Menjave v energetiki: odstop Vizjakove desne roke

Kaj je v ozadju odstopa prvega moža Elektra Ljubljana? In kdo bo vodil Premogovnik velenje?

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic
četrtek, 22. 12. 2022, 11:55


20180221-00842588
Aleksander Zupančič je kar sam odstopil, s čimer želi "rešiti" svoj položaj v nadzornem svetu Petrola.
STA

Aleksander Zupančič, dolgoletni tesni sodelavec nekdanjega ministra za okolje in prostor Andreja Vizjaka, je odstopil s položaja direktorja Elektra Ljubljana, na katerega se je povzpel slabe tri mesece pred aprilskimi parlamentarnimi volitvami. 

To informacijo nam je potrdilo več virov. Odstopil je takoj po tem, ko je Elektro Ljubljana kot največje elektrodistribucijsko podjetje v državi dobilo nove člane nadzornega sveta. To so minili petek postali nekdanji direktor Elesa Vekoslav Korošec, vodja sektorja na zavodu za blagovne rezerve Marko Naraločnik in nekdanji direktor Farm Ihan David Skornšek, ki so zamenjali Božidarja Godnjavca (imenovanega v kvoti SDS), Gorazda Justinka (NSi) in Davorina Dimiča (SMC). 

Toda v ozadju Zupančičevega odstopa so manevri, povezani z bojem za obvladovanjem Petrola, o katerem smo danes že na veliko poročali. Zupančič je namreč tisti član njegovega nadzornega sveta, ki ga želi Slovenski državni holding (SDH) zamenjati zaradi konflikta interesov. Po zakonodaji namreč funkcije na Petrolu ne sme opravljati ob hkratnem službovanju na položaju direktorja drugega energetskega podjetja. Po prvotnih načrtih bi morali delničarji največje domače naftne družbe na čelu z državo o njegovem odpoklicu odločati prihodnji torek, a se to ne bo zgodilo zaradi domnevne "administrativne napake" na Petrolu

V Petrolu, ki ga vodi Nada Drobne Popović, zahteve SDH za dopolnitev dnevnega reda niso objavili tudi na Ajpesu, kar bi po zakonu morali narediti. Zato delničarji prihodnji teden ne morejo odločati o spremembi v nadzornem svetu.
V Petrolu, ki ga vodi Nada Drobne Popović, zahteve SDH za dopolnitev dnevnega reda niso objavili tudi na Ajpesu, kar bi po zakonu morali narediti. Zato delničarji prihodnji teden ne morejo odločati o spremembi v nadzornem svetu.
Bobo

Vmesni čas je želel Zupančič, nekdanji vodja Vizjakovega kabineta, očitno izkoristiti, da konflikt interesov "preseka" z odhodom z Elektra Ljubljana. To odpira pravno vprašanje, ali je kot predsednik uprave v odstopu še vedno v konfliktu, saj bo družbo vodil do imenovanja naslednika.

Medtem bo novega direktorja dobil tudi Premogovnik Velenje. Janeza Rošerja, ki je ta položaj prevzel junija 2020, bo namreč zamenjal Marko Mavec, ki je premogovnik kratek čas vodil že pred Rošerjem. Ta ostaja v upravi, enako tudi Aleš Logar, sicer kandidat SDS na parlamentarnih volitvah leta 2018. Poslavlja se tudi generalni direktor Soških elektrarn Nova Gorica Radovan Jereb. Po izteku njegovega mandata bo z začetkom prihodnjega leta vodenje družbe prevzel Mitja Gorjan.