljajo pogoje, pri katerih se virus hitreje širi," je ugotavljal Krek.

Da se je pridružila kampanji oviranja dela NIJZ, je očital tudi komisiji za preprečevanje korupcije (KPK), ki je zaradi kršitev zakona o javnih naročilih pozvala Kreka, naj razveljavi 2,3 milijona evrov vredno nezakonito pogodbo o najemu klicnega centra.